用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 細仔上小一有幾蝕底?
樓主: cityowl
go

細仔上小一有幾蝕底? [複製鏈接]

yhk329 發表於 13-12-9 13:40
兒童心理學長分析,小朋友去到5,6歳,心智的分歧巳不能以幾個月來細分,
所以去到小一都不能以係細仔細囡來作 ...
請問乜學長?  我和不同人士討論過這問題,inc 心理e生,小學sen主任,kg 主任,一個自己係細B的mami , 他們都異口同音說做大,當然這是in general, individual case 就因B而異.

回覆:細仔上小一有幾蝕底?

we should choose the best option to our kids so i will prefer big kids especially for those born on December

魚王 發表於 13-12-9 12:27
要對小朋友有信心,我不信宿命,只要努力,就算蠢的,只要加倍用功,别人讀一次,我讀三次,也可拿好成績! ...
這我也同意,但有得揀做乜要揀路難行的路。

只是洗濕了頭,返不到轉頭,叫做緊細仔的加油。

回覆:MrBeast 的帖子

每個小朋友的學習能力都唔同,可以跟到,我會俾佢繼續去,當然順應住小朋友的成長進度去選擇當然最好。另外,我覺得每科嘅學習需要沉澱期,特別是數學,更需要長啲時間去消化,可以用唔同方法或題目搵出小朋友的困惑嘅地方。

引用:Quote:yhk329+發表於+13-12-9+13:40+兒童心

原帖由 MrBeast 於 13-12-09 發表
請問乜學長?  我和不同人士討論過這問題,inc 心理e生,小學sen主任,kg 主任,一個自己係細B的mami , 他們 ...
所有親戚朋友問我做大定做細好,我的答案永遠是大。我會說,記住,不是浪費一年,家下咩年代,你屋企好等錢使,有風險也要孩子早一年畢業?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

當4歲會乘數表  小ㄧ能作英文百多字   又何分別

feiji 發表於 13-12-9 13:49
我朋友教小學,她本身讀兒童心理學,她說即使去到六年級,在那些成績差的小朋友當中,大部分都是年紀小的。 ...

同意, 100個細B總有D特別叻.

我2個小朋友都係細B, 大仔而家小二, 我比佢做細仔係因為我覺得佢能力不比大B 差好遠, 但要時間而預咗小一二會辛苦D. 但我又唔會鼓勵人做細B, 因為每個小朋友能力都唔同的. 我細仔我就會計劃比佢做細B.

我仔係12月25日出世的細仔, 小一時追不上, 讀得好辛苦, 考過第尾, 上到小二開始追到, 最後學校決定留我仔一年, 今年佢仍是小二, 但成績好左好多, 不是好叻, 但至少合理水平, 班主任告訴我" 我仔讀小一時是一條未能開鎖的匙, 宜家呢條匙已找到合適的匙去開啟, 所以操作自如了" 無論做大B細B都好, 只要合適, 自然就操作自如, 事半工倍...

細女還好, 細仔真係寧願遲一年讀oR讀多年吧!

我個仔由k1問老師佢做细仔有無問題,到小一都係咁問,都係同一答案,無問題,咁一直也找不到位叫佢留一年,希望將來也不需!

我個女都系超細女,而且仲要系吾聰明果d,但同其他同學仔成績差不多。

回覆 cityowl 的帖子

我覺得好視符孩子自己的能力。我見我仔一年班時,幾個拿品學兼優的同學都是細仔。

回覆 hoihoima 的帖子

我的是細仔,現在6年级了,就是因為他的成績不錯就讓他早入學,而另一個遲他一個月的同學仔就決定遲一年入學,結果遲入學的在班上做班長,幫老師做嘢,做事此其他人成熟,深得老師喜愛,自此自信心大增,年年考頭5名!而小兒,雖然是p6學生,但但仍很貪玩,就算面對呈分试,仍是你急,他不急,就算在運動比賽,也輸給年頭的同學,因為年頭和年尾,在体力上,是有分別的!如果讓我重新選,我會讓他做大仔!

我就覺得無影響。包括近親在港的子侄輩,我有12小朋友,最大的大學畢業,最小的小二。有年頭一月至年未12月的,都成績不錯。

記憶所及,Outlier提過的例子,都是運動員之類。這些人和學生有何不同呢?前者輸者即棄,後者理論上永不放棄。即是如果學生初初追不上,父母教師會給予無限之關懷令佢追上程度。如果不急功近利的話,學業上一日追啲、一日追啲,两三年間可不知不覺地追了上來。

樓主已洗濕個頭,除非迫不得已,我唔會at this stage 考慮轉做大B,為有多些輔導,identify 弱項,加多合適訓練。

其實細仔,不是蝕底比別人,係蝕底比自己。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

長遠而言真係完全沒有分別,小一有無分別就因人而異,有D大仔就算再遲多兩年入學,都係全班最差,相反有D細仔可以醒到全級考第一,這是比較極端的例如,但一般來說分別都不大。

引用:我個女小一今日都未足六歲,但原來好多同學

原帖由 cityowl 於 13-12-07 發表
我個女小一今日都未足六歲,但原來好多同學已經七歲幾,幾乎同小二的家姐一樣,功課攪到跟得好辛苦,個女仲 ...
我個女係11月生日,佢宜家己經小6。以前真係好勞氣小1+2都係考全級最尾不過小3係39-50( 全級 )小4就60-80小5到宜家55-80

‹ 上一主題|下一主題