用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求位信,未必有用
樓主: 寫我心中話
go

求位信,未必有用 [複製鏈接]

回覆:求位信,未必有用

謝謝樓主改topic, 相信這易接受了,希望大家都只對事,不對人

fatrabbit 發表於 13-12-10 09:13
多謝,明白女兒的不足之處,仍需努力。
St clare一早面試,女兒沒有開金口,老師面口不好看,
唔駛喊架, 我囡去面試從來唔開口, 老師面口都唔好睇, 仲問我女係未唔識講野, 第一次我想喊, 過多幾次我已經預左佢係咁, 冇hard feeling, 有時仲笑吓佢, 輕鬆吓算啦, 唔係點?!

我沒有追看樓主的post。 但從各位的對話得知 : 樓主很緊張自己的小朋友,報了很多學校,只是想為小朋友揀一間最好的 ; 問卷用心寫,寫了二千字?(對不起,如有錯,請糾正)……………等等等等。愚見認為,以樓主這種不屈不撓的性格,真會放棄寫求位信嗎?或會輕易放過為愛兒爭取好學校的機會嗎?

網路世界太多虛擬身份,姊妹們,我們不用太執著,一笑置之便算。

天助自助者,  別再怨天尤人

lovelylpclpc 發表於 13-12-10 09:16
Agree...最緊要盡咗力爭取。
Thanks
屋企附近名幼多,仲要日日返工經過,入唔到真係好難過.

不是沒有盡力,只係無奈,無奈見老師唔開口都無辦法

引用:Quote:lovelylpclpc+發表於+13-12-10+09:16

原帖由 fatrabbit 於 13-12-10 發表
Thanks
繼續努力、不要灰色!再加上遲d開始call waiting/rejected........一定會找到間跟bb有緣份又合適的學校。放鬆d!!!

fatrabbit  Thanks  發表於 13-12-10 12:44

簽名被屏蔽

fatrabbit 發表於 13-12-10 12:18
Thanks
我都日日經過其中一間...最慘係親戚個小朋友入左其中一間, 下星期我地仲一齊去佢學校x'mas performance, 真係想攞住封reject 信同個校長傾下計

方二筒 發表於 13-12-10 10:07
唔駛喊架, 我囡去面試從來唔開口, 老師面口都唔好睇, 仲問我女係未唔識講野, 第一次我想喊, 過多幾次我已經 ...
Thanks
平常心,希望小朋友快D開金口,小女係屋企多野講呢,有野做緊真係唔得閒應酬佢,見老師係都唔開口,無付

引用:話時話如求位信有用有冇人試過原本waiting

原帖由 寫我心中話 於 13-12-10 發表
話時話
如求位信有用
如reject, 真係冇心機寫。

dokanty 發表於 13-12-10 09:27
my daughter also didnt talk to the teacher and told me no hope. so i am v sure no hope n didnt expec ...
我都有同樣想法,叻既小朋友都未必有offer,何妨唔開金囗?
呢個係短時間改變唔到的事實,大家仍需努力,加油

回覆 fatrabbit 的帖子

我之前成日都諗, (因為我屋企唔近你名校區果一帶)
我住得咁遠, 就算收都要再諗下點安排,好羨慕, 住得近的人, 不過你分享完, 令我諗到,
原來住得近, 但就係咁arm果d學校唔收,
都會好無奈呢 ! 又好想入到,
不過我相信, 一定有d學校會收架, 加油, 支持支持!!!
有好消息記住分享返比我聽 !!!

fatrabbit  Thanks  發表於 13-12-11 12:24

i wrote 3 letter to KV and RHS last year, and finally got offer from them.

愚見認為, 寫求位信要睇吓間學校嘅情況. 如果多人報名, 我想那些學校真的收信收到麻木了, 作用不大. 如果是地區學校, 我認為是有用的.

還有, 知道樓主很苦惱, 但請先冷靜問問自己想點, 沒方向的問題是幫助不了你下決定, 而且只會增加煩惱, 每個決定皆有其風險, 不要高估或貶低孩子的能力, 如果不斷開POST, 真的是令自己更迷惘而已. 要為孩子思前想後是對的, 但要有方向, 先冷靜一下, 再問問自己想怎樣, 反而更加實在.

chiyin8    發表於 13-12-10 21:16

樓主你的 EQ 好勁

個人經驗和意見,求位信對於熱門學校作用不大...如求了位又得到位的,只因本身表現不錯、wait得前...

話冇用,你地係咪會唔寫吖?

應該要寫,同埋打埋電話會更有效。身邊有幾個case最後入到名幼,都係寫信之後不斷打電話。

簽名被屏蔽

咁要睇下你嘅表達能力啦,咁多人求個位,你要講d野打動到人囉。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題