用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我仔明年睇兒童精神科!係唔係多數要食藥? ...
go

我仔明年睇兒童精神科!係唔係多數要食藥? [複製鏈接]

我仔而家K3,CAC話佢"教活躍及反叛"排了2014年10見精神科醫生,我其實唔覺得佢要食藥,或唔想佢食藥!
佢雖然成日乜都攪一餐,但上堂都算合作!起碼唔會離開位,只係鍾意攪下同學,同埋佢學習能力唔差!
我平時比佢放足電架!
有無小朋友唔食藥都還可以架?
我想早D知清楚下,唔該晒!
   1    0    1    0

妳可以堅持不讓他食藥的,沒有法例禁止。
不太嚴重的,可靠行為治療。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 13-12-12 05:11
妳可以堅持不讓他食藥的,沒有法例禁止。
不太嚴重的,可靠行為治療。

可以唔食,都想唔食藥!好彩已派了一間功課唔算多,但成績中上的小學!校長對教學好有心!

我聽過兩個case, 一位小朋友是活躍多動,沒情緒問題,亦沒有學習問題,他媽媽每天引導他做運動,到十歲左右就沒問題了。

另一位小朋友,活躍,情緒激動,有時在班上發脾氣。試過一次舉起椅子摔在地上,嚇得全班同學要離開課室避難。校長要求家長帶小朋友見醫生食藥。媽媽起初堅持不食藥,怕副作用,但後來還是讓孩子食藥。之後情況好好。

亦聽過一位資優小朋友,上課感到悶,忽發奇想:"若把石子丟向風扇,會否弄停它?" 想到就去做.......後來這孩子被安排跳級。

超人baby  哈哈,你很風趣!  發表於 13-12-16 00:26
for every one criticism, three positives must be given.

wan_sosin 發表於 13-12-12 09:54
可以唔食,都想唔食藥!好彩已派了一間功課唔算多,但成績中上的小學!校長對教學好有心! ...
可以睇定D先做決定。

如果無暴力問題,或容易發脾氣其實唔食都可以,學習又無問題,行為治療都足夠。

lillymarie 發表於 13-12-12 10:01
我聽過兩個case, 一位小朋友是活躍多動,沒情緒問題,亦沒有學習問題,他媽媽每天引導他做運動,到十歲左右 ...

很好的參考例子!

始終要上到小學先知實在情況!而家都諗緊如何幫佢順利上小學!

pollybell 發表於 13-12-12 10:21
如果無暴力問題,或容易發脾氣其實唔食都可以,學習又無問題,行為治療都足夠。 ...

我仔對人無惡意,唔會專登攻擊人!只係會唔聽人"點"!同埋攪攪震!搵人玩!係學校唱歌念書,改晒內容歌詞,引起同學大笑!如果上小學,相信老師一定唔接受,希望這幾個月,係幼稚園,教到佢收歛下,同埋尊重老師課堂!而家老師還會好言相勸!第日未必!

我自己訓練好佢,好過食藥!

回覆 wan_sosin 的帖子

如果小學可以配合會更好,而家要教佢多些因果關係,你做呢些行為會如何影響其他人,其他人會有乜反應,你會得到乜後果,講佢地就無敵,要做就難,要不停提醒,好漫長既路。

pollybell 發表於 13-12-12 10:46

...講佢地就無敵,要做就難,要不停提醒,好漫長既路。

我體會你呢句說話,真係講到口都爛!條路真係好漫長!仲要見唔到終點係邊!不過都會努力堅持嘅!
多謝你的意見呀!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:我仔明年睇兒童精神科!係唔係多數要食藥?

我仔都係屬多手多腳果種,無咩大規模破壞行為。但唔食藥就甩甩漏漏個人好似無電咁踢一下郁一郁。家長亦要留意,平時屋企自己教1:1同大班學習情況唔同。有需要等候、合作、集中,欠專注力會影響,同時亦影響社交,因為醫生話社交無得學,係要靠自己接觸領悟,所以專注力一樣影響。你可以等上左小學睇定d再決定

Charlotte_mom 發表於 13-12-12 23:02
我仔都係屬多手多腳果種,無咩大規模破壞行為。但唔食藥就甩甩漏漏個人好似無電咁踢一下郁一郁。家長亦要留 ...

多謝你的分享和意見!我會上小學時密切留意佢!
我仔老師及醫生都唔覺得佢有專注力問題!反而當佢想做一件事時,佢會狂做唔放手,要畫畫時,一畫十幾二十張!
試過做功課,我叫佢休息一下,佢話要一次過做完!廢事轉頭要做過,係學校,佢係第二,三個做完課堂功課!不過我覺得咁樣都係過動嘅一種,停不下來,好忙好忙!佢話如果停底坐定就話好似呼吸唔到咁!佢好似裝漏咗個"off"制咁!off唔到!所以就咁睇唔出佢有事!

所以佢好似企係中間,又唔係專心唔到!真係要返學睇到佢嘅表現先知!當然如果有必要,我又唔會堅持已見,唔比佢食藥!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

有樣疑問想請教你,其實正常人食左藥都比平時專注?呢個說法係一個媽媽想試驗自己囝囝既藥後,得到既結論,所以我諗幫助一定有,問題係要𧗾量食藥後既得失呢?如無明顯既進步,試完幾個月無進展停藥有乜後遺。

醒目開學勳章 王國長老

講真丫, 有時我自己都想試下究竟D藥有咩影響, 係咪真係靈精D, 等我返工都食下 (家長指引, 個人立場呀下)

我仔食唔食分別都幾大, 唔食咪立下立下, 踢一下郁一下, 問佢野, 唸都唔唸就叫唔知(腦都唔想用), 悶就搵野黎攪, 督下人呀, 攪人檯面D野, 連人件衫上面條線都唔放過, 總之唔悶得唔等得

就係呢D野, 令到我覺得唔食唔得LOR! 影響課堂秩序, 影響同學對佢印象

SIDE EFFECT暫時我唔見有, 一樣食得訓得, 不過真係要試藥, 我聽過有人食最普通RITALINE都好大副作用, 勁發脾氣勁失控要家長接走LOR

聽妳咁講,妳囝囝完全唔似有專注力問題。係極為好動多些,講真唔多似ADHD喎。

老師說隻bee較易發脾氣...
容易發脾氣也要吃藥嗎? 很多成年人也要吃呢.

回覆 bee918 的帖子

如果發脾氣拿椅子摔,又或者向老師同學丟鉛筆,如何?
好多個案都不是三言兩語說得清。

食藥不食藥都要付代價。小朋友有事,最讓父母頭痛。

lillymarie 發表於 13-12-13 12:40

聽妳咁講,妳囝囝完全唔似有專注力問題。係極為好動多些,講真唔多似ADHD喎。 ...

ADHD有三種情況,我仔單純過度活躍,亦即只係HD,無AD!所以亦真係會唔覺!只要有嘢佢好鍾意,就可以專心!不過如果覺得課堂唔係佢鍾意,就會坐唔定!想搵嘢攪!
但佢嘅活躍情況,社工都覺得佢超過一般小朋友!同佢看圖書講故事,睇一本書佢可以坐底起身10數次,但佢係聽到我講嘅,問佢佢識答!有時同佢傾偈,動作多到眼都花!
我聽過黃重光醫生講座,話有部份小朋友係會唔多覺!

bee918 發表於 13-12-13 13:15
老師說隻bee較易發脾氣...
容易發脾氣也要吃藥嗎? 很多成年人也要吃呢. ...

我唔係主張食唔食藥,我自己都只係了解緊!

不過,大人發脾氣,如果身邊都是大人,多少會知如果面對嗰個人!

但小朋友返學,一班二三十人,有小朋友發脾氣,其他小朋友都會唔知點算!影響到其他小朋友心情,亦上唔到堂!

其實真係無乜父母想仔女食藥,呢個真係好理解!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:我仔明年睇兒童精神科!係唔係多數要食藥?

如果情緒管理唔得,除左食唔食藥外,亦可積極考慮上堂。你知啦,呢d仔就係衝動,你之後問佢應唔應該、下次點做、而家點解錯左,佢咩都答得出架!不過果下控制唔住之嘛(醫生說法咪就係個腦無撻著,要靠食藥刺激佢粒yes/no button ,經左大腦至做)。而上堂就係1。用環境/互動等因素做到case study/親身經歷效果,由社工再帶領小朋友明白點可以面對得正面d 2。繼續train落去令小朋友潛而默化,自動會做出適當反應。我仔幾work,你都考慮下丫

‹ 上一主題|下一主題