用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC and KV K1面試全部答對一樣不收
go

SC and KV K1面試全部答對一樣不收 [複製鏈接]

我都不知道要什麼樣的表現才是學校想要的,我囡囡面試時老師所問的全部答對,叫唱歌也唱,走時還擺好張凳,結果還是沒收

3    0    0    0

不要太難過, 我都以為KV 會有offer 的, 我女也是每樣也做到. 不過她是8 月, 因為KV 好早要小朋友寫字, 所以都會傾向揀大B 或者超大B. 細B, in 都識飛都無用

引用:不要太難過,+我都以為KV+會有offer+的,+我

回覆:hyritaleung 的帖子

我囡囡都係8月出世BB

其實幾千人考, 有3分1答對晒做晒野都千幾二千人,學位得幾佰個, 所以做晒野唔收一D都唔奇。 即係你去見工問人地,我明明大學畢業點解唔請一樣, 去得見工大學畢業就預左架啦。樓主平常心, 唔好俾咁大壓力自己, 船到橋頭自然直, 希望在明天。

回覆:SC and KV K1面試全部答對一樣不收

老師同學校嘅凖則無人會知 你覺得小朋友答啱哂未必係老師咁樣認為 同埋我自己覺得 kv睇家長多過小朋友 唔係話你答得唔好 係可能老師問既問題 睇得出你唔係同學校個方針一樣都有機會唔收!

同意樓上,太多做到答到既小朋友,我覺得係睇眼缘

我細妹係做幼稚園教師,要參與面試,佢話其實小朋友咁細個,除非係資優,如果唔係個個小朋友程度差唔多。收邊個小朋友係睇老師嘅主觀感覺。

7分運氣  一月大b  小朋友家長有問有答  已知問題 校長級別以上關係外加兩路舊kv教師  一樣waiting  你估佢唔到

引用:7分運氣++一月大b++小朋友家長有問有答++已

原帖由 Vlone778 於 13-12-06 發表
7分運氣  一月大b  小朋友家長有問有答  已知問題 校長級別以上關係外加兩路舊kv教師  一樣waiting  你估佢 ...
嚟個未就

咁 KV 真係好大公無私喎!!!

引用:7分運氣++一月大b++小朋友家長有問有答++已

原帖由 Vlone778 於 13-12-06 發表
7分運氣  一月大b  小朋友家長有問有答  已知問題 校長級別以上關係外加兩路舊kv教師  一樣waiting  你估佢 ...
嚟個未就係點解KV扣門咁好的其中一個原因。KV實在太均真了。

引用:Quote:原帖由+Vlone778+於+13-12-06+發表7

原帖由 cymchris 於 13-12-06 發表
嚟個未就係點解KV扣門咁好的其中一個原因。KV實在太均真了。

you are not the only one that fail, my girl is big B, answerer all the questions correct and all are in waiting list too.

回覆 hyritaleung 的帖子

其實面試過程中,老師係唔係期望小朋友完成晒所有指令冇人知道,或者老師在過程中留意小朋友的反應,在評估是否合適在該校入讀,大家都不要失望,才剛剛起步,前路漫長

當我去年一心將小朋友交畀另一間全日學校時,就收到KV的電話話可以後補上。小朋友是九月B,表現中規中矩,當時收到電話真係喜出望外,所以唔好灰心!

其實呢個問題困擾我幾日,阿女兩間都IN得好,可能時常都有人說學校都會睇家長同阿女係邊一類型,收唔收大B(因我女唔係大B),但最近係FACEBOOK見到其中一間收的學生(同我女同月份),全是FTM同爸爸是PROFESSIONAL,住豪宅,老實說學校的收生基準是什麼,不用說,苦心自問,我同老公都PROFESSIONAL,只是想住返近屋企人,地址真係唔夠照,不過算啦,入得到好,入唔到未必唔好,仲有好多龍校係面,大家加油呢!

回覆:rosebb 的帖子

我朋友個女入到kv, 9月b,唱歌好細聲,仲俾老師串,估唔到都收左,我相信合眼緣好重要,幾千份application, 識做晒啲tasks嘅我相信一定唔止幾百人,超晒quota, 梗係要睇眼緣分,一場遊戲一場夢,唔讀東家讀西家,我女12月細b,今年kv入場都唔夠資格,不過係我心目中,只要佢健康快樂就得勒,你講得好岩架,入得到好,入唔到未必唔好,一切隨緣啦,大家加油

rosebb 發表於 13-12-6 10:15
其實呢個問題困擾我幾日,阿女兩間都IN得好,可能時常都有人說學校都會睇家長同阿女係邊一類型,收唔收大B( ...
同意, 有時候小朋友輸唔係小朋友概問題, 而係輸係大人概背景問題.

前幾年識得有朋友, 小朋友 in 宣道, 全程都喊, 最後都收左, 結論原因只有一個, 佢地住係九龍塘.

agreed 其實幾千人考, 有3分1答對晒做晒野都千幾二千人,學位得幾佰個

引用:Quote:原帖由+Vlone778+於+13-12-06+發表7

原帖由 cymchris 於 13-12-06 發表

‹ 上一主題|下一主題