用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區學校BAND 2 同BAND 3 有邊間DSE的前景比較好? ...
樓主: thomson528
go

元朗區學校BAND 2 同BAND 3 有邊間DSE的前景比較好? [複製鏈接]

可道收band2尾至band3,
收4班分做5班教, 小班因材施教, 精英班可用炗文上堂
祟德係隔離,校風唔差.

回覆 thomson528 的帖子

為咗仔女,既矛盾,又無奈,想佢入好d學校,選程度高怕佢讀唔上唔開心,低又怕hea又怕冇前途,咁即係點呢?!我覺得乜都係假,求人不如求己,同囡囡多d觀察附近出入學生言行,click入各校網頁睇校務報告,找定幾間心水再上討論區搜尋各路人嘅意見,最重要係囡囡自己都鍾意間學校,始終佢先係用家,加油吧!做家長得辛苦,但值得

如果覺得囡囡有潛能,捱得苦,不防睇高一線,自行試一間程度高dd學校都無防,我覺得屯門劉金龍值得一試,呢間暫時仲係英中,b1c-b2a左右,女校比男女校機會又大一倍,今年佢哋DSE最高分唔記得五定六科5**那位同學(我覺得似來自新移民家庭),簡介會分享自己讀書都只靠勤力,家境問題又冇得靠補習,中一英文成績全級3x名追上至F6時全級第一,而家入咗港大醫科,所以不要妄自菲薄,只要有決心有毅力,冇嘢係冇可能

THANK YOU 丸媽媽

引用:+本帖最後由+zhuzhu+於+13-12-24+09:38+編

原帖由 zhuzhu 於 13-12-24 發表

可道收band2尾至band3,
可道校風可圈可點如果有親朋做輕鐵員工,不妨問下!我係洪水橋街坊,只覺可中小朋友活潑得制,不算太壞,只是曳!

引用:大家都知嫁,一個綜援家庭,就算小朋友讀書

原帖由 thomson528 於 13-12-23 發表
大家都知嫁,一個綜援家庭,就算小朋友讀書叻,你畀唔畀佢讀國際學校或者D一級中學吖,最後咪攪到個小朋友 ...
小朋友教育源於家教,亦看重終家教!我係實踐過的過來人我大女就係band 3畢業生,依家大二!

引用:Quote:原帖由+thomson528+於+13-12-23+發表

回覆:丸媽媽 的帖子

請問鄧兆棠好嗎?我見你見解好好,想請教呢。

引用:Quote:原帖由+701003+於+13-12-26+發表小朋

原帖由 maywon 於 13-12-27 發表
嘩!可唔可以分享多D呢?例如囡囡嘅奮鬥過程,家長又點引導等等!會唔會要勁補習呢?

...
無咩奮鬥過!版面分享以前試過,但俾ek主流派口諸筆伐,頻於招架怕怕!

我想請問鄧兆棠好唔好?鄧兆棠好D定天循好D?

回覆 123smile 的帖子

見笑!我只係屯門區"新移民",  對屯門及元朗區中學的仍在觀察中,暫時不敢胡亂畀意見,讓元朗人來為你解答吧!

回覆:丸媽媽 的帖子

謝謝, 希望有人提點下我啦^

引用:我想請問鄧兆棠好唔好?鄧兆棠好D定天循好D

原帖由 check_in_ng 於 14-04-14 發表
我想請問鄧兆棠好唔好?鄧兆棠好D定天循好D?
天循好d

引用:Quote:原帖由+maywon+於+13-12-27+發表嘩!

回覆 701003 的帖子

咁我又唔係好明,我個小朋友自選第一報鄧中第二報天循,兩間都有面試,到填統一派位,老師竟然問我自選做乜選天循,話天循好多Band3生,佢話咁自選天循一定已經收咗我小朋友,搞到我驚咗幾日,但我上網睇原來天循係B2頭,反而鄧中係B2尾,搞到我統一份表都唔知點好,仲要每個老師叫填嘅學校又唔同,我跟英文老師比嘅意見填完模擬果張但又比班主任band....好苦惱!

引用:回覆+701003+的帖子 咁我又唔係好明,我個

原帖由 check_in_ng 於 14-04-26 發表
回覆 701003 的帖子

咁我又唔係好明,我個小朋友自選第一報鄧中第二報天循,兩間都有面試,到填統一派位,老師 ...
天循校風不錯!只係公開試成績普通!

thx!

‹ 上一主題|下一主題