用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY or YWPS?
樓主: RKmami
go

CKY or YWPS?   [複製鏈接]

回覆 hadwinboy 的帖子

正如林校長常說"School is not designed for Boy!"
我認為英華是一間專心,有心,有決心教好"男孩子"的學校!

behappydad 發表於 14-1-16 08:19
yes, most of students have tuitorials after school.

Two girls live in our block studying in CKY.  They have very busy schedule.  Sat and Sun are filled up with various tutorial classes and interest classes.

吾一定關學校事,可能系家長太想仔女叻d。好多有事無事都補習,尤其父母都返工果d,覺得好過系屋企。

引用:Quote:behappydad+發表於+14-1-16+08:19+ye

原帖由 spiderlily 於 14-01-16 發表
Two girls live in our block studying in CKY.  They have very busy schedule.  Sat and Sun are filled ...
讀happy school 重冇哂親子時間。唉!

其實而家小朋友幾惨,7點幾出門返學,分分4點先返到屋企。又要做功課、温書、又學體藝、又補習,難怪甘多苦瓜乾細路。

蔡出去補習的學生,甚麼年級都有。

根據語音學家的理論,過了十四歲,一般人學外語是學不會外國人口音的,供大家參考。

PotterLai 發表於 14-1-16 00:23
回覆 bbysh 的帖子

鄰居的朋友開補習社,收很多蔡繼有的學生,他說蔡的學生有幾個特點:
講真我對這些説法有些保留。

1.3CC  me too  發表於 14-1-17 12:51
Christi  me too.  發表於 14-1-16 16:01

回覆:CKY or YWPS?

補習各校都有,很多esf 家長也補公文,這是中國人家長心態問題。

MrBeast 發表於 14-1-16 15:15
講真我對這些説法有些保留。
其實好簡單就可以驗証到.
三月去CKY open day, 直接同d學生傾計, 佢地多數好健談, 0甘就可以知道發音準唔準, 文法好定差, 有無上好多補習班....

英華都有open day, 不妨親身去接觸下, 同學生傾下計, 先會知道真實既情況, 睇下邊間係自己想要既學校.

四隻貓 發表於 14-1-16 15:34
三月去CKY open day, 直接同d學生傾計, 佢地多數好健談, 0甘就可以知道發音準唔準 ...

四隻貓, 有關CKY程度較低, 教得淺, 有何意見 ?

kwansara 發表於 14-1-16 15:45
點為之:程度較底,教得淺?
同邊間比? 我諗同SFA比,一定比SFA淺好多.

四隻貓 發表於 14-1-16 15:34
三月去CKY open day, 直接同d學生傾計, 佢地多數好健談, 0甘就可以知道發音準唔準 ...
考得到和比得起學費的我唔信英文會差law, ok, 早期學生的質素可能有參差,但咁又不能代表整間學較。

Christi 發表於 14-1-16 16:02
點為之:程度較底,教得淺?
同邊間比? 我諗同SFA比,一定比SFA淺好多.
Agreed and 根本唔可以咁比,is 的教英文的方法很不同,fd 讀canadian 説local 轉入去好多時都要讀底一班,因為英文程度不夠。同時fd 也有提到讀is 的確要自動自覺,otherwise 可以讀得很差。

家長係現實的,出IB成績前,談到Cky,都是讚。最近聽到的,都是較負面的。

kwansara 發表於 14-1-16 15:45

我覺得0岩我女程度. 度身訂造一樣

其實好難比較, 因為教學方法同主旨都有唔同.

CKY 一年班中英數都比較著重概念同理解.  (其他年級我就未知)
如果你用識默識串幾多個生字去衡量, 0甘程度可能算係低0架.
例如寫週記, 老師唔會介意佢串錯字同錯文法, 只會睇佢既創作力同表達能力.
英文閱讀理解功課既問題就算係幾深, 有時我睇完都要思索下先識答, 而且多數無標準答案.

HKTHK  Teachers are not supposed to correct writing at such low grade so that they won't be discouraged  發表於 14-1-18 21:25

回覆 四隻貓 的帖子

想問吓你,如果Cky的IB成績一路無起色,你會否後悔為佢放棄天神?
我家老人家想我放棄Tsl,幫女大抽獎St Mary,。我知道St Mary 係龍校,中學又好,但我有點怕修女學校太嚴肅,吾適合女兒。

Jane1983 發表於 14-1-16 17:22
家長係現實的,出IB成績前,談到Cky,都是讚。最近聽到的,都是較負面的。 ...
係呀, 如果來緊果屆成績好, 可能又會有唔同講法.
近來多左負面意見的評論, 有相反意見的家長便被人暗喻作"學校打手", 所以大家都不說太多了.
其實大家各有不同睇法無問題呀, 討論時互相尊重就得啦.

說到底, 最緊要清楚了解間學校適唔適合自己既小朋友.  唔適合既, 人人話間學校幾好幾好但對你來講都係無用.

1.3CC  Well said !!  發表於 14-1-17 12:54

Jane1983 發表於 14-1-16 18:00
回覆 四隻貓 的帖子

想問吓你,如果Cky的IB成績一路無起色,你會否後悔為佢放棄天神?
唔會. 因為我女讀左CKY 令我更覺得佢唔適合天神.
詳述一陣再打.

Yanamami  天神真喺辛苦~~~好深。  發表於 14-1-17 10:21
Jane1983  先多謝你!  發表於 14-1-16 18:29

waiting for your share

四隻貓 發表於 14-1-16 18:11
係呀, 如果來緊果屆成績好, 可能又會有唔同講法.
近來多左負面意見的評論, 有相反意見的家長便被人暗喻作" ...
過往幾年,你都見到部份「CKY家長」都踩幾間DSS好厲害,到第一屆lB比其他新開辦DSS第一屆lB都差,其他家長重唔食住上,講得最入肉是「舊CKY家長」,難道是抹黑?如果不是,就要檢討!
頭幾屆lB,要俾D時間,慢慢針對問題來解決,會OK的,家長要有信心才可以。當然要留意學校是否面對問題,作出改善,如果不是,要留定後路。
第一屆lB成績差少少,我都覺得情有可原。我最反感是某些「CKY家長」,考 lGCSE有不錯成績,就當第一二屆學生是CKY學生,到lB失手,就划請界線,情可以堪!

我用括號,因為不知真假!

penguin_chick  是嗎?那就真要檢討檢討了?  發表於 14-1-16 22:46
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題