用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 想問下有關學樂器安排
go

想問下有關學樂器安排 [複製鏈接]

是否必須要學一種樂器? 學校有沒有資助? 時間是否星期六? 學校有沒有管樂團? 小一有咩ECA可以參加?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

樂器唔係一定要, 完全自願性質
有弦樂, 管樂, 弦樂團(低中高), 管樂團(低中高)同交響樂團, 仲有CHOIR (低/高)
如果有學開, 可以直接經AUDITION入樂團(學期頭有安排), 如果無學開, 亦可由低學起
樂器班係平日放學(應該係星期一二, 人數問題過海學生未必安排到額外校車), 樂團就星期六
每年4月有ANNUAL CONCERT, 基本上人人都有份表演(我仔以為自己好威架), 每年音樂節都會派樂團去比賽

醒目開學勳章 王國長老

學校無資助(掛?), $1650一期3個月學費, 有D學器頭一年學校有得借

請問合唱團多唔多表演機會?

醒目開學勳章 王國長老

OK啦, 校內好多時都有, 咩聖誕呀, 畢業禮果D, 預左, 亦有去書院
每年都有參加校際比賽, OK啦成績, 聖誕節都會去D商場表演
不過我兩個都無玩CHOIR, 未必知得清楚

回覆:Charlotte_mom 的帖子

請問音樂堂是否要輪流表演樂器呢?謝謝。

醒目開學勳章 王國長老

無wor, 學校有樂器班, 有樂團, 有合唱團, 但都係optional的
音樂堂要硬性學樂器, 要去到小4學牧童笛了, 學校小5,6呈分, 樂器表演係牧童笛, 公平d人人都係初學
如果小朋友想表現, 學校定期有午間音樂會, 可以自己報名呀

Thanks for your reply, Charlotte_mom. :)

引用:請問音樂堂是否要輪流表演樂器呢?謝謝。 +

原帖由 feiji 於 14-01-27 發表
請問音樂堂是否要輪流表演樂器呢?謝謝。
我都有d疑惑!因為我個小朋友係無學樂器,但已有兩次自己報咗名喺音樂堂表演,每次完咗佢都話已經表演咗!其實佢真係唔識,唔知老師會點處理!

醒目開學勳章 王國長老

咁又奇, 不如問下老師?
會唔會係報左午間音樂會之後既AUDITION呀?

其實我也是聽一位小一家長說過音樂堂要每人表演一種樂器,不過我不知她有否說錯,而我當時又沒有追問。

醒目開學勳章 王國長老

問左我仔, 佢話好似午間音樂會咁, 自己報名, 佢話自己成日都唔記得, 所以無表演過wor (咁即係唔係規定了)
‹ 上一主題|下一主題