用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 細仔上小一有幾蝕底?
樓主: cityowl
go

細仔上小一有幾蝕底? [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 13-12-8 17:40
...細B攪唔掂的,都唔會在EK講喇。咁有幾多細B遇到困難?你的細B得唔得,做乜要博??
最近都見過一兩個 細B跟得辛苦的po.  
我個就係做細唔掂repeat 一年,不過在k3 ,所以答唔到樓主小一會點,只可說it was the best decision we made.

shadeslayer  Glad you made the right choice.  發表於 13-12-8 21:26

shadeslayer 發表於 13-12-8 18:13
中B無得諗,專心做到最好便可了。
我最贊成專心做好這一句!乜B都要。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 MrBeast 的帖子

你睇我好,我睇你好。
世事怎會一面倒,有得也有失,在日誌我有描述過苦與樂。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

其實每個細路都不同,朋友個細B直資私小多多offers包括DGS及St Paul coedu,最后選了st Paul Co edu, 讀得也不錯。

ANChan59 發表於 13-12-8 18:43
回覆 MrBeast 的帖子

你睇我好,我睇你好。
都係,大部份人都只向好方面看。

我阿女係細B,初小可能有影響,但到高小時可能已經無影響,到現在中六,似乎完全無影響。

不過呢個題目係講「細仔」,講「女孩」可能有點離題。
但記得自己細個讀書個陣,同班總有幾個大我成年嘅女同學,每年開學老師都會統計年齡,年紀特大的女同學其實吾多願意舉手。
不過時代吾同,今時今日細B可能先係受到奇特時注視。

引用:不過呢個題目係講「細仔」,講「女孩」可能

原帖由 Ononma 於 13-12-08 發表
不過呢個題目係講「細仔」,講「女孩」可能有點離題。
但記得自己細個讀書個陣,同班總有幾個大我成年嘅女 ...
而家都有呀!  我做義工時聽學校 d 小朋友講, 那幾個同佢地唔同年份........

回覆:細仔上小一有幾蝕底?

其實過了小一,升上小二會好好多,過咗暑假,會有明顯轉變。有時小朋友的成長,大人係估唔到,最緊要有進步,哪怕係少少進步,可以俾萬分的鼓勵同讚賞。人生漫漫長路......

我小朋友都係細B,小一時,同大B真係有啲差距,甚至放學要睡一睡,抄幾行中文一個半小時。我話俾佢聽雖然班上有人大佢一年,但並唔表示佢能力差,只要努力同專心,我會一直支持佢,終可有一樣的表現。

今年二年班上學期,佢追咗到中上,班中好多細B都追咗上來,各方面都表現好,有啲仲超越大B 。

九月至十二月的,是可選擇做大B或細B。選擇做細B風險好清楚,選擇做細B有乜好處呢?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

LSKLTK 發表於 13-12-8 21:51
其實過了小一,升上小二會好好多,...班中好多細B都追咗上來,各方面都表現好,有啲仲超越大B
其實會否正正是因為細B要下很多努力,而大B就輕鬆渡過p1-2, 所以最後被細B追過。

回覆:MrBeast 的帖子

我所知道嘅差距係晌體力、抄寫、小一校園生活適應同了解方面,多少會影響學習。其實大B同細B係學習方面付出的努力差唔多,但係細B始終吸收慢啲,最後嘅結果有差距,所以小一係適應期。

小朋友的學習經驗同知識係會累積,去到小二或小三就同大B差唔多了,不過每個小朋友都唔同。我係想鼓勵樓主繼續努力。

要對小朋友有信心,我不信宿命,只要努力,就算蠢的,只要加倍用功,别人讀一次,我讀三次,也可拿好成績!

不管大細B,咬實牙根,做好自己當然係正確態度。但如果有得選擇,做細B就真係三思喇。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

mentally mature is important especially in famous school which requiring high demanding in both academic and physical balances. if your kids studying a normal ordinary school, I think it is acceptable to be small kid

回覆 LSKLTK 的帖子

不單是吸收慢的問題,一些概念,如數學,未到某個發展階段,是很難明的,硬要小孩去學,會有可能制造挫敗感。

回覆:MrBeast 的帖子

我朋友教小學,她本身讀兒童心理學,她說即使去到六年級,在那些成績差的小朋友當中,大部分都是年紀小的。其實,每次討論這題目,總有家長高興地分享自己的孩子是細B,不過都好叻。但是,我們說的是平均、整體的表現嘛。

引用:不管大細B,咬實牙根,做好自己當然係正確

原帖由 shadeslayer 於 13-12-09 發表
不管大細B,咬實牙根,做好自己當然係正確態度。但如果有得選擇,做細B就真係三思喇。

...
同意,大B的家長亦都會努力栽培小朋友,時間亦不會白過。

definitely agree with feiji

‹ 上一主題|下一主題