用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑東幼兒學校
go

大坑東幼兒學校 [複製鏈接]

請問有無人讀緊?可否講下課程同老師係點?thanks!!

1    0    0    0

引用:請問有無人讀緊?可否講下課程同老師係點?th

原帖由 pinga929 於 13-12-09 發表
請問有無人讀緊?可否講下課程同老師係點?thanks!!
我都想知,好似無人提呢間。

回覆:pinga929 的帖子

報得香港基督教服務處的都應該知道這個會自己發展一套課程,有自己的練習,冇書,行單元,亦有推專題,老師任教自己專長科目,程度會適合幼兒發展,但一定唔好期望好深,但上小學一定夠用,小朋友思維發展很好,佢地除左校本課程,亦有申請優質教育基金推行一些學習,也有和大學合作搞課程,機構去年聘請外藉老師辦課程,但主要英普都由自己老師任教,有經驗的老師有,但也有新晉老師,姐姐好好,好照顧小朋友……

引用:報得香港基督教服務處的都應該知道這個會自

原帖由 ANNYwwc 於 13-12-15 發表
報得香港基督教服務處的都應該知道這個會自己發展一套課程,有自己的練習,冇書,行單元,亦有推專題,老師 ...
我真係唔了解呢個機構的幼兒學校,因之前只係聽過佢地辦的pg好好。

多謝你詳細的分享

另外,我在網頁上,見有幾多間分校,但只見有人討論觀塘幼兒學校,而其他分校唔見有人討論,是否其他分校無咁好呢?

回覆:大坑東幼兒學校

回覆:AP910 的帖子

Me too

引用:我而家等緊n班result,+農曆前才知,好緊張 +

原帖由 AP910 於 13-12-15 發表
我而家等緊n班result, 農曆前才知,好緊張
想問下,點解揀呢間學校?

(我只知在深水埗區係幾好的學校。)

引用:Me+too +

原帖由 ChoiPapa 於 13-12-15 發表
Me too
想問下,點解揀呢間學校?

(我只知在深水埗區係幾好的學校。)

回覆:lcbb17 的帖子

其實資源、基本課程,各校相约,但大坑東環境較好,有整個天台是體能活動地方,有露天,有一半是有蓋的,仲有小泳池,夏天可以玩水,水位只到大人膝頭,係着泳衣玩的,你睇佢地點唔會太顯眼,唔似其他學校行過會見到,所以好多人都唔識,但有心找它的大有人在,所以多年黎佢的學生有來自四方八面,你睇佢地派小一就知
吳克劍上任後參觀全日制幼兒學校,就是參觀大坑東,如果你有印象,無記新聞講老師薪酬要有指標,拍攝的就是大坑東同觀塘
但老師總有差異,有很好的,也有個別是一般的,老實說,新老師我真不太認識,但我認識的我都是喜歡的!
佢地的英普是有的,但一定冇私校咁勁,有家長會自己再幫孩子出外補學
希望以上資料可以幫到大家!

回覆:ANNYwwc 的帖子

Thanks for sharing!!

回覆:AP910 的帖子

我都等緊result
但阿仔果日表現有點失準機會渺茫
入到就好了

請問學校同家長溝通方面如何? 會唔會只有特別事情發生先搵你?
著重英文, 普通話嗎? 會唔會只在英文堂講英文, 其餘除普通話堂就完全講返廣東話呢? 會否連McQueen/ Mickey等等...都叫中文名麥坤/米奇?
因我在考慮幫個仔轉校...
記錄我們生活每一天!BLOG

是否有較多新移民入讀此校?我見10有9個都操不純正廣府話。
‹ 上一主題|下一主題