用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣卓思同康傑都係pm,點揀?
樓主: VC20120101
go

青衣卓思同康傑都係pm,點揀? [複製鏈接]

回覆 yankaka 的帖子

K1開始(跟據之前既post講), 係咪每天都有1.5hrs NET英文?  

yankaka  以我所知約半個鐘架咋! 不過英文堂外, NET都會喺其他堂加入  發表於 14-2-13 17:28

fixedstar99 發表於 14-2-12 22:24

唔知康傑考私校或直資是否好過卓思?因我小朋友得15分,靠大抽獎好難。
若你主力想考私小直資, 其實學之園會比較適合, 因為佢地真係專為考小學做準備.
康傑沒有專為考小學而提供的特別班, 不過亦有小朋友考到不錯的學校, 我知上年有人考到王錦輝, 德雅, 陳守仁

今年的同學仔也有考到聖母, 音小, 真道.

至於流利英文日常對答, 我只能以我囝做例, 你話簡單基本會話佢可以, 以我所知佢識聽多過識講.

我仔仔喺康傑讀耿緊K2,覺得老師有愛心和熱誠,品德培育方面做得好好,值得一讚。不過缺點就係冇學卷,同埋功課比較多。

ruby321321 發表於 14-2-26 18:12

我仔仔喺康傑讀耿緊K2,覺得老師有愛心和熱誠,品德培育方面做得好好,值得一讚。不 ...
K2不算多啦! K3才精彩!
每星期還要溫默書, 每日至少兩樣功課, 實有生字寫!

小女學之園只得waiting,無奈唯有在康傑同卓思之間二揀一

我相信康傑英文好過卓思,但唔知其他科目是否都好過卓思呢?

另外,小女屬學野快、但坐唔定類型,唔知邊間老師更能take care呢類小朋友?

回覆:fixedstar99 的帖子

Fixedstar, 康傑for sure
My daughter also is 學野快坐唔定 style
She is studying N class now and she have changed a lot... Really appreciated 康傑teachers

fixedstar99 發表於 14-3-3 15:56

小女學之園只得waiting,無奈唯有在康傑同卓思之間二揀一
上面JM講得啱!
小兒都係學嘢快坐唔定, 康傑好接受呢類小朋友, 佢地有佢地方法去教!
至於你話其他科目是否好過卓思我又唔敢答你, 始於我冇識人讀卓思, 好難比較!

引用:Fixedstar,+康傑for+sure My+daughter+also

原帖由 FATBJ 於 14-03-03 發表
Fixedstar, 康傑for sure
My daughter also is 學野快坐唔定 style
She is studying N class now and she h ...
我囡有卓思同康傑offer,我諗緊讀邊間會容易些適應小學。苦惱中

引用:Quote:fixedstar99+發表於+14-3-3+15:56+回

原帖由 yankaka 於 14-03-05 發表
上面JM講得啱!
小兒都係學嘢快坐唔定, 康傑好接受呢類小朋友, 佢地有佢地方法去教!
至於你話其他科目是否好 ...
聽朋友講,康傑始終係私校,活動的價格會比較貴

回覆 rabbitbaby1 的帖子

我都想知康傑平均每月學費+書簿費/雜費約多少?

回覆:青衣卓思同康傑都係pm,點揀?

我想問康傑如果n班係下午 容唔容易k班時轉返到上午架?thanks

引用:Quote:原帖由+MuiC+於+13-12-13+發表其實我

原帖由 rabbitbaby1 於 13-12-14 發表
我老公話康傑太開心,經常出街做活動教學,驚佢上小學會吾適應,係咪真呢?

...
康傑太開心,小一唔適應?我仔宜家K3,每星期一要默生字,詞語,中英隔住,下學期要默埋句子。要寫閱報讀後感。英文教得深,另有 show and tell,小朋友要用英文 present。功課自己起字頭,有作句,重組句子 … 呢d已經係小一d嘢,做到傻呀!但起碼我唔担心亞仔小一唔適應。

引用:Quote:原帖由+yankaka+於+14-03-05+發表上

原帖由 rabbitbaby1 於 14-03-06 發表
聽朋友講,康傑始終係私校,活動的價格會比較貴
outing 費用貴架,但配合常規課程內容同有伸延習作,唔系去完就算。所以我地好樂意參加。

FVY1005 發表於 14-3-13 11:25
回覆 rabbitbaby1 的帖子

我都想知康傑平均每月學費+書簿費/雜費約多少?
K1-K3每月學費$2672(11個月)
N每年$31800
雜費一季$1800
書簿費分上下學期交, 約$900一個學期

不過另外雜費方面真係唔定, 例如出外活動如要撘旅遊巴又要收$60,
一年一次的活動如去運動會就around$100/1人, 旅行$300/人

引用:Quote:FVY1005+發表於+14-3-13+11:25+回覆+

原帖由 yankaka 於 14-03-19 發表
K1-K3每月學費$2672(11個月)
N每年$31800
雜費一季$1800
我上次open day leaflet 話雜費係每個3個月收$1590 ,請問係咪出年改左?

yankaka  唔好意思...你啱! 因為每次自動轉帳...我成日記錯咗係$1800  發表於 14-3-22 17:29

引用:我想問康傑如果n班係下午+容唔容易k班時轉

原帖由 carol0914 於 14-03-13 發表
我想問康傑如果n班係下午 容唔容易k班時轉返到上午架?thanks
it depends... 今年就唔易。上午班無放位,所以都無得轉

我仔仔係康傑讀n班, 會直升k1
校長有兩個架, 冇換過校長, 另外NET換左一位老師, 另一位仍然係度
我比較偏向康傑O既活動教學同邏輯思維的教學方法
同家長好互動, 我係在職媽咪都好積極陪仔仔參與學校活動
我之前同樣有卓思同康傑揀邊間個問題
我個人覺得小朋友若然係幼稚園開心學習, 培養到學習興建, 日後對佢讀書都有好幫助
卓思係比較傳統O既學校, 聽聞老師比較嚴同惡 (聽朋友間討論)
我怕仔仔唔適應咁大O既轉變
而且康傑係訓練小朋友自信心呢項做得好好
我有朋友女女係卓思畢業, 佢話卓思好少呢D活動比小朋友參與
所以我最終選擇康傑

回覆:VC20120101 的帖子

過佐幾個月,唔知大家揀定佐未呢?我想分享下最近3個月讀康傑感受。我覺得學校嘅主題活動好生活化,最近帶n班睇春雨、賞花,呢期講交通工具,會同佢地坐旅遊巴環島認識交通工具。我小朋友喺活動中學多佐詞語同常識(中、英都有)。品行教育方面,老師算有耐性,因我仔好貪玩,唔太肯守規矩,家長日時老師嘅態度好正面,話慢慢教就有進步。我喺學校嘅活動相片同video 睇到各級都好多出外同表演機會。呢樣我好buy. 至於學術,一定唔係淺,我有時仲想佢教淺d! 暫時整體上都唔錯,係有時好多功夫比家長做囉, 因康傑真係好多主題活動!

希望呢個update 可以幫大家了解學校多d,睇下呢個教學模式適唔適合自己小朋友。

回覆:青衣卓思同康傑都係pm,點揀?

我囝囝係11月細仔,讀緊卓思K1。
其實我覺得學校教得好好,我囝囝是活動型的,最初也擔心不適合他,可是老師話他比之前進步好多,可以留心聽書,老師同家長關係唔錯,同家長好多溝通,一年有3次家長日。學到很多學術上及品德上嘅野。上學期就寫直線和橫線,現在下學期會開始寫字,每日有3樣功課,所以我暫時並不擔心升小問題。以有學卷的學校來講,真的很不錯。希望以上資料能夠幫到大家!選擇一所適合小朋友的學校!

引用:我囝囝係11月細仔,讀緊卓思K1。 其實我覺

原帖由 lovenicolebaby 於 14-03-31 發表
我囝囝係11月細仔,讀緊卓思K1。
其實我覺得學校教得好好,我囝囝是活動型的,最初也擔心不適合他,可是老 ...
學券學校k1可以寫字嗎?

‹ 上一主題|下一主題