用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉區選校
go

轉區選校 [複製鏈接]

請問若在油尖旺區是band 2  頭的學生,選擇轉去黃大仙區會否變成band 1尾的學生?

0    0    0    0

回覆:cherry21 的帖子

妳是油尖旺區嗎?我小朋友也是,也考慮是否轉去黃大仙。唔知有無有此經驗的家長分享呢?

回覆 Classroom 的帖子

自行分配可選全港任何2間中學.

若決定申請跨區,小六時有2次跨區申請,1st 在12月,2nd 在3月左右.

由油尖旺轉去黃大仙,若成績不錯,有機會升band,要視乎那一年的全港成績排名.

要搞清楚黄大仙区的BAND1位是否足够比band1 生。
记忆中,过去黄大仙区band1位唔多够。
要考虑清楚好D

若無記錯, 應該可以升Band. 但妳也要看那些英中有預留跨區位, 免得浪費咗個機會.

不好意思借個位問,西貢區Band 1尾轉觀塘區會否變Band 2頭,謝謝.

cherry21 發表於 13-12-6 23:28
請問若在油尖旺區是band 2  頭的學生,選擇轉去黃大仙區會否變成band 1尾的學生?

...
唔一定,視乎那一間學校和那一個名次。轉區一定會有風險,你唯一可做的就是參考同校和相同類似的名次有沒有升band的先例。強區中有弱校,不要胡亂參考別人的例子。留在原區還有機會可搏到band 1學校,但轉了去黃大仙卻隨時升唔到band,還要在黃大仙跟其他band 2同學搶band 2位!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 yeungmammy 的帖子

我估計,西貢,將軍澳,觀塘同band

ohnono 發表於 13-12-14 18:58
唔一定,視乎那一間學校和那一個名次。轉區一定會有風險,你唯一可做的就是參考同校和相同類似的名次有沒有 ...
係呀!我囡band 1 油尖旺,但我覺得選擇不多,所以先跨返黃大仙,band 2 想博 band 1 尾,似乎危險咗啲。就算俾你博到,小朋友讀得辛苦又何必呢!

回覆:carmenlee2202 的帖子

妳女兒是否已成功入了英中?

回覆 carmenlee2202 的帖子

Please note that there are no much B2 school in Wong Tai Sin District; I heard that there are more B2 schools in Kwun Tong district than in Wong Tai Sin.

回覆 Classroom 的帖子

派咗保一。

回覆:carmenlee2202 的帖子

好叻女, 保一有多少班精英班。

‹ 上一主題|下一主題