用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 奧基浸信會PN
樓主: Nanacute
go

奧基浸信會PN   [複製鏈接]

係咪真係全英,冇中文架?

回覆:ballg 的帖子

讀緊未? 覺得點?

回覆:奧基浸信會PN

我出年9月n班!面試時話70%英文30%中文,k1至正式教國語!之前見過有用家post 話n好好,但而家有人問K1就無人答!

我個女2011 Apr B, 讀緊pre-K1 (佢地好多呢啲咩special playgroup , pre-N 之類)。今日去完佢地Grand Opening ceremony, 阿女人生第一次表演,超攪笑。Ceremony 裏面播返平時返學情形,係好好玩,theme based and encourage exploration。有大肌小肌訓練,又教自理,又有outdoor activities。我同埋好多讀緊嘅爸媽都對學校超級滿意。因為睇到佢地教小朋友好有heart. 阿女由開頭勁喊(喊三個星期) 到依家勁鐘意返學,同埋由內歛到依家活潑開朗咗好多。最睇到result, 係我今年報K1, 好好彩有一間神校及一間龍校都收咗, which 我上年報N, 全軍覆沒。我應該會有排煩惱到5月, 放棄奧基去神校好呀,定係留係奧基上K1好。因為我同爸爸都好鐘意佢。唯一考慮就係佢太新無人識佢考小一可能輸蝕啲。但又諗, 佢地初開, 應該會鋪好networking 令到我地啲小朋友考小一成績好好, 咁學校就出名。所以頭痛中。今日Opening Ceremony 有培正小學校長,沙田呂明才小學及陳守仁代表剪彩。陣容都幾強。俾人話打手都係咁話,如果無超心儀學校收, 我覺得絕對可以試下讀奧基。真係唔錯!

in 完幾時知結果?

引用:我個女2011+Apr+B,+讀緊pre-K1+(佢地好多呢

原帖由 chumiguan 於 13-12-15 發表
我個女2011 Apr B, 讀緊pre-K1 (佢地好多呢啲咩special playgroup , pre-N 之類)。今日去完佢地Grand Openi ...
多謝分享!聽完更加對奧基有信心!但絕對明白,如果有神級及龍校k1又真係幾煩!

I like the school too but transportation is my major concern (I dont feel very secured to let my 2 yrs old boy to take the school bus ). While my husband worries the curriculum is not "difficult" enough. We have paid the deposit anyway. I will definitely choose this school if it's in my district. I can see my son like this school and he feels comfortable in here.  

想問下interview系米都全英?

回覆:antheny 的帖子

同米想請問下幾多錢学費呀?thx

引用:I+like+the+school+too+but+transportation

原帖由 aphroditec 於 13-12-16 發表
I like the school too but transportation is my major concern (I dont feel very secured to let my 2 y ...
In our own whatsapp /FB group, 都有媽咪問,PN教D for Dinosaurs 算唔算深。有人回應,以依家嘅教育制度,唔算㗎啦。有媽咪亦比較過LH, 奧基依家PN學緊嘅同LH K1 課程差唔多(我無識朋友讀LH, 所以自己比較唔到,但嚇親!)。我個女嗰班就學好多字,中英都多(由上堂派返嘅worksheet,及handbook而知)。But 我唔expect 我個女2.5歲人仔會識曬, 太深。上K1先再讀過未遲。

回覆 antheny 的帖子

Yes. All English. The principal only asked me questions and no test on my son at all.

Anyone will start PN in Feb ? I am still thinking whether to let my son to start at 2 yrs old

引用:Quote:原帖由+aphroditec+於+13-12-16+發表

原帖由 chumiguan 於 13-12-16 發表
In our own whatsapp /FB group, 都有媽咪問,PN教D for Dinosaurs 算唔算深。有人回應,以依家嘅教育制度 ...
咁高程度?!我問interview 問,佢哋pn係好著重學習自理同大小肌肉發展。真係好開心,我諗我應該搵到間好學校。

多唔多雜費

大家好呀,我就係FB group分享奧基vs LH程度嘅個位家長,因為我囡囡表姐就係讀LH,佢而家K1讀嘅野大致同奧基N班差唔多,但當然佢係K班,就會加埋phonics 學讀拼音,LH Phonics 教材用letterland,奧基用Jolly Phonics。我囡囡讀得非常開心,活動教學之餘,相對語文能力亦好,因為3小時PN課程,只有40分鐘粵語,老師好有heart,好多時去學校,校長都冇架子,好nice,又親力親為,好睇得佢佢地對教育小朋友嘅熱誠。其次,佢地校舍又新又大,其他好多九龍塘有名嘅學校,校舍都比較舊同埋細,小朋友需要好大量活動空間去成長,校舍都係重要因素。當然,新校始終有不足之處,囡囡開學到而家3個半月,班主任因為教咗兩個月就離職而轉過班主任,雖然好似有少少亂,但我感覺影響不大,因為打電話去學校或親身到學校,遇見每一位老師,佢地都認識囡囡,而且對佢好熟悉,亦會分享囡囡係學校嘅表現,所以我認為奧基係一間比較有heart同埋教師團隊係有team spirit,學校每一位老師都好用心去教小朋友。
我囡囡係PN,8月B,而家2歲4個月(唔算得上係大B),上星期六grand opening ceremony表演,佢嘅表現係絕對令我眼濕濕,因為實在好感動,我估唔到只係讀咗3個幾月,學校用心去同佢地練習,一班2歲小朋友可以站係台上表演,雖然有些小朋友比較怕羞,動作唔多,但年紀小小能夠獨自站上台面對全場嘉賓同家長,實在係好叻。同時,我好欣賞學校安排呢個機會比各級別小朋友上台表演,不論佢地能力與否,都給予參與嘅機會,唔係好多學校會做得到,因為好多學校只會安排優秀嘅小朋友代表去表演,奧基嘅做法的確實踐有教無類。此外,K1班學生嘅表演更令我想比囡囡留低升K1,分別表演英文兒歌同普通話兒歌,表現得非常出血,我亦因為見到小朋友咁叻而感動到眼濕濕。

囡囡係奧基有留K1位,亦有其他學校offer,所以正在苦惱中,因為真係覺得奧基好好,好唔捨得囡囡離開,但一定有人會問為何咁好又考其他? 因為報考K1學校時只係9-10月,囡囡係奧基剛開學唔耐,自己都冇乜信心,新校好唔好,又擔心畢業後升小前路,因為太新總有好多憂慮,所以考定其他以求安心。但頭先睇到有家長post一段,我好認同,奧基新,當日學之園都新,今日亦成為大家爭相報考嘅名幼,可能奧基將來會更出色。而家個心都重係有超過50%想囡囡留低。

引用:Anyone+will+start+PN+in+Feb+?+I+am+still

原帖由 bb8608 於 13-12-16 發表
Anyone will start PN in Feb ? I am still thinking whether to let my son to start at 2 yrs old
My son will study in the 2nd term

回覆 patrick.lam 的帖子

Thanks a lot for your sharing. I have attended three N class interviews and so far i like Baptist Oasis the most. I can feel that my son like the school too.

But the location is really inconvenient. Your daugther take school bus? How long it takes from home to school?

引用:大家好呀,我就係FB+group分享奧基vs+LH程

原帖由 patrick.lam 於 13-12-18 發表
大家好呀,我就係FB group分享奧基vs LH程度嘅個位家長,因為我囡囡表姐就係讀LH,佢而家K1讀嘅野大致同奧 ...
我幻想緊我睇到都會好感動眼濕濕!朋友話,新校?得唔得?聽講係人都收!我已經答到唔想答!好彩係小撮人係咁!其他聽完我講,都話我揀得好!

真係好多人話冇口碑, 話博唔搏得過

引用:真係好多人話冇口碑,+話博唔搏得過 +

‹ 上一主題|下一主題