用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人in 過tko 坑口英皇?
樓主: billbillmi
go

有無人in 過tko 坑口英皇? [複製鏈接]

回覆:hkjmok 的帖子

佢係好commercial,我朋友係早兩個月in,佢話果日間學校放晒d bb i pad 同d 兒童書响度賣,不過我12月就無見到囉。

hehe_mama 發表於 13-12-13 17:44
我諗唔係開新班, 我個frd嘅仔已經讀緊佢pm n class .
我啲frds 對呢間學校嘅評價唔多好!
其中一個, 讀咗 ...

間學校連party都要收$,咁講$,会嚇怕d家長,讀了一年,第二年还願讀上去嗎?学校咁講$,d老師有無愛心呢?
果日in,係兩個net teacher加黎老師,但觉ok!
有bk家长話老師成日轉,請問你朋友知道觉吗?
学校还有其他活動嗎?如生日party(都要比$吗?)、親子旅行、出外參观?因学校的網址好少相呢!
我知有d幼稚園有要求家长陪小朋友一起上学幾天,但唔知係未”一定要陪”,而我就觉ok既(到時可能我/c6各陪兩天~要選上下午全日班張便條話有4日新生試学日),順便可以睇下学校、老師、環境。而如果小朋友见到人地有爸媽陪上堂,自己無,又好慘啊!但又明白唔係個個家长可以咁陪法!
如果ftm,屋企又有一個要湊,就好难分身!
哈,我地以前小時候边有陪番学依支歌仔唱架!?

回覆:有無人in 過tko 坑口英皇?

其實我都係比仔讀呢度PN班only,  等佢玩下,K班我想去聖安德叻or慶恩, 所以唔使諗咁長遠

hkjmok 發表於 13-12-13 18:48
有樣嘢奇怪,好多其他學校嘅2歲班都不用俾雜費的,但英皇要收啦,咁佢會遲啲要你又比書包,雜費等,一早要 ...

唔知"雜費"是指什麼費用呢?

打了去英皇問,暫時如下,2014-2015年可能有調整:

學費 : 半日班 $2200,全日班 $3400
書簿費合共 $1280/一個學期(共比兩個學期)
茶點 $720/一個學期(共兩個學期) ,半日班都要比
明年2月試學日比以上費用(即雜費 ~ 慶恩都要比啊,詳情如下)

以上資料同以下報告相同
http://203.169.204.5/kindergarten2013/details.html?id=381

慶恩校長講學費半日班 $2370,書簿費合共 $900/一個學期(共比兩個學期)
但同以下報告有出入,因報告中書簿費合共 $816係講"一年",那當然以校長當天講 $900/一個學期為準啦!

慶恩係半日班學校,報告中都有列明茶點費用 ~ 所以PN班應該都要比卦!?

http://203.169.204.5/kindergarten2013/details.html?id=788

比較之下英皇校服平好多,可能有些要自己出去買?
當然,始終Xmax party 要比錢,就扣分啦!
如果要小朋友帶禮物回校交換就可接受又正常。

而慶恩既茶點費 $260/一年,超平!
英皇$720一個學期,係未因為食物外判呢?

另外留意到報告中英皇學費係比12期,慶恩比10期。
英皇多了既2期,應係暑假?那唔返,係未唔駛比依2期?有無家長知呀?

回覆:lauywa 的帖子

你講得啱, 我哋以前細個邊有話“陪上堂”呢枝歌仔唱!

引用:佢係好commercial,我朋友係早兩個月in,佢話

原帖由 LuckyFish 於 13-12-13 發表
佢係好commercial,我朋友係早兩個月in,佢話果日間學校放晒d bb i pad 同d 兒童書响度賣,不過我12月就無見 ...
上星期六去時, 又唔覺有 baby ipad 同圖書賣喎!

回覆:hehe_mama 的帖子

係呀,我12月in都唔見,係我fd話佢見到,佢係第一批in

好多私校(如綠茵,翠茵)都係要俾12期學費,就算嗰個月只係返咗半個月。另外,佢地PN班就算冇雜費,都要俾錢先可參加Xmas party, around $150。私校係好搵錢。不過聽啲朋友嘅小朋友喺呢啲私校讀都好開心呀。

好多私校(如綠茵,翠茵)都係要俾12期學費,就算嗰個月只係返咗半個月。另外,佢地PN班就算冇雜費,都要俾錢先可參加Xmas party, around $150。私校係好搵錢。不過聽啲朋友嘅小朋友喺呢啲私校讀都好開心呀。

hkjmok 發表於 13-12-14 16:20
好多私校(如綠茵,翠茵)都係要俾12期學費,就算嗰個月只係返咗半個月。另外,佢地PN班就算冇雜費,都要俾 ...
Thx!返半個月,要比成個月学费,好唔抵呀!
嘩,依家幼稚園party要比$150,咁贵架!
一班如果有20個学生,成三千元一個party!係未家長有得去,要買好多食物,所以先咁贵!?

love2008 發表於 13-12-13 16:12
打去問左雜費,係2300……算貴
慶恩只係900

比了留位費la,有份資料比家長,半日班雜費 2600,全日班 2960,與前幾天電話問的不同。
今天再打去問,黃校監接聽,今次好清楚話 2600 已包茶點及生日會費用,只有校服及書包未包。
8月份等教署通知學費有否調整先比學費。
份資料有講4天試學日,明年3-6月各一天,每天一小時(1-2pm,d時間咁卡啦,變相要返工的家長要請一天假,好彩係分開一個月一天的),可以有兩個家長陪同。
另9月開學第一天返一小時,家長又可陪同。
又另N班每天有net teacher 同學生唱歌,又有一節20分鐘英文堂,全部加麻都有40分鐘。
K2先教普通話。

lauywa 發表於 13-12-17 16:29
比了留位費la,有份資料比家長,半日班雜費 2600,全日班 2960,與前幾天電話問的不同。
今天再打去問,黃 ...
問過佢地係八月開學架,同埋之前打電話問過學費會加到2500……
請問開學返一小時係幾耐呢?頭一星期?

love008 發表於 13-12-17 17:43
問過佢地係八月開學架,同埋之前打電話問過學費會加到2500……
請問開學返一小時係幾耐呢?頭一星期?
...
剛才我电話中講9月時,校監無話我錯啊。幾耐我就無問了!

引用:+本帖最後由+lauywa+於+13-12-17+18:38+編

原帖由 lauywa 於 13-12-17 發表
哎呀, 我都未詳細睇份資料添

‹ 上一主題|下一主題