用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又一次有小學生係學校墮樓
樓主: silvia_ng
go

又一次有小學生係學校墮樓   [複製鏈接]

普通人undr crisis situation 會freeze up 做唔到決定 or underestimate the impact,大家再speculate 和criticize也無補於事,有調查結果再postmortem 吧。

回覆 Mighty 的帖子

做警署備案時,除了之前發傳真至警署,出發前是要致電該警署通知人數的;若不幸有事,便要打回該備案警署,才可更快捷地作出救援;打999反而慢,因為若報案人未能準確說出情況,個案可能被轉達至沒有路線記錄的部門如救護車。

若遇山難,則直接打給民安隊攀山拯救隊或飛行服務隊。若你打999,你隨後便會接獲這些部門的電話詢問情況並作出適當行動,即是間接了。試過有行山人士想call直昇機而致電999報案中心,結果消防、水警和飛行服務隊一齊call佢。試想,若然先聽消防及水警的電話,會否延誤出機呢?

若然事事要經總部就死得人多,你報警也會找巡更警員及地區分局吧!打999只是general的做法,方便宣傳。我教消防安全大使時也會告知學員,除了打999,亦可直接打去地區消防局報告火警。

還有,若在無電話訊號的地方求救,應打全球緊急救援電話112。

D記者網民知D唔知D就亂吠,搞到個個被誤導,以為乜事都打999就最快獲得服務,才是真的害死人。

sammilcm    發表於 13-12-12 09:58
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆 happy_lavender 的帖子

回覆 Artie 的帖子

奈何暈低也有3種情況:昏迷、昏厥及休克,未學過急救或醫護的人,識分嗎?
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

Daniel-Florence 發表於 13-12-11 12:02
我N年前曾有臨床經驗, 搓過病人 (是真人, 不是假人). 如我在場, 且知道有人由5樓墜下,

第一件事要做的是 ...

而家改咗,檢查過無反應呼吸即叫人報警及攞AED機,然後即搓,搓完30吹2次,唔再先吹後搓。

引用:Quote:Daniel-Florence+發表於+13-12-11+12

原帖由 happy_lavender 於 13-12-11 發表
而家改咗,檢查過無反應呼吸即叫人報警及攞AED機,然後即搓,搓完30吹2次,唔再先吹後搓。 ...
學校通告寫當時有用個部機,同有數位老師有急救證書

Daniel-Florence 發表於 13-12-11 13:04
我試過系地鐵/商場, 見有人暈在/撞傷, 我問使唔使幫手, 地鐵/商場D急救員都系叫我行開D... ...

正常不過,有人做緊急救就會叫其他人讓開,使傷者有新鮮空氣(被多人圍住,空氣相對不夠流通)。

若然你係醫護人員或急救員,只要你有表露身份,應該會留你幫手架喎。

回覆 jerryso1224 的帖子

高處墮下不是嚴重骨折便是傷及內臟(包括腦),除了止血和紮穩折斷的手腳,無乜嘢做到。如傷及脊柱,要學過高級急救或醫護人員才懂處理,胡亂去搞不但有機會加重傷勢,也可能要負刑事責任。

Mighty 發表於 13-12-11 09:32
有試過以一個市民身分直接打電話到警局或消防局而又真係会出車? 不是challenge你講d野、但係5明白亦都5相信這様就会出車、因為我以為他門応該是聴総局指示的、無端端収到電話就行動、無maak可能。 対、999只是作分流、但全港毎分鐘発生gum多事、999一定要作総指輝角色、如果5係点控制?各局自行出車、無可能掛?

学校件事、其実ee+校長可能都知道自己当時判断錯誤、但是事後先知lor. 可能当時未見血、真係以為一般暈倒処理。
在香港,任何一個市民只要打電話求助,消防局當然會立即派出救護車。

happy_lavender 發表於 13-12-11 17:13
回覆 jerryso1224 的帖子

高處墮下不是嚴重骨折便是傷及內臟(包括腦),除了止血和紮穩折斷的手腳,無乜嘢 ...

請問內出血點止??高處墮下只會是一般流血?呼吸道是血的話,止血嗎?仲止血,固定手腳?您就算學過急救又點?急救員無錯系學過,但救人是要team work.  無可能唔即時call999班救兵. Call 999 有個重要野你無講,就是會支會醫院做好救人準備!!!病人一到醫院,可爭分爭秒救人。

唔識好過半桶水,就算無反應,內出血仲搓? 比人告型事都未知發生咩事。

happy_lavender 發表於 13-12-11 17:05
正常不過,有人做緊急救就會叫其他人讓開,使傷者有新鮮空氣(被多人圍住,空氣相對不夠流通)。

若然你係 ...

我只講一句,已經話唔使,見傷者唔嚴重咪企開D, 睇佢地雞手鴨腳囉。找人幫手記綠都要吧。。touch wood. 佢地攪唔掂,報警都要人幫手啦。。。(就當我人一個)

happy_lavender 發表於 13-12-11 16:44
回覆 Mighty 的帖子

做警署備案時,除了之前發傳真至警署,出發前是要致電該警署通知人數的;若不幸有事, ...

你不用為學校辯護,有線電視報導,這間學校附近剛好有一間醫院和一個消防局,就算不打999,亦無理由山長水遠叫聖約翰入來

Jane1983  說得很對!  發表於 13-12-12 00:24

瑪嘉烈醫院和荔枝角消防局在學校一公里範圍內,但校方卻打電話叫五公里外的聖約翰救傷隊來救人

回覆 likim8160 的帖子

請問我在那處為學校辯護?我亦無說過學校不報警是對!請留意找警方是調查案件,叫救護是救人,要搞清楚目的才可行動啊。我只強調打999或報警並不是最快捷的召喚救護方式。
近唔搵搵遠的求救就一定錯啦!

sammilcm  只要係一講d同佢地相反嘅說話就會比人鬧.  唉!!  發表於 13-12-12 10:00

回覆 Daniel-Florence 的帖子

與醫院作安排的是救護,若沒有刑事成分,警察無嘢可做。警方查案、救護救人,搞不清的話只會幫倒忙。我只希望大家不要被誤導,遇事時能爭分奪秒!亦看不出你我有對立面,我們都是說無乜急救可做,意見頗接近喎。若誤踏閣下自尊,我只能說句抱歉!我無興趣閙交,傷身呀。

sammilcm    發表於 13-12-12 10:00

你咁有心幫人絕對抵讚!

重點係你有無表露身份,無的話,你亦難怪對方懷疑你有其他意圖。可能我上得大陸多,聽聞太多不救人還乘機打劫的個案,諗多咗。

我只是想講的是急救是需要Team Work, 儀器, 工具. 我覺得完全無可能唔第一時間 call 999. 除了醫院和救護車, 有其它選擇嗎? 急救課程通常到最尾步驟先至 "call 白車 送院" 嗎?  唔好只掛住 ABC... ABC 之前仍有好多野要make decision / evaluation.

你認為無乜急救可做, 點解唔即call 999? 唔通仲慢慢找ST JOHN 電話? 點解唔找更專業人士幫手呢? 其實, 有好多野可以做的....如安慰病者, 就算病者可能已經昏迷, 無反應都要講說話支持病者. 聽覺好多時仲work的....

急救時仍有時間諗, 有人會趁火打劫? 要比 "LIKE" 你. 有時如果case 唔嚴重, 要比佢地實習下, 講出來只會比壓力佢地. 佢地會小在機會practice. 急救一定要實戰多D, 取急救証書有幾難?
校長當時會否像您一樣, 想得太多? 救人就 救人, 集中精神!

happy_lavender 發表於 13-12-12 01:29
回覆 likim8160 的帖子

請問我在那處為學校辯護?我亦無說過學校不報警是對!請留意找警方是調查案件,叫 ...
這個案例, 如果學校立即打999, 我肯定報案中心會第一時間叫荔枝角消防局出車, 現實是學校打電話叫聖約翰, 聖約翰最後還是決定要報警, 但中間隔了9分鐘, 說到底, 出了事應該立即打999, 宣揚打999不是最佳辦法, 反而容易誤導人, 這間學校可能跟你同一想法, 認為打999不是最佳辦法, 自作聰明去叫聖約翰

Agree with u
內出血唔搓 aed 機唔係個個case 可以用
唔好以為 heart停咗就用AED機 會反效果

ksorange 發表於 13-12-12 11:11

Agree with u

如果女童當時真的內出血(如5樓jump, 無內出血應該是奇蹟), 如果當時急救的教師幫她搓了. 可能已經型事了!

急救員真的不能自作聰明. 先 call 999 !

終於有人知道 "唔好以為 heart停咗就用AED會反效果"
(我之前不想畫公仔畫出腸, 因我一聽"AED"...已shock 了, 心想有無攪錯! )

‹ 上一主題|下一主題