用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY or YWPS?
樓主: RKmami
go

CKY or YWPS?   [複製鏈接]

四隻貓 發表於 14-1-16 18:13
唔會. 因為我女讀左CKY 令我更覺得佢唔適合天神.
詳述一陣再打.

我女喜愛英文, 抗拒中文. 佢幼稚園時期係完全唔會主動睇中文書. 佢間幼稚園中文都唔淺, 佢一見學校既閱讀理解同週記就話頭痛唔願做.
當時放棄津校,  其中一大原因係知道間學校中文好深, 而且數學和主科主要也用中文教...
CKY 主科則是用英文教, 上課時我女可以易些掌握老師所教.

CKY 中文科是用圖書教學, 我其實唔知道點解, 亦無誇張, 返左CKY一個月我女就開始肯主動睇中文書. 佢幼稚園時既程度係只能勉強讀到"我自己會讀"比較初級的故事, 但現在進步了很多, 識多了很多字. 造句亦進步了.
最重要是不再抗拒, 會好有興趣地去做句, 會主動讀學校的教學圖書, 更會向我解釋書中詞句的意思, 讀的時候充滿感情, 抑揚頓挫...令我真的好驚喜.

引發學習興趣這點, 學校是真的做到.

Yanamami  我都覺的天神做唔到“引發學習興趣”。  發表於 14-1-17 10:24

ANChan59 發表於 14-1-16 19:26
過往幾年,你都見到部份「CKY家長」都踩幾間DSS好厲害,到第一屆lB比其他新開辦DSS第一屆lB都差,其他家長 ...

其實有批評意見都是好的, 這樣才可以讓正在選校的家長多一個層面去看清楚間學校.
也可以讓學校正視問題, 力求改善, 做得更好.
我是很感謝舊家長肯提供意見的. 講真, 孩子都轉校了, 舊校如何大可不理, 批評都是出於希望學校能改善之心, 打者愛也.
至於家長幫IB 成績解話, 大家都係估估下, 諗到咩可能性都提出來. 當中其實有d都未必係在讀家長.
成績唔理想, 家長同學校都會非常關注, 校長亦有講佢地會檢討同歡迎家長俾意見.
希望來年會有進步啦.

四隻貓 發表於 14-1-16 17:52
我覺得0岩我女程度. 度身訂造一樣

其實好 因為教學方法同主旨都有唔同.

明白亦同意好難比較.

在這想引出另一個問題, 看看大家意下如何!

之前有家長在其他post 提到, 由於副學士學生升讀大學機會不足, 政府為解決問題, 決定增加學額給副學士畢業生, 而這些學額會在Non-jupas 學額中分配出來. 相信大家已明白我問題, 由於學額減少了, 讀IB如想以Non-jupas 途徑入本地大學, 勢必難上加難.

前天的施政報告, 亦明確表示決定增加學額給副學士畢業生 !

如果未有出國打算, 讀IB是否出路太窄 ?!?

四隻貓 發表於 14-1-17 09:58
其實有批評意見都是好的, 這樣才可以讓正在選校的家長多一個層面去看清楚間學校.
也可以讓學校正視問題,  ...
只要學校管理層正視真正問題,家校合作改進,教與學有改良,明年成績必定會更好。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 kwansara 的帖子

Non JUPAS  的影響分兩方面,第一方面,那1000個位會是直入第二年,不影響第一年的名額,以往都有AD,HD直入第二年,只是加咗位。
第二方面,因為本港越來越多lB學生,學位沒有增加之下,競爭越來越激烈。反而因為未來幾年JUPAS學生數目會減少,競爭放緩,機會會高咗。到雙非效應加劇時,JUPAS競爭會更激烈!

不過你好難預測12年後的大學競爭,讀任何學制都要有兩手準備。

話得說回來,又是老話,lB課程理念,結構都很全面,但不是所有小朋友都適合。

四隻貓  多謝解說! 同意12年之後既事好難預測, 確係要有兩手準備.  發表於 14-1-17 10:42
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我兒子在CKY讀三年級,之前很少上來教育王國,今天心血來潮過來"行"下。

少少意見,很多家長會睇"業績",這是很理解的。不過,我嘗試從另一角度說說兒子及兒子班上的情況。我覺得CKY是一所很包容的學校。家長選校時都認為要"孟母三遷"、"近朱者亦,近墨者黑",其實,大家有沒有想到,假如"出問題"的是自己的孩子呢? 很多時有些孩子某方面表現優秀,但不按本子辦事,可能是專注力不足,可能是資優但欠耐性,可能是幼稚園時偏好英語、忽略中文,可能運動強,可能音樂強,反正不是十項全能,面面俱圓。假如學校要求全民皆兵,答題寫字要零瑕疵,那麼絕不是CKY的情況。

CKY的孩子能寫得一手好文的大有人在,精益求精還去上私人作文班,往往是因為家長見孩子在這方面有天分,值得進補更上一層樓。當然,也有一些是見孩子在某些方面不足而補底的。更多的,只是港媽心態,學校功課有點抽象,放學後"入世D"上埋公文數咯~ 好過佢睇電視嘛。

如果深入睇CKY, 我相信好多家長頂唔順,功課唔準時交無即時penalty, 作文、project之類,"出品"水平可謂十分參差,學生上課有人"坐唔定,pet pet尖"司空見慣,難得的是最快適應的是孩子們! 他們明白某某sc project攞獎,是因為他付出得比自己多,某某坐唔定因為佢專注力不足,不過已經治療緊,別注視他更能幫到他...

孩子很早就適應社會上有不同性格、態度的人,不是倒模強要人人一樣。今天做得不好並不代表下次沒機會。

每當有朋友問我CKY好不好時,我便會答假如你希望知道孩子每天實在的寫了幾多生字,計了幾多條數,這裡不適合你。假如你不著眼當下成果,希望孩子有較廣闊的思考空間,能接受異同(當然要加上個人性格),頂得順學校"臨時臨急"的活動通知,你會在CKY生活愉快!

brrbaby2007  我小朋友想入都考唔到  發表於 14-1-17 14:34

NewSnoopy 發表於 14-1-17 13:13
我兒子在CKY讀三年級,之前很少上來教育王國,今天心血來潮過來"行"下。

少少意見,很多家長會睇"業績", ...
NewSnoopy說的很中肯。這杯茶不是人人喜歡,但可各有所好,沒有對與錯。對我來説,孩子快樂健康成長就好。

ANChan59 發表於 14-1-17 10:21

Non JUPAS  的影響分兩方面,第一方面,那1000個位會是直入第二年,不影響第一年的 ...

我仔考大學之時就是雙非效應加劇之時.

我仔K1, 讀SC, 自我個性強, 太有自尊, 所以不容易接受別人意見, 秩序感強, 我心知傳統教育不會適合他, 個人亦不喜歡填鴨教育, 很向往CKY的自由, 培養學習興趣的方式.

但一想遠處, 又怕升學機會窄...... 明白要兩手準備, 收到 !

多謝前輩意見

lawsonmoon 發表於 14-1-15 15:31
分析一D學校公怖既數字要好小心,因為越來越似上市公司既年報。将佢地擺埋一齊更加危險,因並不是蘋果比蘋果 ...
spcc 係考深or淺既卷?

引用:我兒子在CKY讀三年級,之前很少上來教育王

ANChan59 發表於 14-1-17 10:21

Non JUPAS  的影響分兩方面,第一方面,那1000個位會是直入第二年,不影響第一年的 ...
Hi Hi,你記得我嗎?我仔九月升F1,六年後,請問你認為Non JUPAS形勢會如何?呢個都將會是我考慮因素之一

VKwan 發表於 14-1-18 17:59
Hi Hi,你記得我嗎?我仔九月升F1,六年後,請問你認為Non JUPAS形勢會如何?呢個都將會是我考慮因素之一
...
Remember... How are you doing?
Better PM me again, what's your specific questions?

I may need to do some projections and then I can answer your question.

回覆:NewSnoopy 的帖子

同意。今日細仔同學媽咪問我覺得cky點,我話最緊要係清楚自己同小朋友需要咩,如果你要求睇到好實質嘅嘢,例如識幾多個詞語,課文內容,考試範圍點溫書,咁你千祈唔好揀cky,因為學校會滿足唔到你。

so far阿女好enjoy返學,會主動學習,鍾意睇書,中英文水平都有明顯進步,家長同小朋友唔使為咗做功課溫書呢啲問題角力,對cky我暫時冇咩complain。

‹ 上一主題|下一主題