用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友四圍走,老師唔俾佢表演。
樓主: jjnetnet
go

小朋友四圍走,老師唔俾佢表演。 [複製鏈接]

引用:話說幼稚園有Christmas+party+,+同其他媽媽

回覆:小朋友四圍走,老師唔俾佢表演。

聽完大家意見,我好後悔無同阿仔極力爭取表演。佢最後都無得上台,我自己都好自責唔開心。
其實個老師之前話我仔仔唔合羣,唔聽指令,所以可能因為咁,冇得同全班同學表演

引用:聽完大家意見,我好後悔無同阿仔極力爭取表

原帖由 jjnetnet 於 13-12-14 發表
聽完大家意見,我好後悔無同阿仔極力爭取表演。佢最後都無得上台,我自己都好自責唔開心。
其實個老師之前 ...
得你個仔一個無得表演定都有一部份小朋友都無得表演?

咁聽落,可能樓主要留意下小朋友係咪有老師講嘅問題,幫佢改善,如果唔係就算轉校都未必有用

其實個老師之前 ...
得佢一個得表演?咁你小朋友係咪真係唔合群?其實平時小朋友投入先開心

其實個老師之前 ...
老師當然要適當地處理事件,但如果真係小朋友難以合作,處處破壞或搗蛋,咁老師真係好難因為一兩個小朋友而破壞成個表演。我覺得樓主應該要正視小朋友日常行為係咪真係有老師提及嘅問題並加以向小朋友解釋,要佢自己對自己嘅行為負責任。

我見你另一D post有問一D自閉症嘅問題,希望你唔好介意,如果自閉症嗰位係你而家講緊嘅小朋友,我覺得你應該把握黄金學習期去改善小朋友嘅情況。好多自閉症嘅小朋友喺某D方面好有天份,唔好嘥左佢,亦唔好比主流學校嘅老師誤左時間!

回覆:macmate 的帖子

佢絶對冇處處破壞或搗蛋,只是企唔定,鍾意周圍走。

引用:佢絶對冇處處破壞或搗蛋,只是企唔定,鍾意

我擔心佢比學校歧視

阿囡2歲幾pn時聖誕表演,成排學生上台,有人邊唱邊喊,有人直頭閃人...而家又不是向英女皇獻技,有d錯漏有咩大不了!觀眾(家長)肯定不會介意!老師應比每個加朋友機會!

Warning  Agreed.  發表於 14-2-7 12:49
bee918  說得對  發表於 13-12-16 13:32
fixedstar99    發表於 13-12-16 10:22
Jane1983  同意!  發表於 13-12-15 18:52

Most important is to help your kid to understand if "唔合羣,唔聽指令" is really an issue.

樓主唔好介意,如果老師安排了你的小朋友表演但最後真的只有他一人在台跑跳,會否都未必係你想要的結果?當然也有可能佢最後好乖咁表演,問題是你對他的信心有多大,你的誠意能否說服老師。

引用:佢絶對冇處處破壞或搗蛋,只是企唔定,鍾意

其實你有冇諗過如果喺表演其間你個仔只是企唔定同鍾意四圍走會對個表演都好有影響。我當然理解你愛子深切嘅理由,但若對其他人有影響(如老師要特別多花時間處理令尊,其他小朋友因見到你位小朋友只是走來走去而心散或受影響等)我諗你都要考慮埋。我唔知你小朋友係咪如其他網友稱有自閉症,但我認為樓主真的要面對自己小朋友嘅問題。

提外話,我小朋友上緊私營n班,其中有小孩係明顯有自閉症,他的媽媽正輪候做評估,我親眼看到佢有幾唔合群同對其他人有影響,但他媽媽很努力我配合課程並同時幫助其他小朋友,所以我都沒有要求要他離開。但他媽媽都了解她兒子並唔能夠返正常幼稚園,始終他是有需要特殊教育。

記住,及早面對問題係幫助小朋友嘅key point

建議真係問下老師小朋友係學校既具體情況,因為小朋友係家長同老師面前真係可以係兩個人。係屋企好合作唔代表番到學校就唔會騷擾人。同老師傾下啦,主要都係想幫小朋友健康成長姐〜

聽完簡直覺得離譜,雖然小朋友未必介意,但老師實在太無愛心,媽媽你都唔好傷心。小朋友咁細,老師係唔係要咁計較呢?佢表演時喊又點,走黎走去又點?我覺得佢地仲可愛,個表演仲精彩,唔覺得會有家長介意!個個得幾歲企定定表演就係精英,個表演就好好睇?我囡囡返PN前有個summer course,佢喊足兩個禮拜,表演時由頭喊到尾,但係d家長睇得好開心,全部都係回憶一部分。到正式返PN佢無喊但都怕羞,我覺得佢算係唔合羣,老師都好錫佢無歧視佢,而家佢變進步好多,變得有自信,自己入去interview都no problem,仲識同人相處,所以老師都好重要,樓主真係要好好同個老師傾下!!就算老師覺得小朋友有問題都不應自己處理,應同家長傾左先,安撫家長同解釋不能表演原因比較恰當。

Warning    發表於 14-2-7 12:52

吾知樓主小朋友情況如何,potentially有幾騷擾其他同學。但作為家長,我去學校睇表演,吾係想住睇完美表演,吾會介意有小朋友走來走去、爆喊,或者吾跟劇情。無所謂wor,何必咁樣對一個幼兒呢。
‹ 上一主題|下一主題