用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 奧基浸信會PN
樓主: Nanacute
go

奧基浸信會PN   [複製鏈接]

回覆:奧基浸信會PN

我都唔擔心,因為暫時係得奧基無响面試中不停問問題,叫咩名,咩色,e隻咩嚟....我小朋友玩得好開心!

我個仔都會係2014-9月讀n...各位家長多多指教

引用:大家好呀,我就係FB+group分享奧基vs+LH程

原帖由 patrick.lam 於 13-12-18 發表
大家好呀,我就係FB group分享奧基vs LH程度嘅個位家長,因為我囡囡表姐就係讀LH,佢而家K1讀嘅野大致同奧 ...
Exactly same thoughts as u!

回覆:babyboy123 的帖子

不如大家add个BO pn 2014 whatsapp group啦,有興趣pm我

回覆:laijody 的帖子

hi....my son will study next year

我個囡都係14年9月N班,多多指教!

我仔都係,上午班

我有9月am offer. 唔好意思,我未想特別開whatsapp group. 等開學先,我想停留多陣咩都唔需要理嘅日子,好好honeymoon 多陣。

回覆:ballg 的帖子

same here,...

My son had taken 2014 Oct PN offer (pm), not sure if he could change to am class.

Want to know if it is necessary to take special playgroup during Sept and Oct before he reaches 2 yr old...

回覆 aphroditec 的帖子

hi 我囡囡坐school bus 青衣至學校大約15-20分鐘,school bus嘅叔叔同姨姨都好好,又好幫忙,初開學有細B要家長陪返學到兩歲先可以自己入課室,school bus容許家長陪同坐school bus,唔係好多肯做呢個安排。

回覆 galaxybag 的帖子

呢個就係奧基令我驚訝嘅地方,LH已經唔淺,但LH係好谷嘅方法去教,我反而想小朋友開心去學習。奧基就係可以提供到活動教學而又開心嘅環境比小朋友,係無壓力下,但學到LH或更深嘅課程,試問係香港有邊間課程深嘅學校可以做到唔谷,但小朋友又學到野呢?而且我囡囡係好鐘意返學,培養到學習興趣同動機,呢點係我揀奧基時冇諗過嘅!
而家大家揀學校,又唔希望太谷,但又唔希望好似IB咁大輕鬆上小一會難適應,又怕唔谷嘅學校課程太淺,考小一會輸蝕,有好多野要衡量同取捨,坦白講奧基係太新,好多野唔太多參考,但我會選擇用自己見到嘅事實去考慮係咪適合自己嘅小朋友,始終每個小朋友性格唔同,需要嘅野亦未必一樣,所以雖然我或其他現時就讀嘅家長讚好,如果唔適合自己嘅小朋友都應該自己考慮自己嘅需要。我只能講,今時今日重係有心為教育而教育嘅學校並唔多,奧基肯定係堅持緊呢樣野嘅難得學校。

回覆 ballg 的帖子

係呀,其實我囡囡有一間好好口啤嘅活動教學幼稚園收咗K1,呢間重有優先報讀聯校直資小學,所以我好苦惱如何選擇。個間新收嘅,有好多專家講過話佢地係真係懂得教育,實踐實物學習,全面活動教學,小朋友上學好開心,培養出有自信心,presentation出色嘅小朋友,但由於放太多時間做活動教學,相對語文能力訓練就較弱。

compare with 奧基,英語環境實在好理想,以奧基嘅英語環境,學費算係超值。同時又有活動教學,唯一只係欠缺口啤,但我不停想,口啤係咪真係重要呢?信口啤定信自己親眼見同親身感受呢?理性話我知,係應該信自己啵... 所以我重係傾向揀奧基直升K1.

引用:回覆+aphroditec+的帖子 hi+我囡囡坐schoo

原帖由 patrick.lam 於 13-12-25 發表
回覆 aphroditec 的帖子

hi 我囡囡坐school bus 青衣至學校大約15-20分鐘,school bus嘅叔叔同姨姨都好好 ...
May I know how much is your monthly sch bus fee please

Hello,仔仔將會插班2013-2014下學期PM class Pre-nursery, 請問有冇同學仔?

還有想問有冇校車去茘枝角四小龍?同時想問學校雜費貴不貴,大約幾錢?謝謝

引用:還有想問有冇校車去茘枝角四小龍?同時想問

原帖由 2008_2012 於 13-12-25 發表
還有想問有冇校車去茘枝角四小龍?同時想問學校雜費貴不貴,大約幾錢?謝謝 ...
我都想知雜費同校車幾錢,請問有冇人

回覆:laijody 的帖子

我想問你地小朋友幾時interview架?因為我11月份寄咗信去到而家都未有回音。見學校網頁又仲可以申請,請問你地寄出信後幾耐收到面試通知呢thanks

引用:Hello,仔仔將會插班2013-2014下學期PM+clas

原帖由 2008_2012 於 13-12-25 發表
Hello,仔仔將會插班2013-2014下學期PM class Pre-nursery, 請問有冇同學仔?
My boy has PN PM offer to start in Feb 2014, which he just reach 2 yrs old. Still thinking to register or not, as a bit trouble to adjust his schedule.
Do you have to register on 4 or 6 Jan 2014?

回覆:CeciliaShing 的帖子

我就11月中in, 不如你打去學校問下

‹ 上一主題|下一主題