用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ---------------
樓主: BBEAMES
go

回覆:大坑真光

我個囡都係全組第一個走,老師話你咁快答完,送份禮物俾你就走得啦,全程都係3分鐘。我朋友個女喺度讀,佢話其實主要睇下合唔合個老師嘅眼緣

如果我個女祇係搭積木一次就pass, 但就完全唔答老師野...係未都係無行多?

引用:我個囡都係全組第一個走,老師話你咁快答完

原帖由 yybee 於 13-12-07 發表
我個囡都係全組第一個走,老師話你咁快答完,送份禮物俾你就走得啦,全程都係3分鐘。我朋友個女喺度讀,佢 ...
咁 lucky draw feel?

yybee 發表於 13-12-7 23:26
我個囡都係全組第一個走,老師話你咁快答完,送份禮物俾你就走得啦,全程都係3分鐘。我朋友個女喺度讀,佢 ...
禾刀系甘諗隨缘啦

回覆 yybee 的帖子

今朝 4點幾起咗身, 上BB KINGDOM 睇到各家長D 話, 心中都好難過. 因為我好似中晒.
估計都係唔得!! 極失望下, 5點鐘走咗落去跑步, 返來仍然唔開心!! 到23號每一天都難過...

1. 有一個話, 老師無問佢(家長)問題, 即係唔得啦.
2. 有一個話, 第一個完成離開, 所以都係唔得啦.

***唉!!! 我真係好LIKE 呢間, 因為佢係2女, 第二時抽小學無分. 要考私 / 直 競爭大到想死.
    所以今次面試我好睇重.... 望完另一主題, 講"民生". 好多D 小朋友識答晒, 都REJECTED.
    連WAITING 都無..真慘!!

想問下 23號發信, 即係 24號收到??? 得咗個D家長, 真係有個HAPPY X'MAS.
願有奇蹟出現啦.......!!!

引用:回覆+yybee+的帖子 今朝+4點幾起咗身,+上B

原帖由 HAPPIMAMA 於 13-12-08 發表

今朝 4點幾起咗身, 上BB KINGDOM 睇到各家長D 話, 心中都好難過. 因為我好似中晒.
唔洗擔心啦,in得唔好同學校收唔收其實唔係太關事(個人覺得)。in得好大有人在,做唔到有offer嘅亦有,平常心啦!神自有安排 同小朋友影下聖誕佈置啦,開開心心等結果!

回覆:HAPPIMAMA 的帖子

in完擔心都冇用,休息下,準備聖誕節勁玩—餐啦!

i almost didn't sleep last night

回覆:HAPPIMAMA 的帖子

My gal same as u...the first kid...teacher didn't ask me a question and we were the 1st finish the interview. I am disappointed too and I think many ppl had the same experience frm true light yesterday...

老實講,如果唔係為左真光小學,我都唔會考慮真幼。去完interview之後,更加肯定真光唔適合我和女兒。昨天interview時所見到的人,我冇法確定誰是教什麼的老師和主任,也見不到net和類似校長等人(直接d講就是不覺得她們可以教到女兒學術)。我老公話感覺似去左健康院,可能教自理是她們強項吧。我覺得現在女兒讀的n班老師專業好多倍。

我的情況同你一樣,第一個走,無問家長問題。可能少於3分鐘。拿禮物時仲以為問顏色。我仲傻到問老師,見完了! 我地見6點後,仲以為老師見左成日,太辛苦已經見到麻木左。出來後越想越覺得唔妥當, 無機會。雖然機會不大,但都希望可以有好消息。因為我個女表現真的很好,稹木及問答都第一時間完成。我又真系好想入。不過媽媽表現唔好,失禮,可能本來OK都變唔OK。

Cool-G 發表於 13-12-8 18:18
其實大家在填表申請時, 可以睇到學校以乜野準則收生, 只是大家也沒留意到
可以說說收生標準嗎?
老師沒有問家長問題既是沒有機會?

Thanks

學校是否規定幼稚園學生要剪短頭髮?
小學及中學學生都一樣要剪短頭髮?

yybee 發表於 13-12-7 23:26

咁都有可能,因為一日要見咁多小朋友,而小朋友只有幾MINS表現自己又大把人做得到,咁唯有簡個老師自己鐘意既........

引用:學校是否規定幼稚園學生要剪短頭髮?小學及

原帖由 bbmpt11 於 13-12-09 發表
學校是否規定幼稚園學生要剪短頭髮?
小學及中學學生都一樣要剪短頭髮?
我個年代95年小學2000年中學畢業已經長頭髮紮辮

fire_edmund 發表於 13-12-7 18:46
老師叫佢砌左兩次都砌錯左,睇嚟都係唔得,好似好多人都做到

個老師俾佢砌兩次咁好....我個女,砌錯左...就算...

其實,我又覺得真光INTERVIEW安排,勁有效率喎....時間真係好短,都未坐稳,就起身走...但佢係咁短間,叫小朋友做D野, 就係佢地想要的學生類型....要服從,聽指命... 講三樣,就三樣....積木,要咁砌,就咁砌...

回覆:fatrabbit 的帖子

figo10 發表於 13-12-9 10:27
我個年代95年小學2000年中學畢業已經長頭髮紮辮
即小學及中學母須剪短頭髮?
那麼幼稚園學生呢?

‹ 上一主題|下一主題