用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York interview !
樓主: cobeyan
go

York interview ! [複製鏈接]

回覆:fathaha 的帖子

請問有什麼指令?

回覆:fathaha 的帖子

我都覺得陣煙味好重,本身有哮喘,聞完後好唔舒服

我覺得面試沒有很大問題, 但感覺頗流水作業.  而且有不少內地人, 令我有點猶豫.  

在禮堂集體活動時, 由於我們早到可以坐到最前排, 後來阿囡站起來, 可是身體掂著椅子, 這個時候, 一個媽媽抱著自己的小朋友, 移開左還貼著我小朋友張椅, 準備佔用阿囡張椅, 其實第二排還有很多空位, 不過佢無理.  我覺得個媽媽好無禮貌, 後來我唯有講: "唔好意思, 張椅是有人坐的".  她一臉不滿, 才沒有坐下去.  我無諗過一個家長會搶走一個一歲BB個位.  

之前在等候室時, 亦有兩個內地父母想拿走我個囡張椅, 比自己坐. 佢小朋友
己經有座位.

明白可能以上是個別事件,
我想像將來如果入讀, 阿囡同學的家長聚會, 可能會有類似情況.
諗到呢度, 真係有點猶豫.

引用:+本帖最後由+tongtongwhite+於+13-12-21+00

原帖由 tongtongwhite 於 13-12-20 發表

我覺得面試沒有很大問題, 但感覺頗流水作業.  而且有 ...

引用:+本帖最後由+tongtongwhite+於+13-12-21+00

原帖由 tongtongwhite 於 13-12-20 發表

我覺得面試沒有很大問題, 但感覺頗流水作業.  而且有 ...
我都覺得部份家長冇乜禮貌,好反感。至於內地人,心知間間學校都有,唯有祈求自己個小朋友遇到個好嘅。

回覆:tongtongwhite 的帖子

所有入表申請的人都可以聽講座及面試,以申請人家長的表現評價學校,似乎對學校不公平。

回覆:tongtongwhite 的帖子

K1你去到九龍塘名幼仲跨張呢。冇禮貌的,打尖的,內地的,冇處不在。

回覆:siu_baby 的帖子

阿仔今年york讀PN, so far全班家長好nice,我們仲定期自己撹gathering.

引用:阿仔今年york讀PN,+so+far全班家長好nice,

回覆:York interview !

今日面試,感覺好,主要是佢地安排分段時間讓小朋友吾會悶,即使全程花了一個鐘,仔仔仍有精力,而且面試家長的老師比較有經驗。

回覆:crg 的帖子

我覚得York pn唔算係谷,但英文係好好,我位小朋友開學至今英文進步不少,可以跟net teacher對答,而且係自信心亦增強了,不怕跟陌生人說話,每日放學回家我位小朋友都唱不同英文歌。功課方面由開學至今得幾份填色,我問了班主任下學期先開始有功課做。老師方面都好nice,家長們遇上問題都樂於回答,有些不是敎我位小朋友老師返放學都同佢傾計,其實york學生都好開心返學。

想問下大家覺得份問卷係咪好有問題?因為有個家長不斷批評份問卷不知所謂,啲問題大部份唔make sense,我自己就覺得冇咩問題,家長自己想點答咪點填,唔鐘意更加可以唔填唔交,不過嗰位家長最後又有填喎,真係想
佢仲話呢啲咁嘅學校就算收佢小朋友都一定唔會讀,因為已經有心儀學校收左,我話既然由頭到尾都唔認同間學校,唔好去in喇,浪費學校人力物力,又浪費老師時間同心機,點知佢話呢啲牟利學校老師咁hea,都唔知邊個浪費邊個時間,我話到時收左你個女,即係多一個機會小朋友會變waiting或reject,既然唔會讀就留比其他想讀嘅家長同小朋友啦,點知佢仲話報得呢啲牟利幼稚園,唔駛擔心佢地冇書讀喎,我問佢咁你去in為咩?又討厭學校,連backup都不如,佢話想測試下小朋友能力,真係不知所謂,睇死佢到時老師問佢都會扮晒死狗好假咁話好鐘意,
唔知嗰位家長會唔會見到,我真係想講你人格好有問題,不知所謂

回覆:pakyin1108 的帖子

唔鍾意間學校,學校做咩到係不知所謂。鍾意間學校,冇論間學校咗咩都會話好。

人嘅本性就好係鍾意占有,唔理37,21霸咗先,所以點解見人排隊就會唔理係咩照排。多人爭嘅學校越多人爭,因為好大部分人都只係聽人講好,但答唔出有咩好。

pakyin1108 發表於 13-12-23 01:05
想問下大家覺得份問卷係咪好有問題?因為有個家長不斷批評份問卷不知所謂,啲問題大部份唔make sense,我自 ...
份問卷的設計是make sense,考家長有冇sense.細心諗下他的用意

回覆:TeriAnla 的帖子

引用:想問下大家覺得份問卷係咪好有問題?因為有

原帖由 pakyin1108 於 13-12-23 發表
想問下大家覺得份問卷係咪好有問題?因為有個家長不斷批評份問卷不知所謂,啲問題大部份唔make sense,我自 ...
呢到好多人唔鐘意YORK, 只要大家用自己嘅判斷力去judge 佢好唔好就得, 網上資料做reference 好了。

回覆:phonengan 的帖子

你覺得會有咩用意?

其實睇咗EK咁耐,york嘅負評主要都係出自某几位非用家,我有時真係睇唔過眼反問番佢地,佢地又扮睇唔到,問非所答,所以我都投降了……

想問下係咪無出席佢既家長會, 就唔會收?

我果日in完, 老師問我拎家長會張黃色回條, 我話無去, 佢連問題都hea問我了....
‹ 上一主題|下一主題