用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 請曾經或現在就讀士德荊冕堂的家長比D意見!! ...
go

請曾經或現在就讀士德荊冕堂的家長比D意見!! [複製鏈接]

學校收仔仔讀2014年K1下午班,校長跟我面試時得知學校沒有功課,考試,默書,想問妳地D小朋友考上小學時會不會有跟唔上的情況? 平時無功課,咁上到小學基礎會唔會唔好, 寫字有無問題呢 ??

另外聽聞士德荊冕堂的學生有很大機會派入仁立或仁立紀念是嗎?

令到十五,十六....好擔心....
請就讀或曾讀過的家長比D意見...唔該晒!!
   0    0    0    0

回覆:frankycmh 的帖子

請問不是已交留位費了嗎?

回覆:frankycmh 的帖子

我想你是否誤會了校長的意思,我仔剛升小一。士德並不是沒有功課,k1沒有字寫,但有些畫線及隔星期有些閱讀報告及資料搜集要做,k2一開學就每天都有功課要做,星期五有閱讀報告及週記要寫,K3最少每天兩樣功課,只不過士德是没有默書的。因學校為幫助小朋友習慣小學的生活,所以K3會有抄手册及每星期亦要寫週記。我仔升小一沒有問題,都跟得上。

babycam  AGREED!  發表於 14-10-27 13:31

引用:學校收仔仔讀2014年K1下午班,校長跟我面試

原帖由 frankycmh 於 13-12-06 發表
學校收仔仔讀2014年K1下午班,校長跟我面試時得知學校沒有功課,考試,默書,想問妳地D小朋友考上小學時會不會 ...
k3中英文每天都有字寫,中文寫詞語及造句,英文寫句子,亦有數學及常識功課。

回覆 Yukki 的帖子

想問下如讀士德係唔係要出外補習才可小學跟得上?定係唔補習都可跟得上?我見有家長要搵其他幼稚園k1書再教小朋友, 真的需要嗎?如又唔補習,又唔用其他幼稚園的書教小朋友,都可跟得上小學嗎?

回覆:cherrypun 的帖子

我仔剩係有在外學英文拼音,但其實學校由K1已開始有教。小一跟唔跟得上好睇小朋友本身吸唔吸收,士德都已經教了很多小學的知識,他K3已教地震的形成和雨水的成因,這都不是一般幼稚園會學的。

引用:回覆+Yukki+的帖子 想問下如讀士德係唔係

原帖由 cherrypun 於 13-12-09 發表

想問下如讀士德係唔係要出外補習才可小學跟得上?定係唔補習都可跟得上?我見有家長要 ...
我覺得唔需要再用其他書再教。

Thx, Yukki~~現令我放心好多呀!因我選左士德比囡囡下年返k1,希望佢可以有開心愉快的幼稚園生活(而又學到野),唔想佢咁細個就咁大壓力,同埋做一個有品德的人~~希望囡囡會enjoy幼稚園生活(現知道小學都可跟到,咁放心好多啦!)

回覆 cherrypun 的帖子

Cherrypun, 我囝囝都係今年9月入讀K1呀~~~ 你係上午班定下午班呀?

其實有功課ga, 宜家我囡囡讀緊K1, 通常係一日畫線, 一日就油顏色, 油顏色的內容會係關於中英數都有. 而且每星期都有英文圖書要畫一頁簡單的圖畫, 仲有每個星期要上網做evi, 啱啱聖誕仲有成本十幾頁的功課...
邊個話無功話ga~

回覆:請曾經或現在就讀士德荊冕堂的家長比D意見!!

大家好!我個小朋友去年已經畢業,升小學後沒有大問題,課程上的知識,基本上k3已經教過,只係上咗小學再重溫咁解,英文、數學、普通話拼音都跟得上,唯獨中文要努力下,雖然不是太差,但很多題目同試券都係中文的,所以開學時有點吃力,但很快就適應了,而且中文比以前都有明顯進步。
勸告各位小師弟小師妹要多閱讀中文課外書,不要只著重英文訓練。

回覆 babycam 的帖子

知道~想問下到現在我還未習慣學校的教學,  老師比的功課及課本閱讀都有做,  但同BB都有D力不從心, 想問下有乜好D的方法可以用來教BB呢?

回覆 Shirleykai 的帖子

可以詳細講下點樣力不從心嗎?

好多時BB唔識,無乜耐性……特別是塗色,鬼畫符咁,叫佢油好D就無耐性唔油。
好似最近教大自然咁,教佢D昆蟲咁,佢無反應。

Shirleykai 發表於 14-3-7 22:22
好多時BB唔識,無乜耐性……特別是塗色,鬼畫符咁,叫佢油好D就無耐性唔油。
好似最近教大自然咁,教佢D昆 ...
我囡囡初初都係油到鬼五馬六, 初頭睇功課都唔發覺, 因為好多時會唔耐煩, "幫"佢一齊油, 但後來佢帶D喺學校油嘅功課番屋企, 我睇到就知大鑊了... "點解幅幅都得幾條線..."
後來我地諗通左, BB唔識係應份的, 而培養耐性係應該由家長開始, 所以比多D時間佢地, 唔好咁易"出手", 而試下用多D"玩"嘅型式同佢做勁課, 好似鬥快油, 最快又靚就有獎, 等佢覺得係玩緊而唔係"做緊功課"... 希望幫到你啦

回覆 waiwaiyin 的帖子

多謝分享~

回覆:請曾經或現在就讀士德荊冕堂的家長比D意見!!

我想問12年11月出世幾時開始報名?

回覆 nikkithomas 的帖子

9月份報名。

cherrypun 發表於 13-12-9 16:30

Thx, Yukki~~現令我放心好多呀!因我選左士德比囡囡下年返k1,希望佢可以有開心 ...
Hello cherrypun! 士德都收我仔讀K1.依家諗緊, 因為領報都收, 領報又好近我屋企, 煩惱中.....

Nicolelong 發表於 14-4-1 11:42
Hello cherrypun! 士德都收我仔讀K1.依家諗緊, 因為領報都收, 領報又好近我屋企, 煩惱中..... ...
最後您揀左邊間呀?
‹ 上一主題|下一主題