用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人今天去左英皇書院中一講座?情況如何? ...
樓主: trust23
go

有冇人今天去左英皇書院中一講座?情況如何? [複製鏈接]

無野既, 如果KC門檻太高, 唔聽都無所謂, 疊埋心水抽獎算數.
YWGS校長的說話又真係好感動又窩心既, 佢提醒咗家長無學校係非讀不可, 每間學校都有好有唔好的地方. 而樓上所提的KC, QC, SJC, WYHK, DBS, SPC, SPCC...就係咁樣, 又係全是老店, 入到邊間都開心.

回覆:jessimm 的帖子

操行上年開始B已经可以,所有入表都有得面试,其实英皇已经無以前嚴格,上年有位家長在簡介會問校長入大学%,答60℅,再有家長問入大学有幾多%入三大(港,中,科),校長就小小黑面,就話當時無數據,叫D家长自己看年報,我覺得英皇書院成績並不差,成绩理想,環境好,吸引力仍在。

引用:回覆+ohnono+的帖子 我都有過隔離聽,+真係

原帖由 yekat169 於 13-12-16 發表
回覆 ohnono 的帖子

我都有過隔離聽, 真係好虛撼, 禮堂樓上樓下坐滿哂
唔明隔離個間有什麼吸引力?上網睇佢嘅DSE成績都冇乜睇頭, 2012年有32%去咗oversea 升學, 入三大有25%,似乎都係有錢仔學校而已!

Please correct me if I'm wrong

claudiaho 發表於 13-12-17 17:37
唔明隔離個間有什麼吸引力?上網睇佢嘅DSE成績都冇乜睇頭, 2012年有32%去咗oversea 升學, 入三大有25%,似 ...

Deleted

cathyming1 發表於 13-12-17 17:29
操行上年開始B已经可以,所有入表都有得面试,其实英皇已经無以前嚴格,上年有位家長在簡介會問校長入大学% ...

Deleted

jessimm  如果見埋DGS, SPCC 的女校長, 就明白高姿態的定義. 官恔的女校長只是公務員的態度only.  發表於 13-12-17 20:10

回覆 yekat169 的帖子

我諗今時今日英皇同SPCC, DBS都有段好遠既距離

或者都係一件好事, 少左人爭, 想入既就容易入左;

引用:我唔信英皇的吸引力唔及隔離!

原帖由 ohnono 於 13-12-16 發表
我唔信英皇的吸引力唔及隔離!
所以,我同亞仔都聽到11:30,而冇去隔離!

3322四科有三科都係文科, 同三四十年前剩係數理叻就入大學完全兩回事

回覆 loktungpapa 的帖子

Deleted

janetlam74  我都有去聽,胡副校長有講:大多都是中產~  發表於 13-12-18 08:28
saiwanho  大概估到您說哪一間,當天講座有這樣說嗎?我最深印象就是老是說英文要好他們才收。  發表於 13-12-18 00:13

yekat169 發表於 13-12-17 20:39
3322四科有三科都係文科, 同三四十年前剩係數理叻就入大學完全兩回事
我諗真係不用太介懷那些入U率的數字,去到這類咁受歡迎的學校,學校可以做的就是自行收生時可以用盡那只佔總學額30%的自行位去收一些有質素的同學之外,其他跟本不受學校控制範圍。越出名就越多人冒名而來,不過係派入來,學校好難掌握這些同學的質素,一年60%的入U率,一年50%的入U率代表只係那一年收到的同學比較差一點,因派來的始終佔一個好大的比率。若只在追求入U率這類數字,不是愚人就是愚己。愚己還好,最慘就係誤了別人一生!
要比較的話,我只會喜歡從各學校的各科成績看學校在那方面較強、那方面較弱算了。好像ST Joe在英文方面較強的,對英文成績好的同學一定會有推動力。相反你英文較弱的,會追得相當辛苦。數理科好的,就揀QC和King's啦,對嗎!

:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-12-17 21:37
我諗真係不用太介懷那些入U率的數字,去到這類咁受歡迎的學校,學校可以做的就是自行收生時可以用盡那只佔 ...

Deleted

yekat169 發表於 13-12-17 21:57
其實升中學生得個十一,二歲, 又點睇得出佢係數理專家定係語言專家? 根本中學d數學同小學什至係奧數完全唔 ...
唔係要你去分數理專家定語言專家。學校的立場就係睇成績,加埋其他排名、活動和面試就要決定,懶理你是甚麼專家。但係作為個小朋友的家長,我地一定會知道自己小朋友的興趣和最討厭的科目。有的小朋友好喜歡數學,有的卻十分討厭;有的好喜歡看英語故事書,有的甚麼書也不喜歡看。家長就要因應小朋友的能力,有專長的就選一間這方面較強的學校就最適合。就算沒有專長的,選一間適合又有能力的學校就可以,始終同一校內都會存在著不同學習能力的同學。

揀科更加是遙不可及,除非小朋友對某一兩科特別有興趣,例如天文又或地理,那就要盡量找一間可滿足佢的學校了。

至於奧數的問題,簡單來說只是提高同學的解難能力,藉此增加思考的羅輯,不單對數學,對其他科目都有幫助,就這樣。等如面試時表達能力高的同學一般在作答問題時都會較有組織和系統,是訓練也好,是本能也好,或者當為一個課外活動去睇算了。

yekat169  你講到都有道理  發表於 13-12-18 00:21
:verycold: :verycold: :verycold:

yekat169 發表於 13-12-17 20:34
回覆 yekat169 的帖子

我諗今時今日英皇同SPCC, DBS都有段好遠既距離

英皇同SPCC 有段好遠既距離係現實, 現在 港島區所有男校都與SPCC有距離. 但若與DBS 的DSE 班比就不能認同, 就算今年DBS IB班取45 分的學生是英皇過去的.

有些老牌男校多年都能站穩腳,有些卻漸漸走下坡,晚節不保,到底原因何在?時也命也?

yekat169  華仁舊生都總係想送番自己仔仔讀母校;  英皇舊生又如何?  發表於 13-12-18 00:26

cman_li 發表於 13-12-18 00:06
英皇同SPCC 有段好遠既距離係現實, 現在 港島區所有男校都與SPCC有距離. 但若與DBS 的DSE 班比就不能認同, ...

Deleted

Re:yekat169  華仁舊生都總係想送番自己仔仔讀母校;  英皇舊生又如何?

King's 校友都應該支持母校吧,應該跟其他老牌學校一樣,您覺得不會嗎?

其實我的問題是,老牌男校,有些能多年屹立不倒,有些卻站不穩腳,會否跟不同地區的人口下降有關?還是教學語言有關?還是現在的孩子太飄忽,不像父輩那樣那麽專注或珍惜學習機會?

hhma  是5個BAND轉3個BAND的後果
以前既B1頭1/5, 同依家既B1係頭1/3, 你話有咩吾同呀?  發表於 13-12-20 23:02

saiwanho 發表於 13-12-18 00:11
有些老牌男校多年都能站穩腳,有些卻漸漸走下坡,晚節不保,到底原因何在?時也命也? ...

我諗係比中文拖累。所以昨天又有消息話中文科將於明年中四級開始改革,將現在沒有範文的改為用回範文,這就正正反映出現行的考試的確是出現了偏離。這對同學來說應是好消息,總好過漫無邊際去進研那些艱澀難明的文言文。

Yanamami  喺文言文範文呀~~~~  發表於 13-12-18 09:54

ohnono 發表於 13-12-18 01:25
我諗係比中文拖累。所以昨天又有消息話中文科將於明年中四級開始改革,將現在沒有範文的改為用回範文,這 ...

Deleted

Yanamami  咪喺囉~~  發表於 13-12-18 09:54

saiwanho 發表於 13-12-18 00:36
Re:yekat169  華仁舊生都總係想送番自己仔仔讀母校;  英皇舊生又如何?

King's 校友都應該支持母校吧, ...

我唔係英皇校友, 不過對比華仁校友果種凝聚力, 真係差好遠

‹ 上一主題|下一主題