用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請攞黃大仙區band 3 意見
go

請攞黃大仙區band 3 意見 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問有冇子女或識人讀緊黃大仙區的band 3中學? 因犬兒成績屬band 3,而家煩緊選校,請俾少少意見我啦。

2    0    0    0
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

回覆:Giant 的帖子

之前有bk 媽媽講扶輪算係band 3 中幾好既學校!老師好用心教學,校風吾差

做人至緊要開開心心 :-D

回覆:請攞黃大仙區band 3 意見

如果未去到b3底就唔好農場 王中
校風一般

回覆 dubbies 的帖子

Band 3 bottom? what can I choose?

回覆 Zywx 的帖子

So worried**

醒目開學勳章

農場、卜說、王記真係唔想入。

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

呢幾個星期去左兩次黃大仙區中學巡禮,我決定揀扶輪,因為佢地校舍設備好先進,同埋睇得出好多配套去關愛學生,以band 3嚟講算好好。次選基協,同扶輪一樣有唔少資源幫學生。兩間學校都有安排學生一定至少一次免費去交流團。

醒目開學勳章

引用:呢幾個星期去左兩次黃大仙區中學巡禮,我決

原帖由 kellychan2014 於 13-12-13 發表
呢幾個星期去左兩次黃大仙區中學巡禮,我決定揀扶輪,因為佢地校舍設備好先進,同埋睇得出好多配套去關愛學 ...
樂富C9街坊行情:扶輪壞學生數量比較多,隔離永光好好多。

band 3係難搞架
你係諗邊間冇咁多壞仔咁解

以 band 3 學校來說,扶輪相對較好。

劳工子弟是否属于黄大仙抽奖区内,如是,这间是另外1个选择。

若是女仔,成績只是band3頭至中,黃大仙區有無邊間中學比較純樸少少,跨九龍城/觀塘都可考慮

上次參觀,女校潔心幾好

dubbies 發表於 13-12-14 09:07
band 3係難搞架
你係諗邊間冇咁多壞仔咁解
肺腑之言。
EK裡很多家長用band 1眼光去睇band 3學校。有一窩蜂說這間唔好、校風差,亦一窩蜂不由分說講那間好。上面家長說得好,扶輪都有街坊話校風唔好的。
:verycold: :verycold: :verycold:

yukimum 發表於 13-12-14 11:07
劳工子弟是否属于黄大仙抽奖区内,如是,这间是另外1个选择。
勞工子弟不屬黃大仙區,但勞工子弟往年都有給黃大仙區約6個他區位和每年約10個甲部位給全港同學。
同學若喜歡勞校的話,可以循真資收生的途徑申請勞校。又如果入勞校,一定要盡力爭取入精英班,當然同學的成績要較好。大抽獎我估計是以band 3同學為主了。
:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章

引用:上次參觀,女校潔心幾好

原帖由 CPLau129 於 13-12-14 發表
上次參觀,女校潔心幾好
樂富C9行情,潔心女仔幾乖的,可惜我個唔係女,唔可以揀。

‹ 上一主題|下一主題