用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又一次有小學生係學校墮樓
樓主: silvia_ng
go

又一次有小學生係學校墮樓   [複製鏈接]

其實噤講啦
就算開死因庭 10mins 的delay對 五樓跳樓應該唔大分別
醫學上 跳樓 冇明顯出血 留意下手腳都會知嘜事
暈倒的講法真係non sense 一或太緊張
最重要係學校的處理真係出問題

AED機 請不要亂用 尤其是心臟病人
內出血 要插喉都唔係噤易
同埋荔枝角消防局係有消防救護(駕電單車) 佢地係有護士執照
比救護員更專業
比救護車更快一步到

希望今次的意外 令香港的學校汲取教訓

happy_lavender  有Point,只要檢查一下,應該知道嚴重性,無理由唔即call白車。  發表於 13-12-12 14:07

ksorange 發表於 13-12-12 11:44
其實噤講啦
就算開死因庭 10mins 的delay對 五樓跳樓應該唔大分別
醫學上 跳樓 冇明顯出血 留意下手腳都會 ...
我想緊學校第一時間call 999的話, 仲有機會的. 有case, 系十幾層樓跌落街都奇蹟救得返. 雖然我只遇過一次.

我都算黑仔, 遇過2次有人士jump. 其中1次真系親眼見有個人jump, 真系睇住個人jump落黎. (年紀很大的人), 我當時真的有好多野系腦到閃出來了. 請不要問我當時最後做了什麼, 有什麼想法......(到現在都記得清清楚楚). 上天點解咁考驗我?

唉...."暈倒"...校長....你良心在那?  

除了
學校汲取教訓, 急救員要非常非常清楚點做, 唔識/唔肯定的, 就停一停想清楚. 生命在你們手上.

happy_lavender  如果死因庭判學校有延誤,校方絕對要負責!  發表於 13-12-12 14:42

回覆 Daniel-Florence 的帖子

唔好意思,你在說醫院急救還是戶外∕野外急救?在醫院就當然有得講團隊和器材,在市區的戶外,也可能有AED機、藥箱、人工呼吸面罩等用品可用;但在野外就乜資源都短缺!若單純睇一個場地情況而論,你有你的論點,但我談的是較宏觀的情況,不會全部有得講團隊和器材。再者,急救堂教的是盡用現場適用的物資,你重諗住玩器材、teamwork?有嘅,多數係一人team囉(圍觀的人(如有)不計)。唔會自己寫,直接喺紅記個網抄個急救定義和目的,讓大家看一下:

急救的定義

急救即緊急救治,就是當有任何意外或急病發生時,急救員按醫學護理的原則,利用現場適用的物資,即時適當地處理傷病者,然後把他從速送院。

急救的目的   
1. 保存生命   ● 恢復呼吸、心跳
                     ● 止血
                     ● 救治休克
2. 防止傷勢惡化
                     ● 處理傷口
                     ● 固定骨折部位
3. 促進復原
                     ● 避免非必要的移動
                     ● 小心處理
                     ● 保持最舒適的坐/臥 姿勢
                     ● 善言安慰  

我又無話唔call救援∕警方,難道閣下姓屈?唔知揾邊個部門快或明知涉及多個部門就當然打999啦!我就無時間打幾個電話嘞!但若然明知揾邊度處理,為何要間接?之前醫院門外都要打999果單嘢,咪就係被人插呢樣囉。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

每一次聽到這些新聞都好傷心
RIP

happy_lavender  真無奈!  發表於 13-12-12 14:04

happy_lavender 發表於 13-12-11 16:49
回覆 Artie 的帖子

奈何暈低也有3種情況:昏迷、昏厥及休克,未學過急救或醫護的人,識分嗎? ...

我唔知你想 ARGUE 乜。
我正正就係想話,就係當時冇人夠資格做任何判斷,CALL 999 就係最好的做法。

回覆 Daniel-Florence 的帖子

都估到係果個帖踩到你條神經。急救每三年要續牌,請不要老說從前,我剛續牌,編號TC1140/13。再者,就算幾叻也要upgrade及與時並進,如果別人通知你急救程序有更新也容不下,專業極也有限!既然你畀足子彈,我就指出你的誤點,無謂誤人生命。

下面是你寫的:
第一件事要做的是大叫 "救命 / HELP", 叫人打 999 報警 !!! 幫手call helper!!!
第二件事要做問有無醫生, 護士 (基本上有醫生, 護士聽到救命聲/見到會馬上出手)
第三件事沒有HELPER就唯有自己評估病者, 急救....

以下是紅十字會的初部檢查程序:
Danger — 個人安全:確保自己、傷病者及途人的安全;避免感染疾病
Response — 傷病者的反應 (上堂有教無反應就叫人打999及取AED機,以備做心肺復甦法;不過書無寫在此部分)
Airway — 氣道:打開氣道
Breathing — 呼吸:以視、聽、觸之方法檢查傷病者是否仍有呼吸(不多於10秒)
    (如無呼吸就進行心肺復甦法(但當然要視乎傷勢);AED機效用最好,但要有牌才可操作,不然有機會電死人。)
Circulation — 血壓循環:檢查血液循環徵象;制止嚴重出血
Disability — 失去能力:檢查傷病者的清醒程度 (新加)
Expose — 展露傷病者之傷勢:展露傷病者之受傷部位以接受進一步評估和治療 (新加)

我不用說吧!你有什麼程序遺漏或加添,大家有眼睇!我雖然不足一桶水,但肯學肯問;但若然拒絕進修,就算之前幾勁,等同用穿洞的桶裝水,終有一天連半桶水也沒有,誤己誤人!

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

認同唔識做判斷,CALL 999 係最好的做法。

Daniel-Florence 發表於 13-12-12 11:30
如果女童當時真的內出血(如5樓jump, 無內出血應該是奇蹟), 如果當時急救的教師幫她搓了. 可能已經型事了!

急救員真的不能自作聰明. 先 call 999 !

終於有人知道 "唔好以為 heart停咗就用AED會反效果"
(我之前不想畫公仔畫出腸, 因我一聽"AED"...已shock 了, 心想有無攪錯! )

初時以為你是持牌急救員,諗住今年改咗好多嘢,本住好心通知你一聲!因為有人會唔上堂直接去考續牌試,咁就賴嘢!點知聽聽吓,原來又係吹水怪魔,收囗!

他/她一直argue, 就是想話比人聽, 他/她好識急救, 其他人只是吹水怪

likim8160 發表於 13-12-12 14:44

他/她一直argue, 就是想話比人聽, 他/她好識急救, 其他人只是吹水怪

係呀!你唔識重唔快D去學?其實我係打手,迫人學急救架!重有紅分添!

你信唔信?

happy_lavender 發表於 13-12-12 13:48
認同唔識做判斷,CALL 999 係最好的做法。

其實點為之 "識"?
我個人覺得,那些甚麼甚麼證書,很多學校老師都有,有很多大公司,都有叫部份員工去學,
原意係好,在緊急時希望可以幫手。
但其實,有多少人真的實踐過?我相信真的很少。
而到真正出事時,有多少人真的可以作出正確的判斷?

醫生護士,999 的救護員,是專業人士,他們是全職面對傷者病人,他們是每天面對很多 cases,有足夠經驗。
一個普通人,一個老師,大吉利是講,真係好日都唔駛出手,莫講話有冇經驗,我估部份人到真正面對事故時,自己都 tun 晒雞。
on text book 的程序係點,係人都識講。
我相信老師原意都係想救學生,但如果明知自己非專業,係唔係應該打 999 等專業的救護員處理呢?

我覺得最值得討論,是我們是不是應該將這樣大的決定權,交給老師?
他們不是專業醫護,點解要他們承受分流的責任?
點解唔係簡單的,某些事情,一係就唔 CALL 車,一 CALL 就係 999 呢?

回覆 nintendo 的帖子

我就想說明999是報案中心,為大家分流,而並非等同救護,999是轉駁。若然唔知就算,明知都什麽事也打999反而引致濫用。報紙寫D嘢越來越亂嚟,信者失救(奈何我下面都係引述報紙)。

現時999已有很多嬉戲性質的濫用,若知道有更快捷的求援方法而不分享,過唔到自己喎。

轉載

警籲市民勿濫用999熱線星島日報 – 2013

警方呼籲市民切勿濫用999熱線,應在緊急情況下才致電999緊急服務中心。

在今年首6個月,各總區指揮及控制中心共接聽1,114,977個來電,當中只有601,062個,約53.9%為需要處理的求助電話。其餘513,915個來電則屬滋擾性或錯誤撥出。

發言人表示,濫用緊急熱線,不但影響警方處理緊急事故的效率,亦可能延誤有真正需要的市民向警方求助,甚至令他們的生命安全受到威脅。

他表示,各區警署亦可迅速處理大部分非緊急案件和求助個案,市民有需要時可直接向警署求助。

happy_lavender 發表於 13-12-12 15:10
回覆 nintendo 的帖子

我就想說明999是報案中心,為大家分流,而並非等同救護,999是轉駁。若然唔知就算, ...

轉載自消防處

如 何 召 喚 救 護 車

消 防 處 救 護 車 為 境 內 包 括 離 島 居 民 提 供 緊 急 救 護 服 務 , 市 民 遇 有 急 病 或 受 傷 而 未 能 自 行 求 診 者 可 致 電 999 熱 線 或 直 撥 消 防 處 救 護 車 調 派 中 心 電 話 : 2735 3355 要 求 緊 急 救 護 服 務 , 在 可 能 情 況 下 , 如 非 嚴 重 傷 病, 市 民 應 利 用 其 他 途 徑 往 醫 院 求 診 。

為 了使 控 制 中 心 人 員 能 更 有 效 率 地 調 派 救 護 車 為 市 民 服 務 , 當 線 路 接 通 後 , 致 電 者 請 提 供 以 下 資 料 :

• 發 生 何 事 ? ( 例 如 有 人 暈 倒 、 有 人 受 傷 、 病 人 等 ) ;
  • 詳 細 事 發 地  點 ;
  • 簡 述 傷 病 者 情 況 ( 例 如 病 人 之 年 齡 、 性 別 、 病 歷 、 病 徵 、 病 狀 等 , 傷 者 之 受 傷 程 度 、 人 數 等 ) ;
  • 聯 絡 電 話 。

happy_lavender 發表於 13-12-12 15:20
如 何 召 喚 救 護 車
消 防 處 救 護 車 為 境 內 包 括 離 島 居 民 提 供 緊 急 救 護 服 務 , 市 民 ...

轉載自維基百科

指揮及控制中心(通稱999報案中心,俗稱總台;英文:Regional Command and Control Centre,縮寫:RCCC,俗稱:Control)

隸屬於香港警務處行動處行動部警察總區行動部,負責調配總區和警區兩個層面上的資源,同時發揮資訊中心的作用,把消息傳遞至總部指揮及控制中心和其他機關。每個中心都設有第三代指揮及控制通訊系統,負責接聽999緊急召喚,並且為擔任行動任務的人員提供快捷和有效率的服務。

把消息傳遞至總部指揮及控制中心和其他機關 = 接駁/轉達

好嘞!兩位吹魔,你們現在慢慢和警務處、消防處及紅十字會‎爭辯啦!我去飲杯茶、食個飽;然後輕輕鬆鬆返香港。

回覆 happy_lavender 的帖子

我就算學了急救, 遇上緊急事故, 還是會立即打999的, 你失控地copy and paste, 究竟想表達甚麼?

回覆 likim8160 的帖子

睇內容啦!

醫學院面試考高中學生,都會考如果在街上見到一個人暈倒,你會怎樣處理?

照以上答案,急救員可能做不成醫生!

普通市民反而有機會。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

呢個我明白,做engineer一樣,理論歸理論,實踐會有所不同。我教隊員步操時也有類似的無奈!睇完本步操書都唔明,做的動作也有所不同,但奈何考理論要照書答。

總之萬事皆要執生,不能一成不變;亦必須看清目標,深入了解背後原因。

教開細路遠足,無得死記,佢地會問點解打呢個電話。

三十多年前已經有急救證書,當年串串貢問教官急救是否真正有用。他說他在加拿大生活十多年,用過三次CPR,回香港後一次都沒有。我問點解?他答加拿大地大,隨時叫天不應,所以頂硬上,香港細,一個電話,5到7分鐘救護車就到現場,緊係Call 999快啦。

但他重申,你怎知道將來你不是在外地生活或者在十分困難境況,可能會救你自己或其他人生命。

自己唯有心悅誠服,乖乖地考好個證書。唔知好彩定唔好彩,一次都未用過。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題