用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後,仲有冇JM會同小朋友溫習?
樓主: 虫虫主人
go

升中後,仲有冇JM會同小朋友溫習? [複製鏈接]

回覆 kitbebe 的帖子

道理不是一樣嗎?若果他願、我有錢、補習老師有心有能力,有何不可?

maychan1997 發表於 13-12-11 11:50
我相信很多家長都對幫中學的子女温習感到矛盾,一方面想幫他,另一方面又怕這樣做害了他,令他學不懂温習的 ...

係ar...我囡好主動搵我幫佢默書ka...所以我從來吾會say no...我試過叫佢出去補習..佢反而吾想..基本上maths 係搵baba 幫手..其他科都係佢自己攪點..我係從旁指導同引導佢..所以到目前為止都無咩大問題!

我都好矛盾,依家上到中學還有幫他做 quiz or exam 前準備,如揾其他課外習作給他做,或間中在課本出題給他。但日常功課就自己攪掂,我都唔知自己有沒有錯,我曾問過不如自己溫,但被要求出題和給課外題目做。
我是否應該忍心拒絕呢?

花老爺  我覺得如果他要求, 不是你迫他, 就不應拒絕! 等如佢問老師想做多D練習, 或者買補充做, 找補習老師一樣, 佢主動學習, 為何要拒絕呢?  發表於 13-12-12 10:06
花老爺  我覺得如果小朋友要求, 不是你迫他, 就不應拒絕! 等如佢問老師想做多D練習, 或者買補充做, 找補習老師一樣, 佢主動學習, 為何要拒絕呢?  發表於 13-12-12 10:05

花老爺,謝謝意見!
但我也害怕他太倚賴我喎!所以內心好矛盾。

回覆 queen65921 的帖子

我想, 如果只是考試期間要你幫下, 這種依賴沒有問題!

有監督,但沒幫囡囡溫書了

黃巴士  聲控  發表於 14-1-11 22:23
Yanamami  聲控~  發表於 14-1-7 08:17

回覆:升中後,仲有冇JM會同小朋友溫習?

回覆:升中後,仲有冇JM會同小朋友溫習

我覺得中一都應幫下手,特別是英中,一下子全部用英文,答題的要求跟小學不同,如果家長有能力,不妨跟一跟指導下,我都有教下佢留意內容大意,每課學習重點,通常我唔會再坐係隔離,因為亞仔有時的態度叫我好火滾,講完重點,就叫佢自己溫,而佢的spelling好嚇人,改正都錯,咪提下佢。
有時,跟他溫習,他又不想,我就不管,除非佢要求,我都同亞仔講,中二你自己搞掂。

maychan1997 發表於 13-12-11 11:50
我相信很多家長都對幫中學的子女温習感到矛盾,一方面想幫他,另一方面又怕這樣做害了他,令他學不懂温習的 ...
非常同意,

回覆 JuiceMum 的帖子

請不要這麼奇怪,每個小朋友的能力和性格都不同,你同事如果可以放手的話,你估佢仲會(自討苦吃)咩!!

我諗又喺關個態度問題,無論喺父母定補習老師幫手溫,都要喺個小朋友主動,自己要知自己要學點樣溫書,點樣作答,邊個方法先最適合自己,幾時有默書測考,早作準備,有唔明就出聲問,而唔喺 -- 你不動時我不動,等運到,皇帝唔急太監急,禁大個人仲要人押犯禁先讀。所以個關鍵喺,到底個小朋友讀書態度好唔好,而唔喺幫唔幫他。

低年班或可俾d空間他們自己摸索下(但可能女仔成熟d生性d,男仔仲未得)仲好,高中就幾乎全民皆補了~~

我個女不是好好成績, 只是中等!! 我覺得咁大個都唔識或且唔肯自己溫習, 就是太依賴, 唔得獨立, 我不想她是溫室中的花朵

我發覺如果一大埋同學仔互相討論溫咩EXAM範圍或老師加鞭鼓勵同學仔多些, 小朋友心態"為免落後"都會跟住溫.   
小朋友都有惰性. 低中時, 家長督吓, 哦吓都無妨, 令他習慣溫書.:;pppp:

阿囡班主任話中一,家長應該陪讀.

man06 發表於 14-1-10 12:49
阿囡班主任話中一,家長應該陪讀.
老師唔想家長撒手唔理, 咩都推晒俾學校, 始終很多中一小朋友都總未識得自動自覺和獨立!

引用:我相信很多家長都對幫中學的子女温習感到矛

原帖由 maychan1997 於 13-12-11 發表
同意!
有人話點幫? 幫唔到! 根本唔識!
但我讀得書小, 都係得中三呈度, 只要我肯, 又點會做不到?

黃巴士  不過依家D中学數學,真係幾難。我較蠢,唔多識。  發表於 14-1-11 22:26
黃巴士  agreed  發表於 14-1-11 22:22
黃巴士  agreed  發表於 14-1-11 22:21

醒目開學勳章 王國長老

我等個女出聲求助我至出手,要吊高黎賣至馨香

回覆 maychan1997 的帖子

好彩阿女冇要求我幫,自己搞掂

阿女永不會主動溫習的,永遠要叫先識去做坐係度望住本書發夢,所以我都要係佢附近釘住佢有冇溫,亦會教下佢記邊D重點!

[url=C:\Documents and Settings\user\My Documents\My Pictures]C:\Documents and Settings\user\My Documents\My Pictures[/url]
‹ 上一主題|下一主題