用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教已畢業的根德園和ST CAT學生考小學的去向/結 ...
go

請教已畢業的根德園和ST CAT學生考小學的去向/結 [複製鏈接]

請問各位可否分享是根德園或ST CAT的畢業生, 搵小學是否容易?
小學校長會喜歡這兩間幼稚園的畢業生嗎?

11    0    0    0

回覆:請教已畢業的根德園和ST CAT學生考小學的去向/結

回覆:wmcmw 的帖子

基本上唔會有咩特別,都係睇學生本質,因為我朋友個女一個讀根德園另一朋友個女讀St cat , 老實講女仔嚟講好無禮貌,又自以為是,St cat 個仲試過咬人同打人,不過學校教既野的確比其他幼稚園深好多,但品行咁又如何呢

引用:基本上唔會有咩特別,都係睇學生本質,因為

原帖由 popuichi 於 13-12-12 發表
基本上唔會有咩特別,都係睇學生本質,因為我朋友個女一個讀根德園另一朋友個女讀St cat , 老實講女仔嚟講 ...
呢啲喺家教問題多啲,唔係好關學校事呀。

在叩門階段優勢比較明顯。

引用:在叩門階段優勢比較明顯。

原帖由 MrBeast 於 13-12-12 發表
在叩門階段優勢比較明顯。
但我識朋友個女讀st cat ,只得音小收,其他reject , waiting ,朋友都好失望!

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+13-12-12+發表在

原帖由 toutou1024 於 13-12-12 發表
但我識朋友個女讀st cat ,只得音小收,其他reject , waiting ,朋友都好失望!

...
叩門講緊津,官校; 另間間kg 都有零offer 嘅學生

toutou1024 發表於 13-12-12 18:43

...
e加個個都出外補十樣八樣,個人覺得kg 個角色真係比以前細左d架。

st cat 畢業生去邊我唔知,淨係知學生家長都好巴閉啫。上個月尾校際朗誦節,有幾個st cat 嘅家長係等入場時係咁repeat自己嘅小朋友讀st cat, 都算嘞,入到去係咁攞住本手冊揚嚟揚去,方死其他家長睇唔到咁。不過,又如何呢,咪又係同我個讀村校嘅女同分!

DCMaMe  笑左,咁咪好似D女人Show 手袋咁。不過我估未必個個係咁。  發表於 13-12-14 17:09
Jane1983  咁搞笑!  發表於 13-12-12 20:08
Jane1983  咁搞笑 :h  發表於 13-12-12 20:07

wmcmw 發表於 13-12-12 17:14
請問各位可否分享是根德園或ST CAT的畢業生, 搵小學是否容易?
小學校長會喜歡這兩間幼稚園的畢業生嗎?
睇唔到有乜咁特別, 識既全軍覆沒又有, 考到二線直資都有...

回覆:wmcmw 的帖子

親友的兩個小孩都讀根德園,哥哥考男拔小一時考唔到,派位去了官小,之後考入男拔插班小二。妹妹考女拔,收咗。哥哥有學彈琴 游水和乒乓球,妹妹合唱團,朗誦,游水和畫畫。

jane__411  女拔好叻呀!!  發表於 13-12-14 03:18

周遭的KV和SC小朋友考直私結果唔覺特別標青, 因為面試畢竟係看臨場表現。 不過睇過SC的教材, 確實係好有系統和全面, 所以學生的學術唔會點差; KV就更無需多講, 以深見稱, 所以KV/SC學生校重學術的小學如SFA, KTS, APS會較佔優。

真系睇唔到有咩唔同,間間學校都有叻,有差的小朋友。in kg的时候啲小朋友得兩嵗,你估啲老師甘勁,識得系班兩嵗的小朋友當中拣晒啲精英入去? 有邊間kg够膽話: 入左我哋學校啲學生唔使出去學其它野啦!就算而家in小學,in啲5嵗小朋友,都會有拣錯的时候啦!所以唔理有無offer,入到間咩學校,最緊要父母了解自己的小朋友,唔好放弃。是千里馬終有一日會遇到伯樂。

zabbielau  Agree!  發表於 13-12-17 22:56
Chirley    發表於 13-12-17 21:57
AJH    發表於 13-12-13 10:36
Jane1983   千里馬去到邊度都搵到百樂!  發表於 13-12-12 21:25

引用:Quote:原帖由+toutou1024+於+13-12-12+發表

原帖由 sissysze 於 13-12-12 發表
叩門講緊津,官校; 另間間kg 都有零offer 嘅學生
我知,我只係想講st cat 小朋友去見學校,都唔見有咩優勢,最緊要係小朋友臨場表现啫!

引用:周遭的KV和SC小朋友考直私結果唔覺特別標青

原帖由 556699 於 13-12-12 發表
周遭的KV和SC小朋友考直私結果唔覺特別標青, 因為面試畢竟係看臨場表現。 不過睇過SC的教材, 確實係好有系 ...
CKY 2nd in, 老師會問當中有幾多個係SC,幾多個係LH...

回覆:chingcging 的帖子

每一間學校相信都有以下這兩類人,特別係私校多些。 質素正常既家長,和膚淺既家長。
相信你那日見到的,只係一批膚淺既家長

St cat係一間好幼稚園,但都有其他好多一樣好的幼稚園。
但其實小一考得好唔好,唔知點解關讀邊間幼稚園乜事,如果只單靠幼稚園,沒有甚麼課外活動, 父母屋企無training,亦好多offer,我相信除了天生資優外,都無乜人做到。
宜家有offer的小朋友,關乎在於父母投放幾多心機教導和小朋友學幾多課外活動。
當然小朋友吸收能力也重要。

MrBeast  agreed  發表於 13-12-13 10:34

大家已經覺得讀KV和SC考到神校是理所當然的。考到次一級就「車!有咩咁特別!」。其他幼稚園考到任何直資私小,就大力鼓掌。

bbalau 發表於 13-12-12 21:48
大家已經覺得讀KV和SC考到神校是理所當然的。考到次一級就「車!有咩咁特別!」。其他幼稚園考到任何直資私 ...
樓主講緊果兩間係大校, 每年有成起碼8百幾人畢業, 考入神校命中率固然高, 咁比對一D少班教學/得一間幼稚園唔公平.....唔好睇少學兌/村校幼稚園, 按人數比例考入神校, 分分鍾高過D名幼

Chirley  totally agree  發表於 13-12-17 21:58
Jane1983  都係事實!  發表於 13-12-12 23:03

引用:Quote:原帖由+556699+於+13-12-12+發表周遭

原帖由 ngtak 於 13-12-12 發表
CKY 2nd in, 老師會問當中有幾多個係SC,幾多個係LH...
😓如果啲學校真系睇小朋友來自邊間kg而决定收唔收,甘如此肤浅的學校唔讀也罢。

‹ 上一主題|下一主題