用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有人剛完了樂基interview?
樓主: Moonlight819
go

有沒有人剛完了樂基interview?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+isoalc+於+13-12-09+發表想問

原帖由 wingchun1083 於 13-12-09 發表
識人當然是識老師及校長才有用。學校內部派表的或參加興趣班的,應該是waiting 時會有優先。有很多人填refe ...
連家長名都填? 咁其實學校得個名,點知個referee 係邊位?。。。 其實讀樂基星期六既班,係咪真係優先取錄?or 至少有waiting. 唔会有reject? ., 咁扣除有關係人士既位,咪冇咩位剩:;pppp:

引用:最細班級的在G/f,最大的在1/F +

原帖由 wingchun1083 於 13-12-10 發表
最細班級的在G/f,最大的在1/F
咁大小朋友會有職員帶上落嗎?

回覆:evilmei 的帖子

好似同gp woo, 7號4點15 分

引用:Quote:原帖由+wingchun1083+於+13-12-09+發

原帖由 isoalc 於 13-12-10 發表
連家長名都填? 咁其實學校得個名,點知個referee 係邊位?。。。 其實讀樂基星期六既班,係咪真係優先取錄 ...
我只能答你,據我留意在我班是超過三份二無參加過興趣班或識人而考入來的。

事先聲明,我唔係用家,我都係啱啱in pn, 講真,咩準則收生,我諗其實只有學校先知,其實有d 學校都係group in,  好似上個月嘅藍田靈糧,in 嘅過程又係好似上pg咁,佢哋問嘅問題比樂基更奇怪,小朋友係咪足月出世?幾時識爬? 幾時識行?

最多多一part會再坐低獨立in小朋友,不過都係用1分鐘,再加一分鐘比小朋友自由喺班房自己行來行去攪玩具,老師跟住,咁又代表老師睇乜呢?

其實我覺得group in更加冇壓力,我諗最主要睇下家長同小朋友嘅互動,投入度,個別in, 有d 小朋友會比較緊張,可能表現失準,group in氣氛冇咁嚴肅,小朋友可能覺得上緊pg, 可能又會好d, 當然都要視乎小朋友當日情緒,至於問鍾意邊本故事書? 活動? 如果間學校重視親子關係,咁家長嘅反應同答案都可反應部分事實

不過無論individal in or group in, 我個囝都係未有offer, just waiting

evilmei 發表於 13-12-10 00:45
我個group問what is your baby'sfavorite activity..

有個爸爸答。。。。 his favorite activity is going ...
Twice a week不是挺正常的嗎? 沒什麼特別.

emmanna 發表於 13-12-9 22:21
回覆 smilelulu 的帖子

請問係邊個系列? D歌幾好, 幾有趣, 想買番隻CD.
super simple learning, 外國㗎,you tube都有佢d video, 我見佢website有CD買, 或者買download,  我未買呀,不過都心思思想買,我見佢網頁show 嘅主要係for幼稚園嘅唱遊,同小朋友互動,有教材教你點配合首歌,幾得意

我之前上嘅pg, 同依家上緊嘅pg都有用,之前in 嘅學校都有用(有音響設備,一播就好吸引),感覺都幾popular

引用:+本帖最後由+smilelulu+於+13-12-10+10:04+

原帖由 smilelulu 於 13-12-10 發表

事先聲明,我唔係用家,我都係啱啱in pn, 講真,咩準則收 ...
其實我都覺得學校安排ok,咁多人報名,老師校工都好辛苦。尤其班義工家長真係令人感動。group in又好一對一又好,學校自然有其考慮。不過有幾個問題又真係令人疑惑:

1. K 同N一齊in。我個group問bb喺屋企中意做咩,有媽咪答彈琴。好多家長都O哂嘴。原來小朋友in K。K同N小朋友發展好唔同,一齊in睇咩呢?

2. 見有媽咪話係一對一。同一個幼稚園用唔同方式對待申請者難免惹人疑慮。

3. 早前見有post話十月細B交咗表,打去問學校收唔收,學校話照in。咁即係點?學校網站話明收到8月31日出世小朋友,點解又比細B in? 唔收即係徒然增加老師同家長負擔,收則對守規矩未申請家庭好唔公平。比人感覺好似有有關係人士小朋友係8月31號之後出世,收咗,唔想做到咁明顯先搵人陪跑

好少喺網上寫咁多,不過真係幾中意間學校,無論收唔收我BB都希望佢哋越做越好。又希望香港多啲好幼稚園,等啲家長唔好咁緊張焦慮爭一兩間所謂名幼

Aphrodite 發表於 13-12-10 10:46
其實我都覺得學校安排ok,咁多人報名,老師校工都好辛苦。尤其班義工家長真係令人感動。group in又好一對一 ...

有上興趣班係可以照交申請表,我朋友10月B都係咁.

引用:Quote:Aphrodite+發表於+13-12-10+10:46+其

原帖由 新人物 於 13-12-10 發表
有上興趣班係可以照交申請表,我朋友10月B都係咁.
呢個仲奇怪,興趣班唔係收足18個月以上小朋友咩?我個4月出世,樂基興趣班開始時都唔足18個月,咁細B點可以join個興趣班呢

Aphrodite 發表於 13-12-10 11:00
呢個仲奇怪,興趣班唔係收足18個月以上小朋友咩?我個4月出世,樂基興趣班開始時都唔足18個月,咁細B點可以 ...

大家都太多問號...可能永遠唔會知道答案

引用:Quote:原帖由+wingchun1083+於+13-12-09+發

原帖由 walalala 於 13-12-10 發表
見到校舍的樓梯很長和斜,請問是否每次有小朋友上落都有職員帶領?pn班房會有在地下上?

...
那條樓梯平時唔會用,pn課室在地下。面試當日是pn跟k1分開group in, 大b細b就沒有再細分;其實家長自己in什麼班別,係國際定中英有時都搞唔清。

引用:Quote:原帖由+wingchun1083+於+13-12-10+發

原帖由 walalala 於 13-12-10 發表
咁大小朋友會有職員帶上落嗎?
冇人帶,老師會教佢地扶住上落,唔可以傾計慢慢行。

引用:Quote:原帖由+新人物+於+13-12-10+發表有上

原帖由 Aphrodite 於 13-12-10 發表
呢個仲奇怪,興趣班唔係收足18個月以上小朋友咩?我個4月出世,樂基興趣班開始時都唔足18個月,咁細B點可以 ...
唔一定要足 18 個月先可 join playgroup, 我班playgroup 內最細的是 2012年7月出世的,開始時只有14-15 個月。大部份也是 2012年 4-5月出世。

ML710 發表於 13-12-8 19:19
我囡囡係樂基讀緊K3,樂基係一間令小朋友讀書讀得好開心既學校!學校既校長、老師和嬸嬸都好有愛心和錫小朋 ...

多謝你地呀!!! 無論結果如何, 我地全家都好鍾意呢間學校!!! 好的學校有好的學生同家長!!!!

引用:Quote:原帖由+walalala+於+13-12-10+發表咁

原帖由 qqbabe 於 13-12-10 發表
冇人帶,老師會教佢地扶住上落,唔可以傾計慢慢行。
明白了

回覆:有沒有人剛完了樂基interview?

不知幾時可知結果?

Moonlight819 發表於 13-12-12 10:03
不知幾時可知結果?
出年首個星期曰

引用:Quote:Moonlight819+發表於+13-12-12+10:03

原帖由 phonengan 於 13-12-12 發表
出年首個星期曰
你指5 Jan? 唔係10 Jan 嗎?

‹ 上一主題|下一主題