用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS vs MSS
樓主: bbfish1992
go

MCS vs MSS [複製鏈接]

goodboy1 發表於 13-12-13 12:59
我都係, 始終讀書係小朋友, 大家都有責任 !

今時唔通往日, 以前讀書選校乜都自己來, 間野係點,  ...

我小朋友以校舍為準則

LUCKYO  same same!  發表於 14-1-7 17:38
saiwanho  same for my kid!!  發表於 13-12-25 18:06

MCS and MSS are located in totally different areas.  In fact, their standard is similar.  My suggestion will be where you live.  Personally I prefer MCS a little bit more.

bbfish1992  Thank you.  發表於 13-12-28 11:06

引用:點揀?請指教

簽名被屏蔽

bbfish1992 發表於 13-12-11 09:35
點揀?
請指教

如果你囡囡鍾意唱歌, 鍾意音樂, 入 MSS 就如魚得水,

佢地 CHOIR 世界級, 暑假會去歐洲參加世界級賽事。

其實兩間都好好, 揀近屋企既先啦~

bbfish1992  Thx  發表於 13-12-28 10:53

回覆 item 的帖子

請問若不是這三間中學的聯繫小學,而是街外人,那麼要怎樣才能入到Mcs,Mss,St Mary?全校第一名?再加什麼ECA?謝謝你。

c1234 發表於 13-12-26 12:59
回覆 item 的帖子

請問若不是這三間中學的聯繫小學,而是街外人,那麼要怎樣才能入到Mcs,Mss,St Mary?全校 ...第一名?再加什麼ECA?謝謝你

自行:

又吾洗全校第一名既, 但成績要係係 band 1A範圍,
學校校內成績各科都 A (包括五上,五下, 六上 - 中, 英, 數, 平均分都攞 A), 操行最好 A 埋
ECA 除非係好重要的學界或世界級獎行, 如果吾係吾會特別加分。

英文好, INTERVIEW 時有自信。

攪珠:

咁就 BAND 1A, 1B, 1C 都無分別, 睇彩數。

但 1C 讀 BAND 1A 中學真係會很吃力,吾係講笑。

bbfish1992  Thx for the information  發表於 13-12-28 11:05

住香港比較熟悉港島區。
女兒已經 S4,當年我見小學同學精英自行多選擇 BPS 英華 這兩間冇直屬小學嘅中學,結果成功入咗 MSS 係啲成績冇咁標青嘅 band 1b 同學。
(聽聞) MSS 校外生嘅自行位多過 MCS。
(聽聞) MCS 叩門位考慮附小多。
我認識幾個叩門入 MSS 都係校外生(唔同年份)。
咁 MCS 位於九龍塘,會吸引九龍+新界區嘅學生,競爭好似比 MSS 大?
純粹個人意見。

item  當然BPS和英華都是很好的學校,但我比較喜歡MSS的全人教育,不光指學業成績上,還有出色課外活動,校舍環境很漂亮,亦是我們當年選擇MSS的重要因素。   發表於 13-12-27 16:09
item  當然BPS和英華都是很好的學校,但我比較喜歡MSS的全人教育,不光指學業成績上,還有出色課外活動,校舍環境很漂亮,亦是我們當年選擇MSS的重要因素。   發表於 13-12-27 16:08
item  小女那一界,有9A同學拔尖入讀港大環球商管,有人入讀劍橋、加洲等超級大學,也有同學在香港讀Law等等,MSS絶對不是只有英文好,其他的麻麻  發表於 13-12-27 15:57
item  MSS 絶對不是Band 1B, 英文一定好個BPS和英華,小女讀MSS幾年前考HKCEE,唔計中、英文,讀理科加Econ, 有3個A,算是不錯,,也不算標靑,比小女成績好的大有人在。   發表於 13-12-27 15:48

MCS 網頁話有54個自行收生位,知唔知道每年大約有幾個預留比附小呢?

dear item
當然 MSS 絕對係間 band 1A 學校,我無異議。其實好多小學 band 1a 同 1b 學生嘅成績分別上落唔係好大,或者我先頭應該講詳儘啲,唔好意思。
咁我都相信間間 band 1 學校都可以出到勁人升讀各名大學兼入神科,MSS & MCS 就更加係當中嘅兩間。

MCS 網頁話有54個自行收生位,知唔知道每年大約有幾個預留比附小呢?  有無人知?:

Yanamami  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2520106  發表於 13-12-28 17:26

Rattie 發表於 13-12-27 12:52
住香港比較熟悉港島區。
女兒已經 S4,當年我見小學同學精英自行多選擇 BPS 英華 這兩間冇直屬小學嘅中學, ..,結果成功入咗 MSS 係啲成績冇咁標青嘅 band 1b 同學。
(聽聞) MSS 校外生嘅自行位多過 MCS。
(聽聞) MCS 叩門位考慮附小多。
我認識幾個叩門入 MSS 都係校外生(唔同年份)。
咁 MCS 位於九龍塘,會吸引九龍+新界區嘅學生,競爭好似比 MSS 大?.

BPS 同英華, 兩間吾同區, 但你又話多同學揀喎, 其實你女係乜校網, 點解同學仔揀校吾洗點睇地區既?

英華 E 幾年要落深水埗番學, 就算搬番都要番中西區

我反而知道東區 BAND 1A 同學仔都會揀 BPS / 張祝珊, 番學近好多嘛。
次選係婦女會, 聖馬可。

MSS 小人揀係因為位好少  (中學要留番位比直屬小學, 成個東區得 2 個位咋, 本區灣仔位都吾算多)
少位情形下, 頭三個志願都吾會用, 通常放落 4-8 志願 (如有信心自己一定係 BAND 1A, B,C)

如果攪珠入到 MSS,BPS 同英華,  讀 1C 都可以攪到入吖。

回覆 babymj33 的帖子

謝謝妳的分享!想問吓,Mcs位於九龍塘,有很多九龍和新界人也會報名(自行階段),而且Mcs屬於九龍城中學網,單是這個網內已經有很多很强的小學了!尤有甚者,Mcs小學的同學在自行時也會報名,那麼有幾多位會在自行時給街外人呢?所以若是街外人,ECA沒有什麼過人之處,那麼機會就會渺茫吧?

Yanamami  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2520106  發表於 13-12-28 17:26

王國會長

引用:回覆+item+的帖子 請問若不是這三間中學的

原帖由 c1234 於 13-12-26 發表
回覆 item 的帖子

請問若不是這三間中學的聯繫小學,而是街外人,那麼要怎樣才能入到Mcs,Mss,St Mary?全校 ...
mss 天主教佔10%

引用:dear+item當然+MSS+絕對係間+band+1A+學校

原帖由 Rattie 於 13-12-27 發表
dear item
當然 MSS 絕對係間 band 1A 學校,我無異議。其實好多小學 band 1a 同 1b 學生嘅成績分別上落唔 ...
請問你點睇bps同英華?

瑩瑩老豆 發表於 13-12-28 11:02
mss 天主教佔10%

仲要 in 埋父母, 三個人一齊入課室 in

引用:dear+item當然+MSS+絕對係間+band+1A+學校

原帖由 Rattie 於 13-12-27 發表
dear item
當然 MSS 絕對係間 band 1A 學校,我無異議。其實好多小學 band 1a 同 1b 學生嘅成績分別上落唔 ...
其实1b也可搏下1a 學校!

回覆:babymj33 的帖子

啊,又講得唔清楚,唔好意思。我女係灣仔網,講緊係自行揀嘅兩間學校。上到中學家長比較放心去遠一點返學也冇所謂吧。
只是想指出,港島區有英華 BPS 兩間冇直屬小學嘅中學,感覺上機會大一些。這些都係選校策略吧。

回覆:yi 的帖子

我的確係喜歡英華 BPS 多一些,理由好簡單,所有同學皆來自唔同小學,融合應該比有直屬小學容易些。
加上瑪利蔓係英小,上英中適應方面自不然有優勢,尤其是在中一時。不過事實上又唔使咁担心,上到中二這些優勢會大幅減少的。

回覆:babymj33 的帖子

有時家長是過慮了,in 埋家長唔代表啲咩,主要都係睇小朋友嘅表現,有時侯家長係講少錯少添,小朋友表現得好,家長冇嘢發問即只是說句早晨 多謝再見 係完全 ok 的。

YuYuMother    發表於 13-12-29 13:15
‹ 上一主題|下一主題