用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個offer 都冇
樓主: fionafufu
go

一個offer 都冇 [複製鏈接]

回覆:shirleen 的帖子

same here, 0 OFFER!

回覆 shirleen 的帖子

宣小

引用:回覆+shirleen+的帖子 宣小

原帖由 YanYan08 於 13-12-09 發表

宣小
why gave this up, this is a good school

請問大家小朋友是否細B? 我覺得細B真係無咁發揮到............ 囡囡暫時都係O.

Had injection the night before so didn't want to make my kid too tired... Moreover, the competition of this school is also very keen and my kid has no music background...

回覆:YanYan08 的帖子

16:0 .... 都應該係個記錄!  hahaha

回覆:kcinname 的帖子

18間~0 offer

引用:考5間,5間都有希望,希望我不會睇吾開 +

原帖由 fionafufu 於 13-12-07 發表
考5間,5間都有希望,希望我不會睇吾開
我都係,考6間無間得,以为20分大抽奖有希望,又係無,點解依家讀書禁難

引用:Quote:原帖由+fionafufu+於+13-12-07+發表

原帖由 bubblegummy 於 13-12-10 發表
我都係,考6間無間得,以为20分大抽奖有希望,又係無,點解依家讀書禁難

...
係自行先對

引用:6月才是這遊戲的高峰,e加好好繼續prepare+

原帖由 MrBeast 於 13-12-09 發表
6月才是這遊戲的高峰,e加好好繼續prepare 小孩吧
係呀,去年考小一的朋友當中,很多是等到六月至八月便有心儀的學校的 offers 了。要忍耐呀!加油。

回覆:一個offer 都冇

我發展到自己都唔知邊間心儀,心儀嘅直資已reject我,ok嘅母校20分抽唔到,心儀嘅津校大抽獎得返22個位,其實仲有冇野可以心儀?除左睇餸食飯,我睇唔到我有選擇

小J媽媽  完全明白  發表於 13-12-11 09:46

真不好意思,我想問各位,一個offer 都無的人係咪只考神/一線學校?例如:DGS, TSL, St. Paul co-edu, 又或者CKY, 等等?

回覆 Irismammy 的帖子

只考普通直私,DGS, SPCC 等名校全部都冇考,考咗六間都係收 Reject 信,一個 2nd in 都冇。

Me too...我完全没有報神校,只報了愉快、愛心、離家不太遠的學校。有兩個waiting, 但call了兩次都冇著落……有等如冇

回覆 catcc2000 的帖子

唔好意思, 想請問下點樣可以知道心儀學校剩番幾多個位?

回覆:joeydesu 的帖子

去教育局網頁看學校拿幾多位出來自行派位,例如50個,即學校有100個位,50個自行,50個統一,再去學校網頁睇下自行派左幾多個位,如果多過50,即呢間學校必收生多,例如派左55個,咁統一就得返45個位。

joeydesu  多謝提點! :loveliness:  發表於 13-12-11 13:06

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+13-12-09+發表6月

原帖由 feiji 於 13-12-10 發表
係呀,去年考小一的朋友當中,很多是等到六月至八月便有心儀的學校的 offers 了。要忍耐呀!加油。

...
等…………是非常痛苦的事

引用:真不好意思,我想問各位,一個offer+都無的

原帖由 Irismammy 於 13-12-10 發表
真不好意思,我想問各位,一個offer 都無的人係咪只考神/一線學校?例如:DGS, TSL, St. Paul co-edu, 又 ...
一定唔係。幾年前朋友住北角,直資私校報咗大約15間,18區報均,一個offer都冇。

自行20分超熱門,衰咗

佢媽咪唔信邪,諗住實有電話call waiting, 大抽獎排晒熱門係頭,最後派咗間不知名小學,跨區的

叩門又total loss

奉勸大家切忌心頭高。你心儀=別人心儀

引用:去教育局網頁看學校拿幾多位出來自行派位,

原帖由 catcc2000 於 13-12-10 發表
去教育局網頁看學校拿幾多位出來自行派位,例如50個,即學校有100個位,50個自行,50個統一,再去學校網頁 ...
81校網我已經計好
好多都收突

唔好氣餒,除左大抽獎同叩門官津校外。大抽獎後仲有D直資私校可以報名,就算冇寫明可以都可照寄叩門信一試,上年我都好彩成功左(當然一年比一年難,不過一試無妨),祝大家好運!
‹ 上一主題|下一主題