用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想轉校~心大心細
go

想轉校~心大心細 [複製鏈接]

阿仔小一,想同阿仔轉校,原因1)覺得學校太深,宜家先一年班,阿仔已經唔係太明,再升上去會完全吸收唔到。
例數學題 : 小東今年5歲,小東的阿姨比他大20箴,那麼小東15歲時,小東的阿姨多少歲?
Lee d題目一個小一生邊識答!可能有例外,但自問我仔冇咁叻!
教功課教到傷左感情,阿仔,我,老公3個都唔開心。

原因2)學校感覺不太喜歡我仔(因阿仔比較活躍),有時發生左d野唔係阿仔做,但老師已認定係佢做。

原因3)教數學個阿sir教法有問題,有一次我仔上堂唔專心同同學傾計,佢罰哂lee d同學座圖書閣上堂(有野圍住ga),宜家先小一,幾時座後面座到6年級?我都知我仔衰架喇~已同佢傾左,用獎勵法改善行為,亦同呵sir傾左建議用給印仔鼓勵法去幫阿仔改善佢上堂專心問題,阿sir都接受建議,但阿sir不夠1個week已冇實行喇!另一次上體育堂又係阿仔同同學玩,阿sir罰佢地幾個座埋一邊,然後比個咪佢地,佢地一出聲講野就叫全班停止活動聽佢地唱歌!我完全接受晤到!!!

仲有一d原因……但最主要係我想阿仔係開開心心學習,老師係教導佢而唔係放棄佢
但又唔知同佢轉有冇做錯決定,怕害左佢……………
   4    0    1    0

回覆:tingfeiwong 的帖子

不妨同老師溝通一下先,誤會時有發生,不要給小朋友錯覺一唔對路就轉校,加油!💪

我囡讀英數,無咁深

回覆 tungsfamily 的帖子

我老公話佢d數接近2-3年班

回覆 valerielee 的帖子

其實我主要係覺得學校深,阿仔冇咁高程度,死谷佢都冇用,吸收唔倒學晤倒野!已同老師了解左,仲同校長傾埋,校長話叫我地同科任老師傾左先!

好想知邊間學校?

引用:阿仔小一,想同阿仔轉校,原因1)覺得學校太

原帖由 tingfeiwong 於 13-12-06 發表
阿仔小一,想同阿仔轉校,原因1)覺得學校太深,宜家先一年班,阿仔已經唔係太明,再升上去會完全吸收唔到。 ...
如果有另一間程度稍低,多d活動的話,可能真係適合d,讀6年後成績反而可能較好
6年唔短,我覺得值得一試

條數都不算太深, 只是不太直接,,P1數可以好快教得明提升成績,  我覺得中英深先最煩, 中英需要較長時間, 如果P1已落後 (即幼稚園時都唔係幾好), 之後要加好多力才可以追.   我識有些人P1讀 大本書, 有些P1只懂ABC同幾個生字, 分別係好大.   如果只是數學差, 花多少少時間去教應該OK, 如果中英都追不到轉校可能會好些.

另如果是過度活躍仔, 去一些容納較高的學校會好些,

回覆 HaYi 的帖子

謝謝你d意見,但阿仔冇能力應付咁複雜ga數。

回覆 solomonwong 的帖子

我都係咁諗,宜家先小一,再升上去深d怕佢追唔上,6年生活晤想見佢冇自信,唔開心,不被老師包容。所以睇左間程度低d,活動多,老師有愛心包容ga學校,因朋友個女讀完,話d老師好似湊仔凑女咁,同埋冇咁多抄寫功課,宜家讀lee間多抄寫,剩係中文拼音做2個鐘,因我仔d字寫得肉酸,如果要整齊同靚就寫得好慢,學校要求高,一個拼音入面有個字唔靚都要改正,所以次次派返黎都要改正,單單lee本已用左好多時間,根本冇時間温書。

HaYi  如此說真的有點配合不到, 會很辛苦.  發表於 13-12-7 14:53

回覆 hopeeee 的帖子

已pm你

引用:回覆+solomonwong+的帖子 我都係咁諗,宜

原帖由 tingfeiwong 於 13-12-07 發表

我都係咁諗,宜家先小一,再升上去深d怕佢追唔上,6年生活晤想見佢冇自信,唔開 ...
既然如此,research下附近學校的課程去申請轉校吧,但中途轉,d學校問起都幾難答

回覆 valerielee 的帖子

其實都check左喇,仲同果間學校主任傾左,佢都晤建議宜家d學校教快一年至二年,因個小朋友未必明,個底打得唔好仲衰,學校理念係最緊要小朋友愉快學習中吸收。

回覆:想轉校~心大心細

其實我囡果間學校都係咁深,我都有諗轉校,但伙諗泥諗去。小一係最難捱,題目既字句句我都會同個囡一齊讀,慢慢就會啦,e家好多都咁深,捱吓捱吓小囡已經小三,加油

回覆:想轉校~心大心細

轉去邊?間間都深!有錢去國際學校吧!

tingfeiwong 發表於 13-12-7 09:24

我都係咁諗,宜家先小一,再升上去深d怕佢追唔上,6年生活晤想見佢冇自信,唔開 ...
我同你有一樣的煩惱。
而家呢間教得深和快,第一次考試成績很差,吾知継續追好?定搵間活動教學,小班照顧好D的好?

但中途轉校不易!

讀左幾個月就放棄會不會言之尚早?

又驚建立左個壞榜樣!

好煩惱!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆 skkeung 的帖子

已揾左間程度淺架喇!

回覆 virgokaren 的帖子

我就係怕小三先轉太遲了!

可pm 告知是什麼學校嗎?thanks

做人至緊要開開心心 :-D

回覆:puibb 的帖子

我都想知是什麼學校嗎?可否pm 我?

‹ 上一主題|下一主題