用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 自資/私校定津校小學大壓力D?
go

自資/私校定津校小學大壓力D? [複製鏈接]

如題~
   0    0    0    0

引用:+本帖最後由+poodlema+於+13-12-9+16:00+編

原帖由 poodlema 於 13-12-09 發表

如題~
冇話邊啲壓力大,壓力全部係家長比嘅!

回覆:conniewktang 的帖子

如果在私小成績太差會要求退學

我估計因為直資/私校因學生水平較接近而津校收生水平分別好大,所以兩者應有分別

回覆:早兒媽媽 的帖子

讀得直資、私小嘅父母都比較緊張仔女成績。學校亦不想有學生升中派得太差,因有可能會影響日後收生……故學生壓力會較大。

吾可以咁分,係睇學校,名津校都吾係嘢少的。

當然,小朋友資質、學術基礎和家長態度,都有好大影響。

orangebb  同意!  發表於 13-12-11 19:46

引用:Quote:原帖由+poodlema+於+13-12-09+發表本

原帖由 conniewktang 於 13-12-09 發表
冇話邊啲壓力大,壓力全部係家長比嘅!
又唔一定係架,家長好多時都係按學校要求去配合,真架,有邊個唔想舒舒服服呀

poodlema    發表於 13-12-10 11:29

引用:吾可以咁分,係睇學校,名津校都吾係嘢少的

引用:+本帖最後由+poodlema+於+13-12-9+16:00+編

原帖由 poodlema 於 13-12-09 發表

如題~
我仔間直資,其實课程上係無咩壓力架,但小朋友是考入去,所以個個都有返咁上下,分數上亦不會有太低

醒目開學勳章 王國長老

引用:讀得直資、私小嘅父母都比較緊張仔女成績。

原帖由 Woomingling 於 13-12-09 發表
讀得直資、私小嘅父母都比較緊張仔女成績。學校亦不想有學生升中派得太差,因有可能會影響日後收生……故學 ...
咁有無一條龍都好大分別。我女升左中學啦,有直升我都費鬼事谷佢

醒目開學勳章 貢獻勳章

壓力,會來自比較心理
家長如果放得低,小朋友又唔係好勝嘅,應該去邊度都無問題
而且,宜選一間教學理念相近嘅學校,咁就算佢係官津同私/直資,壓力都唔會大

Jane1983  好啱!  發表於 13-12-10 22:59
恐龍家

小曳人 發表於 13-12-10 20:31
壓力,會來自比較心理
而且,宜選一間教學理念相 ...
Exactly.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:自資/私校定津校小學大壓力D

學習放下,就能活在當下!

小曳人 發表於 13-12-10 20:31
壓力,會來自比較心理
而且,宜選一間教學理念相 ...
唉~有時d野好難講!
家姐大仔當年入左名官小,本來囝囝響幼稚園表現算幾好,但入左名官小後對學習失晒興趣,有財力人力支持都冇用。家姐話佢(家姐本人)年年比老師閙(試過閙到喊),講到佢地冇幫過個仔,講到佢地好差咁。。。事實上家姐自己、老公、姑姐等係好盡心盡力教,亦𨍭過好多好多補習老師(出名唔出名都有),但囝囝成績全無起色。。。

囝囝本身性格係屬於樂天冇鬥心唔好勝,天跌落黎當被冚;家姐平易近人信佛,易放低。家姐覺得學校push得好緊要,多功課默書測驗,感覺囝囝直情啟動左自我保護放棄機制,往往同佢溫書時候識,但成績返到黎係六、七十分!但佢果時冇諗過轉校,因覺得天下烏鴉一樣黑,拉拉扯扯完成小學。考中學時,老師評為band3生,揀band 3學校啦唔駛諗,最終入b2中。

好喇,依家到細仔,前車可鑑,幼稚園時已勁打底,然後刻意揀間唔算大熱,兼標榜活動教學,開心學習既津校。。。依家小一返左幾個月,家姐話原來相差無幾,求學仍然係求分數。。。

回覆:魚兒小寶貝 的帖子

睇完都驚驚,小學谷來做乜鬼?中學先見真章,日抄夜背無理解力一上中學即死。小功課唔係hea. 係俾機會父母有時間栽培及陪玩。小朋友天生就玩,你唔俾時間玩等於唔帶狗散步,後果可以好嚴重。

janetlam74  無錯!!! 攪到全部小朋友有心理病~讀幾多書都無用~  發表於 13-12-12 11:13

醒目開學勳章

回覆:stockmike 的帖子

簽名被屏蔽

魚兒小寶貝 發表於 13-12-10 23:56
唉~有時d野好難講!
家姐大仔當年入左名官小,本來囝囝響幼稚園表現算幾好,但入左名官小後對學習失晒興趣 ...
最尾一段,畫龍點睛!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:自資/私校定津校小學大壓力D

求學不是求分数,只是安慰别人的说话

引用:Quote:小曳人+發表於+13-12-10+20:31+壓力

引用:Quote:原帖由+魚兒小寶貝+於+13-12-10+發表

‹ 上一主題|下一主題