用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教已畢業的根德園和ST CAT學生考小學的去向/結 ...
樓主: wmcmw
go

請教已畢業的根德園和ST CAT學生考小學的去向/結 [複製鏈接]

引用:Quote:bbalau+發表於+13-12-12+21:48+大家

原帖由 KittyMelody1 於 13-12-12 發表
樓主講緊果兩間係大校, 每年有成起碼8百幾人畢業, 考入神校命中率固然高, 咁比對一D少班教學/得一間幼稚園 ...
KV既K3人數未必夠六百人,有些K2中途轉走去IS讀G1,其實可能唔多過LH和維記好多。

回覆:請教已畢業的根德園和ST CAT學生考小學的去向/結

KV 確實是一間很好的學校。如家長和她的理念一致。受益的真是小朋友。

jane__411  呢間學校真係個個讚!  發表於 13-12-14 03:28

身邊好多小朋友 上年有幾個sc 其中一個小朋友係富裕之家 daddy只報了dbs同co ed!無offer..算唔算全軍覆沒?因為dad只鍾意2間神校 唔收去左IS 都係自己plan定既
另一個指報左幾間 最後去左英華 因為遲派彩 其實都驚 因為前幾間唔算好鍾意 因為哥哥係英華 方便接送 最後當然開心啦
有一個well train入左DBS 其實都預料到!
今年到女仔,親戚個女!FTM個女得意smart.. Outgoing 唔怕醜!而家仲係0offers?我都想知點解?無人估到佢0,因為都抱d希望 但上年好多例子係雖然0offers ,但6月就開始好多call waiting到時又要煩讀邊間
所以結論係⋯讀邊間都係睇小朋友 學校只係其中一樣野 天時地利人和好重要!

引用:真系睇唔到有咩唔同,間間學校都有叻,有差

原帖由 执子之手414 於 13-12-12 發表
真系睇唔到有咩唔同,間間學校都有叻,有差的小朋友。in kg的时候啲小朋友得兩嵗,你估啲老師甘勁,識得系 ...
你講得好好呀

其實我都想講點解要標纖SC/KV一定考到好學校呢? 兩間都係人數眾多,唔會個個咁叻掛! 不過我曾經聽過,係入得呢類學校嘅家長,都係會投放好多心機係小朋友身上,對子女有d要求嘅一羣! 但正如上面講,考小一要天時地利人和,並非只靠來自邊間KG! 所以之前我見到有JM post 話CCKG學生入培橋點睇,真係無言以對!

引用:身邊好多小朋友+上年有幾個sc+其中一個小朋

原帖由 breadbb 於 13-12-13 發表
身邊好多小朋友 上年有幾個sc 其中一個小朋友係富裕之家 daddy只報了dbs同co ed!無offer..算唔算全軍覆沒? ...
講得好好

簽名被屏蔽

引用:其實我都想講點解要標纖SC/KV一定考到好學

原帖由 smile_w99 於 13-12-13 發表
其實我都想講點解要標纖SC/KV一定考到好學校呢? 兩間都係人數眾多,唔會個個咁叻掛! 不過我曾經聽過,係入得 ...
講得超好,讚

讀sc kv就一定入到神小架咩   面試得幾分鐘  決定3年校園生活     kv sc一樣會錯收到資質比較弱小朋友   反過來講  會睇漏眼放走好多叻嘅小朋友俾其他kg  唔好當讀咗神校就萬能平步青雲先得架

It depends on how the parents develop the kids instead of the kindergarten. My friend's daugther from SC only got the 音小, I think the reputation of kindergarten only take advantage during 'knock door'. The more important is the interview performance and characters.

引用:Quote:原帖由+popuichi+於+13-12-12+發表基

原帖由 sissysze 於 13-12-12 發表
呢啲喺家教問題多啲,唔係好關學校事呀。
Agree!

引用:st+cat+畢業生去邊我唔知,淨係知學生家長

原帖由 chingcging 於 13-12-12 發表
st cat 畢業生去邊我唔知,淨係知學生家長都好巴閉啫。上個月尾校際朗誦節,有幾個st cat 嘅家長係等入場時 ...

朋友個仔讀KV,考直資全軍覆沒,仲要大抽獎不是41,派彩又唔滿意。

引用:其實我都想講點解要標纖SC/KV一定考到好學

原帖由 smile_w99 於 13-12-13 發表
其實我都想講點解要標纖SC/KV一定考到好學校呢? 兩間都係人數眾多,唔會個個咁叻掛! 不過我曾經聽過,係入得 ...

执子之手414 發表於 13-12-12 22:13
😓如果啲學校真系睇小朋友來自邊間kg而决定收唔收,甘如此肤浅的學校唔讀也罢。

...
我諗一定唔會,可能有期望仲衰!我朋友個女讀SC又乖又可愛考小一都無學校收,不過佢都有同學考到女拔

真係好睇天時地利人和,現在身邊大部分名校生,小一遊戲競爭激烈,有3個朋友讀st.cat, 2個仔考直資,私校 ,一個全軍覆沒,一個因人事先入到林文燦(本生都係無offer), 女的好一點有 九龍塘真光,黃大仙聖心offer

引用:識人讀kv今年考十間,出左八間reject,另二

原帖由 cherryird 於 13-12-14 發表
識人讀kv今年考十間,出左八間reject,另二間入左2nd in後止步,即係全軍覆沒。

...
佢父母一定無諗過有咁嘅result 呢!

現今D小學好似要收中學生入讀小一。

難為小朋友和家長

‹ 上一主題|下一主題