用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跑馬地 聖保祿中學
樓主: chantm1812
go

跑馬地 聖保祿中學   [複製鏈接]

zanezane 發表於 19-12-16 15:36
回覆 hkpapa852 的帖子

其實唔識比,我先去唔同現成網站八下。mss 有4成有overseas offer,用家嘅升學目標 ...

應該係5X%,你無計中途放洋既學生~~~

回覆 mcl203 的帖子

咁點睇呀?我就係唔識比較
所以就周圍睇下先... 睇完都係睇唔通。
其實係咪唔洗點比,只要學校同個小朋友夾到八字就會讀得好。

zanezane 發表於 19-12-16 16:00

S1大約有幾多學生 減 S6畢業學生 加  海外升大學 = 全部放洋學生(大約)

zanezane 發表於 19-12-16 16:00

接受佢哋傳統教學風格囉,否則,可能會有排埋怨,甚麼太自由太we we wet ~~~

好,你既然提供埋條式俾我,我就乖乖做下數學功課啦。
不過有d野係計唔到......

係讀得掂去overseas?
定中文dse怕過唔到,所以早早諗國際路?
係海外和local都有路走, 最後選overseas?
在入讀之先就無諗過要面對dse?
如果係以上的原因,咁年年個rate也會大上大落嫁喎。因原因太個人化了。

係嘅,間間學校食糊的方法唔同。儘管數字差唔多,過程可以千變萬化。

回覆樓主:

點解會對去外地升學咁多questions? 我女果班,S1未開學,已經有同學請假去英國搵學校,遲咗成個星期先返學,年尾,又有同學走咗,我明明見佢攞咗best student獎,點知S2就唔見佢,問阿女,就話去咗英國,根本呢間學校幾十年都係咁,唔關讀唔讀得上事。

zanezane 發表於 19-12-16 16:10

好,你既然提供埋條式俾我,我就乖乖做下數學功課啦。

中途放洋或轉國際既,以我所知,係以原小學部學生為主,放洋既計劃,大部分係早有安排,傳統如是,亦非近年潮流。不少小學部學生,係高小已經私底下談及,亦非常嚮往,當然唔想考DSE亦係主因之一,亦係可以理解為正常現象出現於英文小學,始終英語使用較中文多。

至於,DSE既中文係死亡之卷,相信現於各中學,咁,要中文合格,似乎又未至於要令學生逃亡,避走他鄉。

放洋,起碼有幾拾年歷史,自由度大亦如是,所以,個人意見,要接受到先好。

回覆 happiemm 的帖子

對我來說不是大問題,只是突然想起用一般數據睇mss其實唔會準。因用家對將來的想法同其他學校唔係好同。
用數據將呢間學校同其他學校比係困難,同唔必要。

係啦,你提起呢d s1突然走左的case, 令到用數字去judge呢間學校唔係好行得通。

zanezane 發表於 19-12-16 18:03

對我來說不是大問題,只是突然想起用一般數據睇mss其實唔會準。因用家對將來的想法 ...

我係某D po都有提,似乎MSS係會用比較寬鬆政策去收少量國際學生,亦唔係只睇成績作為收生唯一標準,所以真係比較難用DSE成績去判斷~
‹ 上一主題|下一主題