用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV真心分享
樓主: siufung
go

KV真心分享 [複製鏈接]

回覆:siufung 的帖子

完全認同!我仔仔k2.女女k1 一樣勁鍾意返學 但我女女係細女,還未完全聽教聽話,老師都有講女女問題,話叫我放心!我真係勁like老師的熱誠。讚

回覆:siusiufun2010 的帖子

想聽下kv有什麼不足之處或改善空間?

回覆:eidye 的帖子

回覆:tamching214 的帖子

引用:我都忍吾住分享一下!我大女已上小學,對根

原帖由 scotia.nova 於 13-12-10 發表
我都忍吾住分享一下!我大女已上小學,對根德仍念念不忘。小一時,常說如果根德有小學,中學和大學就好了。 ...
你女女超勁!希望我仔仔都可以!

回覆:scotia.nova 的帖子

十分同意!老公成日講如果有根德園小學,一定是全香港最好既小學!係亞女3年的幼稚園,我們全家都很輕鬆。還記得,聽過老師同家長講:佢病左1個星期,你地唔使緊張,我地會幫佢追返成績,你地最緊要同佢多d親子時間,開心d..個刻真係好感動! 學校老師真係好到無得頂,過左2年,我地全家都緊記住!! 其實,學校有好多小朋友活動,只係無招呼我地家長啫...我两公婆要返工,仲好,無壓力。

另外,我個女係英文強,係由另1間出名n班幼稚園轉去kv。揀kv係貪佢中文強,可以補足不足。而且,坊間搵好既英文班易過搵中文班! 仲有,我唔鍾意d幼稚園個課程得個深,但老師教過下,就交晒比家長教。根德園就唔會咁。

引用:唔知有冇用家棄民生而取KV?+可否分享下? +

原帖由 gs2012 於 13-12-10 發表
唔知有冇用家棄民生而取KV? 可否分享下?
我都爭扎緊KV定民生~~~

引用:Quote:原帖由+gs2012+於+13-12-10+發表唔知

原帖由 wawaye 於 13-12-10 發表
我都爭扎緊KV定民生~~~
實在不敢引導人捨他取Kv...因未在Ms讀過,不能莾下建議...不過選校最好選適合自己小朋友的。對於我本人,Ms吸引在半龍,其他不甚了解。老實說,舊年本人亦有報Ms,但未被取錄,倘若當年我同樣有此兩offer,可能亦難以下決定。但亦“慶幸“沒有此福份,讓我無他慮之下選了Kv!多搜集些用家意見,再衡量一下對小朋友的合適性,再早作決定!加油!

引用:想聽下kv有什麼不足之處或改善空間? +

原帖由 tamching214 於 13-12-10 發表
想聽下kv有什麼不足之處或改善空間?
Kv今年開始引入net,但時間嫌不足,只是聊胜於無而已,但同時亦加插phonics,本人視此項爲突破。論英語語境,Kv實不能與坊間另一些國際或英普幼稚園媲美,但以往用家常有分享,英文理解、閱讀、字彙、書寫方面並不比別家遜色。所以英語方面,相信最大缺點是oral不足而已。但這方面亦最容易從坊間機構外求,本人因以往長居美國,可自行教導會話英語及phonics,所以英語語境上的不足本人可自行填補。

回覆:siufung 的帖子

引用:我都忍吾住分享一下!我大女已上小學,對根

原帖由 scotia.nova 於 13-12-10 發表
我都忍吾住分享一下!我大女已上小學,對根德仍念念不忘。小一時,常說如果根德有小學,中學和大學就好了。 ...
SC K1 申請都係截到九月B喎?你既意思係有SC PN offer?

gs2012 發表於 13-12-10 13:06
唔知有冇用家棄民生而取KV? 可否分享下?
上年我就係放棄了民生am, SC而揀KV! 因為民生唔係100%上民小,所以我寧願打好底!但亦明白考小一係痛苦嘅,因為現在仍是K1,可能兩年後我會後悔!但我卻寧可依家辛苦d打好底,再戰小一!我諗每個家庭可接受程度唔同,好難一慨而論!加上民幼近年好多改動,加咗英普班,唔知得唔得!所以寧願保守d揀有口碑嘅KV!

引用:Quote:gs2012+發表於+13-12-10+13:06+唔知

原帖由 smile_w99 於 13-12-11 發表
上年我就係放棄了民生am, SC而揀KV! 因為民生唔係100%上民小,所以我寧願打好底!但亦明白考小一係痛苦嘅, ...
Thanks! My initial rank is KV, MS, and SC!

其實本人都好喜歡KV, 亦了解到KV train學生的一套,但幸運地現在同時有KM英普offer (PN上),未知各位KV用家會如何建議給我呢個新手媽媽呢? 十分感謝!!

大女高小了, 幼稚園時我沒有對KV太了解, 搭校車也沒有跟學校很多交流, 但我有留意女兒的學業和學習態度, 她對KV的感情很深, 仍念念不忘在KV的日子.  這點已經足夠證明是一間好的學校.  不是用吃喝玩樂來留住小朋友個心, 是令你用真心感激的學校.  讀過的會明白.
~easybring~

gs2012 發表於 13-12-11 08:35
Thanks! My initial rank is KV, MS, and SC!

I have the same ranking as you!  I have struggled a lot last year.  Lastly I chose KV!  One reason is MS primary is not our (esp my hubby) cup of tea! But you may also seek MS用家 opinion so that u know more before making decision.  But to be frank, if no parent has kid studying in both schools, it's quite difficult to compare!  And every kid has different character & adaptability!

akinasin 發表於 13-12-10 23:24
我唔鍾意d幼稚園個課程得個深,但老師教過下,就交晒比家長教。根德園就唔會咁。
你完全擊中某間新興幼稚園的要害.... 我都想知係間學校教得好定係家長教得好.... 呵呵呵呵呵

回覆:KV真心分享

真的很感謝各位用家的分享,就係有好多人同我講KV好谷,我亦因此擔心過我小朋友的能力,但睇完你地嘅回應,可令我重拾信心!thank you so much!:

引用:Quote:akinasin+發表於+13-12-10+23:24+我

原帖由 cymchris 於 13-12-11 發表
你完全擊中某間新興幼稚園的要害.... 我都想知係間學校教得好定係家長教得好.... 呵呵呵呵呵 ...
我知邊間

Hi all,

Thanks for all the first-hand sharing.  They are most useful!  

We luckily have KV offer, but we indeed live on the HK Island (where no school bus service is available).  May I know if there are students travelling all the way from HK side?  I definitely agree and have no doubt that KV is a wonderful kinder.  I am grateful for your kind sharing / advice on whether you think it is still worthwhile given the distance?  

Thanks again for all of your wonderful sharing.  It made me love the school even more!
‹ 上一主題|下一主題