用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優定自閉?
go

資優定自閉? [複製鏈接]

小朋友2歲6個月, 比老師話, 成日唔留心, 但又識晒老師教的東西,老師有投訴,
好擔心佢有問題, 想請教家長們, 自己上網睇了很多資料, 有似自閉,有似資優, 好迷惘,但最希望係正常

以下是小女的情況:
(1) 上課不留心, 不望老師, 但識, 回家有唱兒歌
(2)不合群, 成日自己看書, 自己玩
(3)喜歡和大人玩, 自己在家扮老師
(4)2歲前睡眠時間少,每天10小時, 很多時不午睡, 近來好轉,
(5)2歲前認到(紅, 黃,藍, 白, 黑, 柴, 橙,綠色)2歲後認到啡色,學野好快
(6)2個月大到認人
(7)2歲6個月, 未識在廁所大便, 要在片去廁所,小便有時可在廁所去
(8)11個月識叫爸爸,媽媽,
(9)唔係次次同佢講野都睬你, 一半機會唔理你
(10)專注力低, 食飯成日玩, 一係要睇電視先食到
(11)2歲前, 不喜歡睡, 每晚也要哭好耐先肯睡
(12)語言發展都正常, 1歲會講句子, 有要求她會提出, 如要飲奶,
(13)好鐘意睇天氣報告
(14)情緒差, 不滿意常發脾氣, 1歲半前常哭, 她有百日哭
(15)有排列物件(橫排)
(16)玩積木會叠高

我自己都覺個女怪怪吔, 我久不久送個女上學, 老師就捉著我係咁講, 老師又話觀察緊佢, 我好擔心,請教家長,覺得怎樣?我將此帖放了在這版及「自閉寶寶」,真心求意見,謝

0    0    0    0

除左item6同9, 我個仔同你個個一樣, 自閉我估唔會, 如果係, 佢就個個都唔睬la。我估佢係接觸得人少姐, 因我個仔平日都係對住姐姐同我兩公婆, 又無其他細路, 佢慣左一個人玩至會咁姐, 唔好擔心呀!

回覆 豬脾 的帖子

謝謝

老師都成日問我,係唔係得佢一個小朋友, 係,佢係我獨女, 叫我多D同佢互動

自閉症中,都有一部份係資優。

而資料中,又有一部份係自閉。

建議你都了解多d 關於自閉症,以全面培養囡囡,加油!

回覆:資優定自閉

Sophia. pm 了你

回覆:oscarsherwood 的帖子

thx

引用:+本帖最後由+Sophia527+於+13-12-6+14:31+

原帖由 Sophia527 於 13-12-06 發表

小朋友2歲6個月, 比老師話, 成日唔留心, 但又識晒老師教的 ...
我覺得(9)較為有問題

‹ 上一主題|下一主題