用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 A仔?
go

A仔? [複製鏈接]

我仔剛六歲,k2時老師話佢上堂多嘢講,走出位,做事求其(畫畫),懷疑佢係A仔,轉介去健康院見姑娘,到k3時轉介到評估中心見心理醫生,證實係A仔!評估中心寫轉介信去醫院睇精神科,但我沒有帶佢去e院,原因係我哋唔想開精神科file.同埋唔覺得佢有問題,到依家升上小一,亦無老師察覺到佢有問題,無投訴,成績仲好好,全班頭五名内,老師淨係話佢上堂發夢(老師話好多小朋友都會嘅)!
校外生活:平時出街一定拖住我,唔會周圍走,但同堂細佬一齊時就可以好顛,周圍走,嘈嘈閉!鍾意以大蝦細方式去控制堂細佬,鍾意做領袖,只聽爸爸,媽咪話,會蝦嫲嫲、姑姐(佢哋唔會打佢,所以唔驚佢哋)!其他同一般小朋友無分別,我哋只覺得佢係曳咗少少,大D就唔會咁,所以拒絕咗去見精神科e生,繼續下去會有問題嗎?
另外,我哋想比佢做多次評估,可以從咩途徑呢?因為我哋經濟有困難,所以負擔唔起高昂嘅醫療費用!謝謝
   2    0    0    0

回覆:A仔?

我怕拖延咗佢病情呀!

引用:我怕拖延咗佢病情呀! +

原帖由 yuebb 於 13-12-13 發表
我怕拖延咗佢病情呀!
你個仔小一好正常呀!点似a仔呀.

回覆:A仔?

所以我哋懷疑緊係咪a仔?但之前評估中心已確診的,我哋懷疑有無斷錯症,做咗唔夠一個鐘嘅測試去判斷,會唔會魯莽咗D呢?我哋想俾小朋友評估多次,唔想標籤咗佢,好唔公平!
因為我仲未呈報比小學知,佢係a仔,又無老師投訴,懷疑佢,所以我採取被動角色,到學校懷疑佢,我先同學校合作!
真心想知邊度有較平嘅評估做,謝謝!

就算評估多次, 基於之前的評估報告的先入為主下, 好多時都會左右了今次的結果, 小兒正是一個例子, 如做政府因有之前FILE, 但做私人又可能有商業因素不夠持平, 所以, 不如唔好做, 做左都係無意思
小兒現在小二, 一樣沒有程報評估, 成績中上, 學校老師也沒有覺得佢有問題, 我覺得已OK, 前面尚有很長的路行, 以前的過去就唔想再去諗.

回覆 yuebb 的帖子

你仔仔多嘢講,表達會詞不達意嗎?

回覆:超人baby 的帖子

我個人覺得用再評估,反而自已家長最清楚自已小朋友缺少什麼,在那方面加多訓練如社交和專注。

回覆:yuebb 的帖子

我女情況同你一樣。請問a仔是什麼意思?我女又係小二,之前都係建議去精神課,我地係政府開左file.不過我要求資料唔俾學校知。近來做左測試,話係資優。a仔係咪等於資優?我同你諗法一樣,唔想被標簽。

回覆:超人baby 的帖子

唔會呀!

引用:我女情況同你一樣。請問a仔是什麼意思?我

原帖由 sumyau1012 於 13-12-15 發表
我女情況同你一樣。請問a仔是什麼意思?我女又係小二,之前都係建議去精神課,我地係政府開左file.不過我要 ...
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%B3%A8%E6%84%8F%E5%8A%9B%E4%B8%8D%E8%B6%B3%E9%81%8E%E5%8B%95%E7%97%87

回覆 yuebb 的帖子

又會同人玩又吾會詞不達意,CAC負吾負責任架亂評

通常如果K3情況不嚴重的, 政府不會界定ADHD, 只會說marginal, 樓主真係最好再排一次政府的去睇下.

引用:通常如果K3情況不嚴重的,+政府不會界定ADHD

原帖由 HaYi 於 13-12-15 發表
通常如果K3情況不嚴重的, 政府不會界定ADHD, 只會說marginal, 樓主真係最好再排一次政府的去睇下.  ...
但評估中心真係確實咗,所以我哋唔甘心,想做多次評估,還佢清白!
A仔會坐定定睇書嗎?會坐定定專心油數字油畫嗎?行為上我完全唔覺佢係a仔,語言上我可能會認同多D,因為佢會多咀、插咀、所以我真係唔知佢係咪A仔!
政府嘅評估已做了,私人又會因商業因素而有偏差,有無D非牟利嘅機構呢?

重做?

評估中心會問你發現小朋友有乜問題, 如果你話問題多左又差左, 佢有機會同你做評估, 但你同佢講, 懷疑上次做最準, 今次來從新做多次, 我相信現在咁多人排隊, 資源緊張下有無可能發生, 相信微乎其微

當年我收評估報告時, 心理學家已經同我講, 這份報告唔準, 因為某些原因, 當時佢有問我, 可在半年後重做, 但我拒絕了, 因為當時我只是想知他是否智力正常,其餘不重要

pocoyo123 發表於 13-12-15 23:36
重做?

評估中心會問你發現小朋友有乜問題, 如果你話問題多左又差左, 佢有機會同你做評估, 但你同佢講, 懷 ...
其實評估只係反評估人當時所收集到有限的數据, 有誤差是正常!
若小孩抗拒評估, 亦可能影響結果.

以前做的報告若家長不同意,不會交到第三者手上。如果家長和老師都認為沒問題,為何不相信自己?
for every one criticism, three positives must be given.

保良局有個叫 "點滴創明天"計劃 for sen 小朋友, 你可以打去問, 因家庭入息收費, 有全費,半費及全免的... 評估都可能有. 不過要排...  2277 8426
‹ 上一主題|下一主題