用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黃埔迦南Vs九龍塘創價?可給點意見嗎?thx. ...
樓主: MushroomLi
go

黃埔迦南Vs九龍塘創價?可給點意見嗎?thx. [複製鏈接]

回覆:黃埔迦南Vs九龍塘創價?可給點意見嗎?thx.

其實我都係想小朋友開開心心多D,但請問有冇人知34校網如大抽獎D學校是否ok,點解大家都好似不洩抽獎咁呢??

新手媽媽,煩請多給意見🙇

樓主,我同樣為迦南和創價煩惱緊,一齊分享下!
我係九龍城迦南AM 和創價PM

環境方面,創價當然嬴晒,但我都重視學校的課程
感覺上迦南的課程比較均衡和緊密,英普INPUT都OK
我又不是很清楚創價的課程,只聽聞它是HAPPY SCHOOL,能培養孩子的自信心,還有沒有用家或家長可以比多D有關創價的意見呀? 謝謝

回覆:MamaRabbit 的帖子

所以而家就是要知道,創價的學術如何,才能才出抉擇囉!

引用:Quote:原帖由+chi99+於+13-12-15+發表但係

原帖由 Elau719 於 13-12-15 發表
現實是有人創價出來今年派小一仍然未有著落
其實間間都會有小朋友未有直私嘅著落架喇,相信sc同kv都會。

引用:真係magic.不是校友,不是教友,唔識人,小

原帖由 MushroomLi 於 13-12-15 發表
真係magic.不是校友,不是教友,唔識人,小康家庭。所以諗唔到,只好感恩!

...
可能你回答問題大方,又同學校理念相同。加晒分呢!

係呀!其實如果創價的升小情況唔太弱我都會中意創價多,因為我想小朋友開心,在這個年紀,最緊要係德育發展。

引用:係呀!其實如果創價的升小情況唔太弱我都會

回覆:MushroomLi 的帖子

請問你囡是否大B? 幾月出世?

MushroomLi 發表於 13-12-15 14:54
係呀!其實如果創價的升小情況唔太弱我都會中意創價多,因為我想小朋友開心,在這個年紀,最緊要係德育發展 ...

其實,我覺得開心和德育發展跟同學術可以係沒有衝突,學到野也可以是開心,也可以邊發展德育,邊學習知識.

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
樓主可參考下

回覆:雪晴25 的帖子

我小朋友四月上旬出生,我諗係中偏大B....希望幫到你啦

你都講得岩。我諗到底都係品格行先,我亦不打算谷個囡入一線名校,佢頂得住,我都頂唔住😁只要中規中矩,有正確價值觀,我相信還是可以有自己的一片天的!我不想她由細就要追追趕趕,起跑點不是我緊張的,終點才是😏就算最終真係跑唔到第一,但沿途享受了多點風光,對我來說,也很滿足...不過要補充,迦南也是一間好學校,呀囡現在都讀得開心😁

lauwingtai    發表於 13-12-16 14:25

Learning in pleasure = lower standard???
A happy school = an easy school???

It's always a hard job for teachers to adopt the acitivity approach in a meaningful way, but it is worth it as children benefits intellectually and mentally.
For me, I prefer schools teaching an appropraite level of knowledge but work hard on the teaching approach.

For young children, the learning process is much more important than the amount.

MushroomLi 發表於 13-12-16 13:43
你都講得岩。我諗到底都係品格行先,我亦不打算谷個囡入一線名校,佢頂得住,我都頂唔住😁只要中規 ...
可以分享一下迦南的課程或品德教學嗎? 我不是太了解

引用:你都講得岩。我諗到底都係品格行先,我亦不

原帖由 MushroomLi 於 13-12-16 發表
你都講得岩。我諗到底都係品格行先,我亦不打算谷個囡入一線名校,佢頂得住,我都頂唔住😁只要中規 ...
十分同意!

兩間都要搭校車的話,比我實揀創價

其實迦南pn暫時都幾輕鬆,主題教學,有教少許英文和中文字,唱下英文和普通話歌,定期做勞作,但自理方面都教得很好,老師們也算細心有交帶。小朋友都中意上學。不過D同學媽媽話上到k3課程深好多,功課多好多。

‹ 上一主題|下一主題