用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門結果幾時知
go

叩門結果幾時知 [複製鏈接]

因7月中有事要離港,所以想問下有無人知道今年6月7日放榜後去叩門,幾耐到會收到學校通知?
   1    0    0    0

回覆 loklokhui 的帖子

it really depends as different schools have different arrangement. You need to bring your kids for interview anyways, some will notify you the result in Jun, some will be in mid July

回覆:叩門結果幾時知

有人試過8月中收取錄電話添!如果可以係香港好啲。就算俾你收到長途,都趕唔切返嚟註冊,咁個位就俾第二個lu.

醒目開學勳章 貢獻勳章

九月頭之前都有機會收到電話!
家長其中一個唔响HK,應該無問題
恐龍家

offical來講應該係7月頭先會有結果, 因為學校要跟教統局指引, 有D學校會快D既.  所以最好有其中位家長在, 當然希望你事事順利

請小心填寫由父或母作為大抽獎申請人,因為往後註冊,取註冊証,叩門成功由甲校取回到乙校再註冊等,全由原先登記之那位家長負責。

因為依家會報自己間母校,加上搵左校監寫信,可能會再搵牧師寫多封介紹信

回覆:loklokhui 的帖子

母校自行唔中呀?

catcc2000 發表於 13-12-9 18:56
母校自行唔中呀?
因為母校唔係本區,所以個時就唔想個仔咁遠返學,加上無校車直到,但係到左現在呢個時候都要諗定之後點安排,所以先會諗住搵返母校(我住西環,母校在北角)

回覆 loklokhui 的帖子

is that your first choice??? Or you have preference on Net 11

當然先想中西區,如果心儀的頭3沒有,就會搵母校,但都會叩中西區心儀的幾間學校!

其實,只要你給學校的聯絡電話 (個位家長)在香港,當然小朋友都要在港,因有機會要見校長。

eggmama 發表於 13-12-9 18:10
請小心填寫由父或母作為大抽獎申請人,因為往後註冊,取註冊証,叩門成功由甲校取回到乙校再註冊等,全由原 ...
爸爸 /媽媽 都可代表做以上的文件工作。1。有結婚証書,2。寫信“代執行人” (可打電話問教統局,我之前都係用爸爸名字做申請人,而我帶同結婚証書已可代辦)

如要玩叩門,真係6,7,8月都唔好離開hk, 舊年放咗榜跟住嗰個星期六已好多間開始叩門interview,有啲within 一個星期就出result。 有朋友八月有日返工開緊會,有個miss call.  點知就係學校打嚟話有offer 比佢,但佢無聽到,學校又無留言就call 咗next, 好彩最後都有人走call 返佢。一日等唔到心儀嗰間出你,你都要等電話。同埋話收你,一,二日就要註冊。 樓主要唸清楚

sissysze 發表於 13-12-18 16:12
如要玩叩門,真係6,7,8月都唔好離開hk, 舊年放咗榜跟住嗰個星期六已好多間開始叩門interview,有啲within ...
其實電話真係唔可以下下聽到, 好得人驚呀!

回覆:loklokhui 的帖子

舊年我就六月內收晒通知

知唔知我幾時中六合彩啊?

引用:知唔知我幾時中六合彩啊? +

原帖由 dlee_ca 於 14-05-11 發表
知唔知我幾時中六合彩啊?
7月?

請問面試通常是星期六嗎?

‹ 上一主題|下一主題