用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 揀深程度幼稚園嘅家長,其實真係想讀直資定俾人誤導? ...
go

揀深程度幼稚園嘅家長,其實真係想讀直資定俾人誤導? [複製鏈接]

看見好多家長成日担心幼稚園太淺,唔想谷又選擇谷,俾小朋友入淺d(啱程度)嘅幼稚園好似好錯咁,我真係唔係好明點解,佢哋真係人人打算報私校直資?定點都深咗先,留番個選擇?我做咗好多資料搜集,發覺直資係唔可以考學術的(私校例外),派位更加唔會考小朋友,咁犧牲小朋友嘅快樂時光為咩呢?我發覺好多進取嘅幼稚園會用小一派位嚟做招來,其實官津派位關佢咩事,關都係佢揀有分嘅家長先收,所以我覺得有d幼稚園係有心誤導,其實趁機揾錢

11    0    0    0

回覆:揀深程度幼稚園嘅家長,其實真係想讀直資定俾人誤導?

我都有好多朋友勸我揀深的,話驚小一追唔上,但其實所有有學卷嘅幼稚園都唔可以太深,咁多學卷幼稚園,咩好多小朋友追唔上?我信起碼官津校會預咗有唔同程度嘅小朋友

我都覺依家如果話一間幼稚園係happy school好似係一個缺點而唔係賣點

各取所須.........

視乎各家長想點培育自已的小孩

各家長有自己不同的看法

我亦唔相信這麼容易被誤導

人人都有唔同需要,有人返學唔谷,放學放假自己谷!

其實好多家長都覺得小朋友個學習心態最緊要, 但又迫佢地讀o的好谷既學校, 結果小朋友唔想返學, 冇動力自己學習.....係就係快咗幾年, 不過之後果十幾年慢返. 又何必呢......

引用:我都覺依家如果話一間幼稚園係happy+school

原帖由 Deutsche 於 13-12-05 發表
我都覺依家如果話一間幼稚園係happy school好似係一個缺點而唔係賣點

...
有D學術深既,都可以係 happy school, 選一D活動教學,無考試,只有評估,就唔大壓力!已升小一既朋友家長,津校,話好多默書測驗,如有時光倒流,會選學術好D既幼稚園

引用:Quote:原帖由+Deutsche+於+13-12-05+發表我

醒目開學勳章 貢獻勳章

家長要知道,津校收嘅係抽獎入嘅學生,點解可以變戲法由平均變>40%甚至接受50%嘅band 1生?!
不停測驗考試默書!功課比出名深嘅私校還要多!!!
好喇,咁你想點教先?如果你最終都係有要求,想佢讀好學校升大學,係咪要打好個底先呢?
恐龍家

睇得多EK,我都擔心開心3年之後喊足3年!身邊冇朋友將小朋友入讀開心學校,所以不能推算。

當你們有上開pg就知道有幾多happy school小朋友星期6日走幾場,或由早上到下午…讀學卷又要補,不如讀間學術深d私校…星期6日可以玩下…分分鐘出去補仲貴過私校…

揀太淺會擔心上小一唔習慣模式而唔願意番學﹐
揀太深又覺得咁細個要讀咁多o野好慘;

揀讀得深唔一定為直資﹐
都要留條路派學校麻麻地時要去扣門﹐
天啊... 竟然有D好小學會揀係邊度幼稚園出黎的小朋友﹐
某D學校連見的機會都無...

做家長其實好無奈啊...

睇自己細路個程度啦。如果唔係追得太辛苦深少少都無所謂。

如果係被人誤導都唔會話你知啦!
個個家長都有一籃子原因去揀學校,但嗰D原因係建基於乜,就自己先知喇!

其實唔好當啲家長儍啦!如果小朋友讀得唔開心,家長都唔會揀間幼稚園啦!

阿囡讀緊一間深程度幼稚園,但佢返學好開心,覺得學倒啲新嘢可以返黎教我哋好有滿足感。好鍾意返學。

其實我覺得梗細的小朋友冇得迫,要令佢哋鍾意學習,覺得學習好好玩一啲都唔容易。

阿囡的幼稚園用好多唔同的方法,另學習變得有趣。好用心做。

我係個幾懶的家長,好開心學校培養到佢喜歡學習,習慣做presentation和有禮貌,這些對考小一(直資,私小,扣門)好重要,學校可能想小朋友考到好的小學,提升學校知名度。但對我來說這些對阿囡做人做事都好重要。

回覆:Viannema 的帖子

我好認同,無得迫,如果學校有方法令小朋友開心地學到好多,我覺得係成功!反而,做家長之後要幫小朋友平衡,例如多啲自由玩樂,休息,傾計,而唔係諗住配合學校而放學放假仲去補習!

引用:看見好多家長成日担心幼稚園太淺,唔想谷又

原帖由 Remember_BB 於 13-12-05 發表
看見好多家長成日担心幼稚園太淺,唔想谷又選擇谷,俾小朋友入淺d(啱程度)嘅幼稚園好似好錯咁,我真係唔 ...
樓主是否初為人父或母?定係比較少留意現在小學課程和知訊?不只是想考直資的家長想讀深的幼稚園,想讀官津的都係!你不如去書局看看小一的課本及練習你就明了。有不少的學校功課和練習還比方間深!你應該去教育局斥責才是。

我會選擇在幼稚園打好個底,其實程度深的幼稚園也可以用輕鬆手法教小朋友,重點是不强迫,用唱遊,用生活情景誘發小朋友的興趣。小朋友開心,他們便會學得很快。
現在小學的課程已經不同我們那年代。同事的小朋友過了三年非常快樂的幼稚園生活,現在係地區名津讀小一,每星期一次默書,每兩星期一次評估,完全適應不到,老師叫媽媽幫他溫習一下,同事倍感壓力。
我寧願小朋友用三年幼稚園時間慢慢適應,好過上小一才發覺要急起直追,到時小朋友願唔願意配合也不知道。

bolanming  Agree  發表於 13-12-6 14:06

其實深唔代表小朋友學得辛苦或冇梗開心。學校出盡十八般武功,教學生獨立,對自己負責任,喜歡學習,喜歡探索,有咩問題。

最鍾意阿囡學校校長同我講,唔見議家長跟工課,要俾小朋友習慣對自己的事負責任,開心到我呢!真係唔想為工課傷感情

同意深唔等於唔開心, 我見大部份返深幼稚園的都好鍾意返學, 反而返happy school但要出去谷果d就真係唔開[心啦!   仲要香港有好多happy kindergarten但無happy primary架.  除非去國際學校, 如果直資私小, 間間都考學術, 就算讀派位學校, 一樣又深又谷, 你只係唔洗驚因為學術唔夠而考唔入, 但同樣因為學術唔夠而跟唔上, 到時先死谷小朋友仲辛苦, 仲會驚左讀書返學.
‹ 上一主題|下一主題