用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 都市日報報導
go

都市日報報導 [複製鏈接]

搵到之前都市日報以下報導:

攝影:鍾錦榮

林立於九龍塘名校區的香港創價幼稚園,一直是家長的口碑推介,連教育局06年的視學報告,都對創價有讚無彈,指「學校關懷備至」,兒童熱愛校園生活,「課程貼近兒童的興趣和發展需要」,可見名校地位絕非浪得虛名。
教育局有讚無彈
校長黄素玉表示,該校着重「人本教育」,透過活動教學,提升學生自理、自律、主動學習能力和培養良好品格。
學校實行「三班主任制」,師生比例低至1比10,學童們都得到貼身照顧。而創價的另一個特色是,學生每天有75分鐘自選活動時間,他們可按自己喜好和程度,與其他年級和班別學生進行多元化活動。黄素玉指,這種安排好處是提高學童的學習興趣,鼓勵主動學習,而混齡混班的學習模式,亦可提高學童社交技巧。「高年級同學會學懂照顧年紀較小的,低年級同學則可以有學習對象。」 
該校由佛教團體日本創價學會創辦,但學校本身並無宗教,收生亦以本地學生為對象。

http://www.metrohk.com.hk/index.php?cmd=detail&open=1&id=116191

好鐘意佢75分鐘自選活動時間
   21    0    1    0

回覆:都市日報報導

返三個鐘有一半時間係度hea???

大家方向唔同,所以創價唔啱你

我的女兒都是坐不定,所以我揀創價!今年巳經幼低班啦!由幼兒班那時不喜歡上學到現在很喜歡上學!我很喜歡創價的教學方式!同普通傳統的幼稚園很不同!

Elau719 發表於 13-12-13 03:26
返三個鐘有一半時間係度hea???

學習不一定是用100%的時間對書本及老師, 透過這75分鐘令小孩學到的知識及溝通技巧是祗有創價家長才能體會到的.

引用:大家方向唔同,所以創價唔啱你

原帖由 abby0624 於 13-12-13 發表
大家方向唔同,所以創價唔啱你
都應該是不適合我,因為我小朋友PN 都很喜歡每天上英語及普通話,如果這教學方式都應該不適合,恭喜你們可以入到比小朋友咁開心去快讀

有自由時間活動幾好, 不過75 分鐘就實在太多了... 如果每日30 分鐘左友就會合理好多!

我比較注重可以提高小朋友學習興趣,鼓勵主動學習,提高學童社交技巧呢幾方面,所以我應該唔會比我個仔直升劍鳴國際班。

引用:我比較注重可以提高小朋友學習興趣,鼓勵主

原帖由 abby0624 於 13-12-13 發表
我比較注重可以提高小朋友學習興趣,鼓勵主動學習,提高學童社交技巧呢幾方面,所以我應該唔會比我個仔直升 ...
劍X都唔讀你們真是很喜歡創價,恭喜你們,劍XPN同創價分別好大,朋友個小孩在創價三年都是好開心嘅

尋找適合自己的學校很重要, 我個人就喜歡學校在教育品德, 學生之間的交流, 自由選擇喜歡的活動這方面, 學術上家長可以在家配合學校或自行學習都不難, 難的是在與其他人交流及合作方面的培養, 在學校可以發揮得淋灕盡致, 他們在活動中會學會忍讓, 溝通, 發表自己的意見, 顧及他人的感受, 由於現今家庭小朋友人數不多, 這方面在家中是很難教導的.

有部份家長都奇怪自己的小朋友學術上很強, 為何在考小一時很多學校都不取錄. 個人愚見, 其中有些原因就是大部份學校都會在面試時透過小朋友的行為{例如集體遊戲, 面試場所所設的角落(包括玩具, 圖書, 晝晝等等自選活動)}觀察其是否合群, 遇困難或爭執時的反應, 有沒有守規則, 禮貌等等, 這些都是日積月累, 小朋友自然會表現出來的, 學校在挑選學生時對於這方面的表現都會計算分數. 當然, 除了應付小一面試, 更重要的是良好的品德令小朋友受惠一生.

這就是我非常喜歡創價的原因之一, 所以, 別小看了這 "75分鐘"!

lauwingtai  我就是欣賞這75分鐘, 才選創價的。你說得對極了。  發表於 13-12-13 12:18
yip_ching  同意  發表於 13-12-13 12:13
abby0624    發表於 13-12-13 12:08

現今嘅都市人都係生一個起兩個止,有啲甚至乎會唔生,所以形成好多自我中心嘅小王子小公主唔識同人溝通同埋唔合群,自理能力亦好差~其實俾孩子去同其他同齡小朋友去玩都係學習嘅一種,呢啲野係要親身經歷,係書本上面學唔到~~
可能某啲家長會覺得要小朋友贏在起跑線先夠威,所以不斷push個小朋友讀書識字,甚至放學都要去補習,只顧學術而忽略人格重要性,其實,學術上,孩子總有追回嘅時間,相反,三歲定八十,人格思維唔正確就一世都冇得改變,學校長話齋,我需要一個正面積極愉快嘅孩子,都唔需要一個“好叻嘅壞人”囉

ccycsy    發表於 13-12-13 14:20
lauwingtai    發表於 13-12-13 13:00
abby0624  係呀,你有幾叻都好,但唔合群,唔適同人相處就失敗咗一半。校長真係一語中的  發表於 13-12-13 12:34

回覆 yip_ching 的帖子

非常同意!!

引用:現今嘅都市人都係生一個起兩個止,有啲甚至

原帖由 yip_ching 於 13-12-13 發表
現今嘅都市人都係生一個起兩個止,有啲甚至乎會唔生,所以形成好多自我中心嘅小王子小公主唔識同人溝通同埋 ...
講得非常之好!同意!

在創價面試的時候, 我也驚奇為何老師跟家長的面談份量如此重, 現在終於明白了, 大概校方正在選育兒理念跟創價不謀而合的家長吧! 難得大家都那麼著重小孩的品德育成, 別校討論區的家長在關注「升小前景」和「去邊補習好?」的時候, 創價討論區的家長就在討論「德育」與「合群」, 實在難能可貴。很榮幸小女可跟各位的子女同校, 希望大家的子女都能在創價養成優良的人生價值觀吧。

引用:在創價面試的時候,+我也驚奇為何老師跟家長

原帖由 lauwingtai 於 13-12-13 發表
在創價面試的時候, 我也驚奇為何老師跟家長的面談份量如此重, 現在終於明白了, 大概校方正在選育兒理念跟創 ...
就是大家(學校及家長們)都持同一信念,超喜歡PTA及各位家長對師生們的愛與支持!!!
雖然教育重點(學述vs待人、品格)跟外面某些名幼稚不同,看不出對入小學有很大差異。

明白家長對小孩有不同期望,喜歡便來吧

其實我又唔覺得happy school一定冇成就

小朋友愉快學習,喜歡學校,能建立自律人生,相信學習已經事半功倍~總好過不斷加以壓力,要求孩子上知天文下知地理,push得太勁都唔會讀得開心,分分鐘會壓力爆煲

我唔係一個好媽媽,我只係一個愛孩子嘅媽媽,帶佢嚟呢個世界,係希望佢能夠健康幸福快樂成長,擁有豐盛人生,相信選擇創價嘅家長大部份都同我一樣~可能會有家長唔認同,認為要做到band 1孩子,物質豐富,才可做到無憂無慮,咁先快樂得起,但臭皮囊的物質豐盛遠遜於心靈上的滿足,你認為cy等高官而家能擁有真正快樂嗎

突然有一鼓想「返老還童」的衝動, 想「自己」親身去創價幼稚園上學, 感受下係度返學有幾開心, 老師校長有幾好。如果我細個都有d咁既幼稚園就好了。

我真係好鍾意尼間學校,但佢唔收我阿仔

回覆:yip_ching 的帖子

好贊同你嘅意見,你的一番說話令我更鎖定創價

‹ 上一主題|下一主題