用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教小一視聽同聆聽
go

請教小一視聽同聆聽 [複製鏈接]

女女剛剛上小一,各科成績都算中上,但係中文視聽同聆聽好差,平時工作紙都唔合格,本來呢樣都無得溫,我覺得給佢慢慢適應,但係今天係期末考視聽,佢今朝同我講話佢好驚。
有無媽咪知道可以點樣幫佢改進,唔係想佢高分,只係想佢可以合格,唔想因為呢樣令佢怕咗中文
   0    0    0    0

如有網上練習, 就一定要做多啲, 聽得多只要會好, 我個仔英文listening都係咁, 今年小二, 這方面已改進不少了..慢慢來吧

chunsamyuen  Any link for 網上練習 ? pls pm me, tks !  發表於 13-12-13 11:02

同意樓上所言, 每日一篇真的會有功效. 小女也是小一生, 每日均會完成每日一篇, 她的中文閱讀及聆聽能力不自覺地有了顯著進步.  如學校有提供的話, 千萬不要浪費.

chunsamyuen  我囝都有做,又唔見有咩進步.  發表於 13-12-13 11:03

我買左本TSA 中文科練習(小一) 入邊有聆聽練習的,有埋CD,可俾佢做下

回覆:kp_sin2001 的帖子

請問—般來説,是否先給他睇一次題目及圈出問題重要字眼,跟住才睇閲讀文章或領聽文章内容呢?

多謝各位意見!
學校的網上每日一篇我都有叫佢每天做, 不過都係閱讀理解多, 不過做咗個几月, 的確有進步,
TSA中文練習我都有見過, 不過係綜合, 得几篇視訊同聆聽, 所以我無買
可能真係給D時間佢習慣下

我個仔都好鐘意做每日一篇, 佢聽完廣東話又聽普通話, 之後自己做完選擇題就叫我幫佢睇做得啱唔啱, 從文章中見到唔識d生字就會問我, 所以都會學識睇好多生字.

回覆 maniris 的帖子

我個仔做法係睇一次題目先, 跟著聽一次, 聽得明既就即是寫答案, 聽唔明就要聽多次, 每個小朋友做法不同, 最重要小朋友喜歡自己方法就成

回覆:mlleung 的帖子

請問是否叫他先睇哂d題目,了解問題先,跟住才開始睇阅讀文章或领聽内容?

‹ 上一主題|下一主題