用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 朗思(think)是否happy school?
go

朗思(think)是否happy school? [複製鏈接]

請問朗思課程是否夠考直資/私小?又是否可接傳統小學?

6    0    0    0

我都想知呀

我都想知

回覆:朗思(think)是否happy school?

我老公同事個仔讀緊,小班教學,老師跟得好緊,會同家長讀小朋友乜野乜野跟唔到,要求家長配合同跟進。

引用:請問朗思課程是否夠考直資/私小?又是否可

原帖由 winkibso 於 13-12-10 發表
請問朗思課程是否夠考直資/私小?又是否可接傳統小學?
一定接唔到,唔好唸

回覆:朗思(think)是否happy school?

只有九龍塘分校行IB,所以有可能未必咁適應傳統小學,其他分校應該無問題。

回覆:朗思(think)是否happy school

讀緊k1,返學好開心,之前n係比較傳統的幼稚園讀n,來左呢度,我成日問:你鐘意返朗思幼稚園定xxx幼稚園吖
阿女實答我:朗思幼稚園;有時病左都話要返學。

不過唯一校園細左d,讀緊美孚think

引用:讀緊k1,返學好開心,之前n係比較傳統的幼稚

原帖由 OmOm 於 13-12-11 發表
讀緊k1,返學好開心,之前n係比較傳統的幼稚園讀n,來左呢度,我成日問:你鐘意返朗思幼稚園定xxx幼稚園吖
阿 ...
我大仔讀think, 細仔讀村校,有機會就帶埋大仔去接細仔入課室玩吓等等,我問他讀xx村校好嗎,佢會肯定say no。除了學費較貴,學術方面,我非常滿意。

回覆:rhung 的帖子

點解細仔要讀村校,唔同哥哥一間?

引用:點解細仔要讀村校,唔同哥哥一間? +

原帖由 OmOm 於 13-12-11 發表
點解細仔要讀村校,唔同哥哥一間?
想慳啲錢,細仔出年升K1,應該一齊返。

sissysze 發表於 13-12-11 22:33
一定接唔到,唔好唸

既然唔係讀行IB果間, 點解一定接唔到? 反而有冇家長讀完之後上傳統小學的分享

回覆 Poseidon 的帖子

其實都有好多小朋友係升返上傳統小學, 名小都有, 你可以去佢地WEBSITE, 有講派位成績.

我囡已有聖母OFFER,但係THINK CALL我INTERVIEW,我想緊去唔去,除左語境好,同錢,因為就算讀聖母,我都會俾阿囡出去學英文,我想相差無幾。

其實可以IN 咗先, 收先算, 好多小朋友都會N 直升上去,  而且係細校, 小班教學, 收K既位唔係真係咁多.
當然真心會考慮讀先好去IN, 如果唔係同小朋友出去玩仲好, 唔好哂咗D 時間~

引用:回覆+Poseidon+的帖子 其實都有好多小朋友

原帖由 steveppc 於 13-12-12 發表
回覆 Poseidon 的帖子

其實都有好多小朋友係升返上傳統小學, 名小都有, 你可以去佢地WEBSITE, 有講派位成 ...
多謝回覆,我都有check過,但都想知道升小後跟唔跟得上。雖然我認為小學如果某間幼稚園的學生跟唔上時,明年會減少該校的畢業生,正因如此,某些名幼畢業生會越來越受歡迎,某些相反。

引用:我囡已有聖母OFFER,但係THINK+CALL我INTER

原帖由 rosebb 於 13-12-12 發表
我囡已有聖母OFFER,但係THINK CALL我INTERVIEW,我想緊去唔去,除左語境好,同錢,因為就算讀聖母,我都會 ...
下,call 左你in K1 班?我仲未收到呀?我申請九龍塘think !你呢?

回覆:OmOm 的帖子

請問美孚程度深嗎?

引用:Quote:原帖由+winkibso+於+13-12-10+發表請

原帖由 sissysze 於 13-12-11 發表
一定接唔到,唔好唸
那麼普通村校幼稚園接唔接到傳統小學?

回覆 winkibso 的帖子

其實我覺得一啲都唔淺, 特別係中文科:
n  認簡單字, 冇功課.
k1 比較簡單的功課, 如線條.
k2 有寫簡單字,重組句子,
k3 寫深字, 如九龍 , 有重組句子, 閱讀理解,要寫周記 , 毎星期都要中英文默書.
‹ 上一主題|下一主題