用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想轉校~心大心細
樓主: tingfeiwong
go

想轉校~心大心細 [複製鏈接]

回覆:virgokaren 的帖子

我應該知你讀緊邊間學校,我當時也是左思右想,迷失了一排,最後決定放棄,遵循返自己一直嚮往既活動教學。其實你現讀的學校無疑程度上真係較高,非常傳統但讀上去既小朋友底子一定差不了,不過六年這樣的生活對囡囡對自己都係一種巨大既壓力。對我自己而然,呢個選擇係非常正確,小班,程度適中,注重語言溝通寫作,小抄寫,少默書,她像找到Mr Right 一樣,對上學,功課積極投入。可能你再放多一段時間看看,既然入左去就不要太快放棄,過了一年班習慣了或許會有進展,始終小朋友也要適應期吧!

回覆:tingfeiwong 的帖子

可唔可以pm我是那間?Thanks

我有朋友兒子是讀地區名校, 課程艱辛, P1已發現跟不上進度, 但家長沒有在P2立即轉校, 到P3已是完全脫離進度, 當時亦已想轉也轉不到, 免強讀到畢業, 成績B3, 到中學小朋友已自信心大失, 無心向學, 家長後悔不已, 如果當日選一間合適的小學, 今日佢兒子成績未必會好好., 但不致於連讀書興趣也喪失

回覆 大件仔 的帖子

所以不要轉得太遲………如真係要轉就小一,二轉,唔好等到冇左學習興趣同自信心就太遲了。睇你想要咩!我就晤想阿仔入左好多人想入ga學校,但每日返學好似行屍咁,老師晤鐘意佢…………為交功課而做,都唔知‘返學’為乜!再升班愈來愈深,因晤明而冇自信,晤喜歡返學,次次考試都抆車邊一係唔合格…………想想這是家長想要的嗎?有家長講過谷,多功課唔代表個小朋友叻,如配合晤倒就會大人小朋友都辛苦,尤其做功課,我地家長ga怒氣好容易發洩係小朋友身上,因功課影響彼此感情!值得嗎?我本人覺得非常不值!這不是我想要的。我會選擇程度淺d,係愉快中學習,老師包容有愛心比阿仔~希望佢轉左新校後有返自信,多返d笑容,唔係成日聽到老師罰佢小息,而係老師鼓勵佢有進步,以鼓勵代替懲罰

回覆 tingfeiwong 的帖子

可否Pm 學校名

引用:我應該知你讀緊邊間學校,我當時也是左思右

原帖由 HAPPYJOCELYN 於 13-12-07 發表
我應該知你讀緊邊間學校,我當時也是左思右想,迷失了一排,最後決定放棄,遵循返自己一直嚮往既活動教學。 ...
你是回應我嗎?
當初選校,直資,活動教學是我們首選。奈何只考到這間傳統私立!
讀得上無疑底子好兼有中學直上,但漫漫長路,有D擔心.......

轉 直資一條龍又冇乜機會!
直資和津校,活動教學的現有两間吾知有冇机会?
冇中學 back up, 轉吾轉好?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:回覆+大件仔+的帖子 所以不要轉得太遲……

原帖由 tingfeiwong 於 13-12-08 發表
回覆 大件仔 的帖子

所以不要轉得太遲………如真係要轉就小一,二轉,唔好等到冇左學習興趣同自信心就太遲 ...
已經轉左?
是插班嗎?
情況如何?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆 virgokaren 的帖子

下學期轉,已有位,大約考埋個試就轉過去。

回覆 joanthony 的帖子

謝謝你的意見,但我會選一間淺d ga 津校!

引用:+本帖最後由+joanthony+於+13-12-8+17:38+

原帖由 joanthony 於 13-12-08 發表
我地原本都有聖三一堂的 offer!

引用:回覆+virgokaren+的帖子 下學期轉,已有位

下學期轉,已有位,大約考埋個試就轉過去。
p.3 ?
轉去边間?可以 pm 我你點揀學校嗎?

引用:回覆+大件仔+的帖子 所以不要轉得太遲……

回覆 大件仔 的帖子

所以不要轉得太遲………如真係要轉就小一,二轉,唔好等到冇左學習興趣同自信心就太遲 ...
同意!我個人覺得初小階段教得深一味死谷無咩用,教快一兩年又點? 如果程度未去到,根本只係將d野夾硬死背,唔係真正明白,咁將來條路會好辛苦。

反而由淺教起,建立小朋友既自信心,打好底子,培養咗讀書既興趣。只要小朋友對讀書有興趣,將來佢自己自然會去發掘知識,去學更多同睇更多,好自然就會讀得好。所以樓主既情況,我都贊成轉校,俾小朋友有更多空間去學習同打好基礎。

其實在呢間私小讀書, 底子其實唔差, 尤其是英文及數学, 這點可以放心.
不過如果你發現女女係唔喜歡, 或者好抗拒返這所学校, 就應及早離開. 其實以這校程度考入其他津校或私校, 只要有位都會收取.

這校可以講一二年級已經是比較輕鬆, 一到了三年級以上, 功課就會排山倒海咁來, 壓力亦會自然重.  

回覆 laiyuen 的帖子

我都認同如有學習動機同興趣,自然事半功倍!新校雖然比起宜家間學校容易D,但見到成績AAA會仲開心,好過成日見到DDD,咩動力,信心都冇哂。

引用:Quote:原帖由+HAPPYJOCELYN+於+13-12-07+發

原帖由 virgokaren 於 13-12-08 發表
你是回應我嗎?
當初選校,直資,活動教學是我們首選。奈何只考到這間傳統私立!
讀得上無疑底子好兼有中學 ...
可否pm那間學校??? 囡囡今年k3, 諗起小一選校就

Krissi 發表於 13-12-8 22:13

其實在呢間私小讀書, 底子其實唔差, 尤其是英文及數学, 這點可以放心.
佢暫時冇抗拒學校,係適應得慢D!
幼稚園是活動教學,識字比較少,而家要努力追!

引用:+本帖最後由+joanthony+於+13-12-8+17:38+

原帖由 joanthony 於 13-12-08 發表
今年小一已超收,而家無位收插班la

做人至緊要開開心心 :-D

引用:Quote:原帖由+HAPPYJOCELYN+於+13-12-07+發

原帖由 virgokaren 於 13-12-08 發表
你是回應我嗎?
讀得上無疑底子好兼有中學 ...
我都想知道邊間!可否pm我呢?

回覆:想轉校~心大心細

只要佢係津小而又唔係咩神级學校,深淺其實問題不大,因為由幼稚園上小一,確實需要時間去適應,尤其如果之前所讀幼稚園係偏向淺,至於操行,反而我覺得比較值得關注

‹ 上一主題|下一主題