用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV真心分享
樓主: siufung
go

KV真心分享 [複製鏈接]

一向欣賞kv,好知道自己做緊咩,有自己特色。
老師經驗足,不用應酬家長,自然師資穩定,流動性低。
有些學校追求十項全能,成日搞這搞那,老師辛苦到不得了,反而兩頭不到岸。

donutbaby  agree!   發表於 13-12-12 16:21

回覆 oooasis 的帖子

同意。十分多謝你們一班真正kv用家願意花時間讓大家詳細了解kv的實況,因很怕以訛傳訛,最終只得失實資料。
我曾聽聞kv學生學術好,有禮守規,主動性強,但整體而言,"kv學生唔會係開心孩子"。煩請用家對這點評一評/澄清一下。
謝謝!

回覆:KV真心分享

講開介片問題,阿仔好遲先介到片。返學都試過賴濕和痾濕2次,我好緊張咁問老師係咪佢唔講VV定點呀,反而老師勁nice勁好笑容地答我好小事咋,濕左唔緊要,而且嬸嬸又勁有禮貌。有日仔仔放學去toilet, 見有個嬸嬸幫個小朋友換緊褲時,我阿仔衰多口喺度講果個同學仔賴左尿,個小朋友想喊咁樣,嬸嬸係咁安慰佢,又不停話唔係賴尿,唔小心痾濕少少咋,好小事,我覺得嬸嬸好識做,小朋友容易下台。

buibuima 發表於 13-12-12 00:03

同意。十分多謝你們一班真正kv用家願意花時間讓大家詳細了解kv的實況,因很怕以訛傳 ...
我無讀kv,只是很欣賞。

引用:回覆+oooasis+的帖子 同意。十分多謝你們

原帖由 buibuima 於 13-12-12 發表

同意。十分多謝你們一班真正kv用家願意花時間讓大家詳細了解kv的實況,因很怕以訛傳 ...
不如反問下俾呢啲comment既人:難道你見到每個KV小朋友放學都係苦口苦面?

阿仔係KV好開心,佢話老師係魔術師因為老師有變魔術比佢地睇!每日返屋企都大展歌喉大唱KV教既歌!連買xmas禮物都提我記住買埋比老師(不過KV規定老師不能收禮)!KV係嚴!非常重視紀律!但老師絕對可以做到恩威並重!

K1開學頭兩個月完全冇功課!11月開始逢星期五有2様功課,20分鐘一定可以完成!所以我暫時一啲都吾覺得谷!

回覆:Macylau 的帖子

buibuima 發表於 13-12-12 00:03

...我曾聽聞kv學生學術好,有禮守規,主動性強,但整體而言,"kv學生唔會係開心孩子"。煩請用家對這點評一評/澄清一下。
好睇父母點manage 和什麼expectation.  
K1 會是happy 的,k2 - k3 學術加深和傳統模式下,如一定要和一些較活動的kg 比,當然會less happy by comparison, kv 中數強,我想信老師是有方法教,但亦也未必所有學生都跟到,eg, 3+()=5 ,很多小一生也會struggle, 如小孩不明,有些地方kick住,父母又冇方法跟進只是send their kids to 補習,咁小孩又如何會happy 呢?
On the other hand, 入happy kg, 但放學就趕鴨仔去上不同的eca, 咁overall 會happier 嗎?  我小孩在一所頗谷的傳統小學讀小一,同我說正副班長都是kv, 每次黙書測驗都100分,咁我又會諗佢地e加應十分happy.

引用:Quote:buibuima+發表於+13-12-12+00:03+回

原帖由 MrBeast 於 13-12-12 發表
好睇父母點manage 和什麼expectation.  
K1 會是happy 的,k2 - k3 學術加深和傳統模式下,如一定要和一些 ...
Cool

引用:回覆+oooasis+的帖子 同意。十分多謝你們

原帖由 buibuima 於 13-12-12 發表

"kv學生唔會係開心孩子"對我們兩位用家來說,絕對不同意!

她們由KG至今每天都渴望上學,我有問過她們為什麼喜歡上學,她們簡單地答:返學很開心。現在上了小學,仍然很渴望及重視返學,實在很感激KV不但幫她們打好學術基礎,而且更重要是建立了自學的態度及責任。所以入小學的適應其實是她們的 honeymoon period。

Twins 媽咪

回覆 貓貓人 的帖子

我仔仔都有相同經驗。姨姨會帶佢地埋一邊換褲仔,令小朋友唔會覺得醜醜和尷尬,讓他們從錯誤中成長。

引用:Quote:buibuima+發表於+13-12-12+00:03+回

原帖由 oooasis 於 13-12-12 發表
我無讀kv,只是很欣賞。
感謝你對我們學校的欣賞和認同,實在很難得在友校遇知音!本人正是欣賞學校的實是求是,不搞gimmick,實而不華。我亦同意好些標榜學術深的幼稚園,教導一些不設實際內容(例如友人間學校要pn小朋友學十種史前恐龍學名,那些地理學專有學名難串又難讀,大人睇見都頭痛!),反而摒棄由淺入深和生活化的知識,目的在標榜他們syllabus的內容多高深。

另外想借個位感謝Kv..小女之前因家事請假近2個月...本來有點擔心復課後要重新適應融入,但學校真是很細心很懂關顧小朋友。我很驚喜第一日復課班中小朋友已叫喚小女,老師指示小女已調了新座位,有同學仔誠意引她入座!原來每天老師點名後,會告知學生哪位小朋友因什麽緣故沒有出席(例如A病了、B事假)。在缺課期間小女每日被提及,老師還提醒小朋友到她返學時可能有課堂程序忘記的話,要多多幫忙她!學校教導學生互相守望,能力佳的協助有需要的;令所有小朋友都能被注視!

引用:另外想借個位感謝Kv..小女之前因家事請假近

原帖由 siufung 於 13-12-12 發表
另外想借個位感謝Kv..小女之前因家事請假近2個月...本來有點擔心復課後要重新適應融入,但學校真是很細心很 ...
如果小朋友不小心打翻了自己帶的茶點,老師會叫其他小朋友share 自己茶點俾佢。手望相助。如果學校係派茶點,老師咪再派過囉。

回覆:smile_w99 的帖子

絕對同意,雖然我個囝入唔到, 但佢地既效率係我同阿囝in 7-8 間最好, 唔需要細路同家長等得咁辛苦。有d 真係亂到係要求時間之前到都要等差唔多成個鐘

想問下k2的家長,小朋友由k1(am)轉k2 (pm),有冇唔適應?
阿仔依家返左k1幾個月,返學時間習慣晒,午睡2小時,晚上9時睡覺,有點擔心升k2後又要重新適應過新時間表。http://www.edu-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb27.gif

引用:想問下k2的家長,小朋友由k1(am)轉k2+(pm

原帖由 jess725 於 13-12-12 發表
想問下k2的家長,小朋友由k1(am)轉k2 (pm),有冇唔適應?
阿仔依家返左k1幾個月,返學時間習慣晒,午睡2小 ...
小女在迦南Pn時是上午班,每早7:20起床,下午回家睡1.5小時....
但接受3歲時她已自然地戒除午睡,改爲早少少瞓(約十時)....由於她已慣了不作午睡,上K1我由得她返Pm,沒有要求調往上午班....因為知道反正K2全部也是pm。其實小朋友大大下會咱行調節,可改爲瞓長少少一覺到天光,小女現時是晚11pm朝10am,共11個小時,對於3,4歲小朋友已好足夠。Kv(以我所知sc都係)全K2爲pm,全K3爲am,用意是希望小朋友在K2時開始戒除午睡,而K3改番做am係想小朋友重拾早起習慣,爲全日制的小一生活作準備!

可否講下KV的教學模式?是否互動教學,小組活動、主題研習及參觀?

vineslam 發表於 13-12-16 10:39
可否講下KV的教學模式?是否互動教學,小組活動、主題研習及參觀?

讀過的家長也很難答你呢幾個問題.  KV的老師和嬸嬸就好似一班十分有經驗教和照顧兒女的媽媽. 有一個已定的課程, 有人話深有人話唔夠深, 上堂有互動, 又唔會有好多PROGJECT.
~easybring~

其實對KV教育理念,老師,甚至嬸嬸嘅專業都不會懷疑,亦好相信佢地有一套方法,只係,有d學校係主題教學,有d係小組活動,有d係要小朋友親身體驗,透過參觀要小朋友思考等等,我見KV冇人講。

我小朋友只是K1生,番學只幾個月。講真實質具體教學方式未摸清。但我知道小朋友上課好投入好開心。每日有中英數,有唱遊、手工、共讀等。真正活動式講不上,但過往家長亦講及有活動、有參觀、show&tell等。其實多年來Kv被評爲死板不重英語,近年睇得出學校有心求變、精益求精,今年起引入Net和phonics便可見其逐步走向大趨勢..真心感受學校有心辦學及有志培育幼童。

smile_w99  KV之前好似10年無加過學費,就係另一個明證佢係真心教育,唔係下下睇錢! So far亦只係開學比咗一千蚊左右雜費,再無任何收費! 所以學校真係好務實!  發表於 13-12-17 11:17
‹ 上一主題|下一主題