用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家覺得聖心還是spk較難入?你又喜歡哪一間? ...
樓主: karman888
go

大家覺得聖心還是spk較難入?你又喜歡哪一間? [複製鏈接]

引用:SPK+難d,+我識幾個入到聖心都入唔到SPK+ +

原帖由 sunnygirl 於 13-12-14 發表
SPK 難d, 我識幾個入到聖心都入唔到SPK
of course SPK is more difficult

引用:+本帖最後由+oooasis+於+13-12-15+00:14+編

原帖由 oooasis 於 13-12-15 發表
通常四班個年幼稚園多左人,小學收唔曬,今年聖心幼稚園有唔少人收waiting聖心小學 ,始終半龍,不是一條龍

回覆 artinie 的帖子

幼稚園有4班小學私立部就會問樣倍數多一班比幼稚園。
有好多家長都知無論最初結果係點,只要你一條心都係可以直升的

引用:回覆+artinie+的帖子 幼稚園有4班小學私立

原帖由 manbe 於 13-12-16 發表

係,因為好多同學可能去st paul co edu, 聖心下午校或者自行派到間好嘅官立,所以實際留低嘅可能得返7成,但私小點都會收晒幼稚園嘅學生

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+13-12-15+發表本

原帖由 artinie 於 13-12-16 發表
通常四班個年幼稚園多左人,小學收唔曬,今年聖心幼稚園有唔少人收waiting聖心小學 ,始終半龍,不是一條龍

...
我大女就係今年k3生,宜家係waiting,我們只有waiting offer的家長發現,大部分都不是住港島區,大家都好徬徨

Spcp今年暫時收左八成spK女生(唔計男同學),係近親囡囡讀緊K3的實際情況,如果要港島100%女龍,我諗得大坑真光同st Clare's

引用:Quote:原帖由+manbe+於+13-12-16+發表回覆+

原帖由 ^GGmami^ 於 13-12-16 發表
係,因為好多同學可能去st paul co edu, 聖心下午校或者自行派到間好嘅官立,所以實際留低嘅可能得返7成, ...
SH入到SPCC的每年也不是很多個

即將入K1 的240 人到升小學時如果私小現編班制不變,就會升3班(vs 今年4班,相對競爭比今年更大。當然,明年搬商科校址後,會否加班存在變數。

artinie 發表於 13-12-16 00:30

...
係wor,諗唔到呢一點。如果平時三班都有waiting,咁今年四班,到升小時入聖小機會又細左。

manbe 發表於 13-12-16 02:21

你意思係聖心小學部每隔三年都會有一年多一班?

^GGmami^ 發表於 13-12-16 05:09
係,因為好多同學可能去st paul co edu, 聖心下午校或者自行派到間好嘅官立,所以實際留低嘅可能得返7成, ...
聖心入spcc每年大約有幾多個?因為我都頗心儀spcc,但未曾聽過聖心好多考入,可否分享一下,多謝晒!

oooasis 發表於 13-12-16 20:44
你意思係聖心小學部每隔三年都會有一年多一班?
聖心私小編班是(以2014 年計,由小一至小六):4、4、3、3、3、3,但幼稚園的是4、3、3 。

SHCK K3今年4班(上下午共8班), 來年K1生就有8班名額, 240人。

私小部今年4班, 接收8班畢業生, 扣除10%男生、有人考到其他更心儀學校、 有人自行分配階段成功, 私小第一輪收生後, 仍然有部份K3同學係WAITING。根據以往舊生媽媽提供資料, 最終(去到6月, 大抽獎後又會有人抽到心儀放棄私校)都係會收得返O的K3生。(今年情況仍有待證實)

SHCK唔可以話係龍校,但都好照顧自己O既幼稚園生。

港島區真正龍校, 應該係真光和聖嘉勒吧!

SPK 同SHCK對女生O黎講的確係好好, 大家按自己需要選擇。
我只可提供SHCK資料, 在德育及靈育方面做得非常好, 學術方面我滿意。(有人會認為"淺", 對我來說唔係重點考慮因素, 個人認為6歲前品格培育最重要)
希望資料對大家有用。

heidya  good say   發表於 13-12-17 18:19

heidya 發表於 13-12-15 12:57
SPK takes background/address/academic achievements/profession of parants  into account??
Who knows?

引用:Quote:heidya+發表於+13-12-15+12:57+SPK+t

原帖由 denise_baby 於 13-12-17 發表
Who knows?
God knows ^_^

denise_baby  Oh, Jesus!   發表於 13-12-17 16:31

引用:Quote:oooasis+發表於+13-12-16+20:44+你意

原帖由 fefemom 於 13-12-16 發表
聖心私小編班是(以2014 年計,由小一至小六):4、4、3、3、3、3,但幼稚園的是4、3、3 。 ...
Football formation =_= 4-3-3

fefemom    發表於 13-12-17 17:54

oooasis 發表於 13-12-16 00:09
我諗大家唔會咁幼稚两間都是港島區超級好又超級難入的名校,亦是我心目中的首一二志願。
只是從今年 ...

有趣的是近年St Paul Co Ed亦收唔少SH學生

而更有趣的是St Pau Co Ed收既學生通常DGJS唔收,DGJS收的, St Paul Co Ed反而唔收

heidya  good sharing   發表於 13-12-17 18:20
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Kobaby 發表於 13-12-17 12:31
SHCK K3今年4班(上下午共8班), 來年K1生就有8班名額, 240人。

私小部今年4班, 接收8班畢業生, 扣除10%男生 ...
想請問聖心小學部(两間)升上中學部的比例大約是幾多?因為之前聽人,因聖心中學是津校,競爭好大才能升中,話由幼稚園上中學機會大約得25%到。
我覺得果個人對聖心有偏見,想問下你是否了解相關情況?不勝感激!

回覆 oooasis 的帖子

都有收返70%私立部的小朋友,你可以去睇下聖心響ek的專頁,Ian tsang 有分析過

oooasis  thanks  發表於 13-12-18 00:34

引用:Quote:oooasis+發表於+13-12-16+00:09+我諗

原帖由 brrbaby2007 於 13-12-17 發表
有趣的是近年St Paul Co Ed亦收唔少SH學生

而更有趣的是St Pau Co Ed收既學生通常DGJS唔收,DGJS收的, St ...
我唔覺, 識人兩間都收

‹ 上一主題|下一主題