用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友四圍走,老師唔俾佢表演。
go

小朋友四圍走,老師唔俾佢表演。 [複製鏈接]

話說幼稚園有Christmas party , 同其他媽媽傾開,先知原來小朋友有得在當天上台表演。但老師一直冇向我提及小兒會同全班同學仔表演,於是問老師,是否有表演參與。在這時,老師才說:你個仔當日唔洗表演,因為佢企唔定,四圍走。
我當時好唔開心,咁好明顯排斥我個仔,全班剩得佢冇得表演。到依家,我都好嬲。都唔知阿仔會唔會同我一樣,好難過和傷心,因被其他人歧視

1    0    1    0

回覆:jjnetnet 的帖子

oh that sounds terrible.   the teacher doesnt seem to know how to handle the situation.

回覆 victoryu19 的帖子

轉校啦, 再讀都冇運行,分分鐘令小朋友自我形象低落,第日抬唔起頭做人, 搵間有愛心又識教的kg, 對小朋友發展會好好多。

回覆:小朋友四圍走,老師唔俾佢表演。

咁真係太差了, 對小朋友影響好大...可能會變得冇自信

好傷自尊心,同老師反影。老師唔理就轉校,轉一間活動教學既

老師這處理法真是不好

我女兒幼兒班時不合羣和容易哭, 老師和我說會安排她在前排最旁邊, 如果出現問題, 她會親自抱走她, 希望我別介意… 我覺得安排得很好
(讀的都是普通地區性學校)

女兒幼稚園是讀很多班(多學生)的幼稚園, 而學校亦多表演邀請家長看! 未曾聽過不給小朋友表演呢! 間中也看見有小朋友不跟大隊, 呆立或走來走去… 但又沒有嚴重影响其他小朋友演出! 我見D小朋友會自動波避開或蹺過, 若無其事地繼續跳舞和演出!

我仔聖誕表演,老師怕他上台會哭,安排他企最旁邊

我睇我仔表演,有小朋友爆喊,老師一早安排個小朋友企老師隔離,仲安慰佢同幫佢抹眼淚,最後小朋友完成個表演

引用:我仔聖誕表演,老師怕他上台會哭,安排他企

原帖由 dv2bb 於 13-12-14 發表
我仔聖誕表演,老師怕他上台會哭,安排他企最旁邊
今天我小朋友都會聖誕表演,但唔知企邊?希望見到佢啦。我小朋友仲提我帶飛添。

引用:話說幼稚園有Christmas+party+,+同其他媽媽

原帖由 jjnetnet 於 13-12-13 發表
話說幼稚園有Christmas party , 同其他媽媽傾開,先知原來小朋友有得在當天上台表演。但老師一直冇向我提及 ...
睇下你點唸!我唸如果我係你,我或者同老師了解多d,試下爭取,但如果老師堅持,唯有多安慰小朋友,減低帶比小朋友嘅影響!例如,平時表現乖,老師就會獎小朋友上台表現!或者係一種鼓勵吧!

引用:Quote:原帖由+jjnetnet+於+13-12-13+發表話

原帖由 xoshan1025 於 13-12-14 發表
睇下你點唸!我唸如果我係你,我或者同老師了解多d,試下爭取,但如果老師堅持,唯有多安慰小朋友,減低帶 ...
Yes! 平常心和老師說一下!

邊間學校咁衰

我好明白家長既心情,其實大家可以咁睇,老師同家長講野既技巧係好有問題因為佢無顧及到家長既感受,我相信呢位老師係無乜經驗既年青一代.
但係家長都要明白,表演年年都有好多次.未必第一次就要選你個小朋友,相信你個小朋友大個小小就會定d,咁老師就會選他,因為跳跳紮真係會影響大家既表演.

引用:話說幼稚園有Christmas+party+,+同其他媽媽

話說幼稚園有Christmas party , 同其他媽媽傾開,先知原來小朋友有得在當天上台表演。但老師一直冇向我提及 ...
老師非常唔專業。傷害了小朋友的小心靈。

輸打贏要,,,要不得!

吾應該咁做,尼d係小朋友的活動,點可以吾比佢參加!都好明白樓主心情。

引用:回覆+victoryu19+的帖子 轉校啦,+再讀都

原帖由 Silverhawk 於 13-12-14 發表
回覆 victoryu19 的帖子

轉校啦, 再讀都冇運行,分分鐘令小朋友自我形象低落,第日抬唔起頭做人, 搵間有 ...
Agree

呢個老師擺明玩針對,太過份

‹ 上一主題|下一主題