用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣卓思同康傑都係pm,點揀?
樓主: VC20120101
go

青衣卓思同康傑都係pm,點揀? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+VC20120101+於+13-12-12+發表

原帖由 rabbitbaby1 於 13-12-13 發表
我鍾意康傑有1.5個鐘英文同活動教學,不用整天留在課室。但讀卓思就容易d適應小學。。

...
其實我覺得兩間上小學都無問題。我見康傑k3生會去小學參觀,聽講座,而且佢多活動但唔代表佢唔要求學生上堂要守秩序。至於功課量兩間都唔少,銜接應無問題。

引用:Quote:原帖由+rabbitbaby1+於+13-12-13+發

原帖由 MuiC 於 13-12-13 發表
其實我覺得兩間上小學都無問題。我見康傑k3生會去小學參觀,聽講座,而且佢多活動但唔代表佢唔要求學生上堂 ...
我老公話康傑太開心,經常出街做活動教學,驚佢上小學會吾適應,係咪真呢?

回覆 rabbitbaby1 的帖子

咁你叫老公唔使擔心喇,康際係多outings, 但教d野唔淺。舉例,今星期copy book 寫到W,中文認字都有十幾個字,上下日月山手果...又要做show and tell...
唔係冇功課嗰種happy school, 我有時覺得太多功課添。我估中英數都meet 到上小學standard.

引用:回覆+rabbitbaby1+的帖子 咁你叫老公唔使

原帖由 chywong 於 13-12-14 發表

咁你叫老公唔使擔心喇,康際係多outings, 但教d野唔淺。舉例,今星期copy book  ...
謝謝你呀,我岩岩同佢講左。但佢又反駁我。佢話康傑太開心,驚佢上小學時突然變番傳統教學,個女會好悶同吾開心。
佢話如果讀卓思,由細到大已習慣傳統教學。
唉,我點答佢好呢?
謝謝

我都搭下訕先。我囡囡都係讀康傑,由N班直升上K1。我今年年中,要落K1大訂時,都有面對同樣決擇。我C6想卓思,我想留返康傑。

最後,我用小朋友覺度出發,留返康傑。以下是我個人見解:

1. 中學會上通識科,要多思考。康傑是活動教學+邏輯思維。我想小朋友從細就多思考,習慣多動腦筋。

2. 老師喜歡用讚賞方法,令小朋友做得更好。

3. 差不多每個月,小朋友都會帶主題物件回學(show and tell),在同學們面前分享同講解,另小朋友增加自信。我囡囡N班已經好喜歡這環節。

4. 親子活動多,更能了解囡囡在校內情況。(我明白有些在職家長唔buy,因要請假。我都是在職家長,但每次參與後都很感觸,請半日假都值得。)

5. 我把兩間學校學費比較,是原本另一間未扣學券的學費比較。分析資源分配。康傑,每級只得一班(即合共四班),但已經有兩個外籍老師,嬸嬸三位,其中一個主力照顧N班。所以我個人覺得康傑學費會用盡在學生身上。

康傑一年有三次評估。其他品德、課程及功課我唔多講,因為已經有其他家長講左。我一樣都係唔擔心上小學問題。如果無功課就真係擔心上傳統小學唔適應喇。

至於,卓思有學券,又有外籍老師。另今個學年開始新增品德教育,是值得考慮。

回覆 fionliss0522 的帖子

謝謝你的講解,想問你提到卓思今個學年加了品德教育,請問你知道這個詳情係点?因為我編向選擇卓思,所以想知道多d詳情!謝謝你^_^

引用:+本帖最後由+fionliss0522+於+13-12-17+18:

原帖由 fionliss0522 於 13-12-17 發表

謝謝你詳細的資料,可給c6參考

回覆 VC20120101 的帖子

Sorry VC20120101, 我只知道卓思今個學年逢星期五增加品德教育,因由一位卓思家長話我知。但課程內容我就真係不太清楚。反而你問我康傑品德教育內容就答到你^^

明白了,謝謝先^_^

引用:+本帖最後由+fionliss0522+於+13-12-17+18:

原帖由 fionliss0522 於 13-12-17 發表

謝謝你的資料。我小朋友都會直升康傑k1. 你嘅意見更加增強了我對學校嘅信心。

fionliss0522  good~  發表於 13-12-24 12:17

請問你之後係想個小朋友讀咩小學?如果講扣門,唔知康傑卓思兩間邊間強d呢?

另外 仲有一個疑惑佐我好耐既問題,就係康傑既外籍老師是否流動性非常之高?我參加過上年同今年既兩次open day,結果發現今年兩個外籍老師都換晒!如果年年換老師,可能會對小朋友學習連貫性有所影響。
今年open day,亦都發現現場冇上年咁多人,報讀k1既學生非常之少,大部分係報n1,而且面試時候學校特別冷清,總共得4個小朋友(n + k),似乎校長都換佐人,唔知我個觀察是否有誤?

請問康傑有個半鐘NET上堂, 小朋友仲洗唔洗係出面再報英文?

fionliss0522  其實學校課程已經足夠。不過,我知道都有少部分家長都有為小朋友在外報讀英文、普通話等等......  發表於 13-12-24 12:22

回覆 fixedstar99 的帖子

我鄰居個囡今年剛畢業讀康傑,佢同我講康傑d老師好有愛心幾好,但佢話今年走左好多個,晤知新個d會点!

老師走佐好多個??
我就發現校長、外籍老師都同上年open day果日唔同!

回覆 fixedstar99 的帖子

我無問咁detail,我淨係問佢個囡讀康傑好晤好?佢就係咁答我^_^

引用:回覆+VC20120101+的帖子 老師走佐好多個?

原帖由 fixedstar99 於 13-12-20 發表

老師走佐好多個??
校長應該一樣,外藉老師就好似唔同左

回覆 monkitkit 的帖子

你小朋友讀康傑?有無評價?

引用:回覆+monkitkit+的帖子 你小朋友讀康傑?

原帖由 VC20120101 於 13-12-20 發表
回覆 monkitkit 的帖子

你小朋友讀康傑?有無評價?
唔係,我去過開放日,認得個校長

引用:回覆+fionliss0522+的帖子 另外+仲有一個

原帖由 fixedstar99 於 13-12-20 發表

另外 仲有一個疑惑佐我好耐既問題,就係康傑既外籍老師是否流動性非常之高?我 ...
有家長同我講,卓思的net是南亞人。康傑是西人。吾知真吾真,有錯請指正

‹ 上一主題|下一主題