用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正係中中,有冇家長因為呢個原因唔揀培正? ...
樓主: belgiumchoco
go

培正係中中,有冇家長因為呢個原因唔揀培正? [複製鏈接]

回覆:培正係中中,有冇家長因為呢個原因唔揀培正?

其實可能好久以前培正是不重視中文,但今時今日已好注重英文

should be
其實可能好久以前培正是不重視英文,所以中中感覺很強,但今時今日已好注重英文,所以英文程度都應該吾差

培正英文一d都唔淺,中數好强,品德教得好好,升U比率高,係一間好學校, 如果硬要將佢同拔萃等超级名校比,當然比不上,但如果入唔到一级名校,大抽奬入左不理想津校,我就情願入培正!入左培小,考得叻有本事,咪升去一级英中law, 如果成績只係band2, 入唔到英中要去中中時,我都情願去全港最top中中啦!出面邊有中中有8成人升到U?!
我有朋友介意中中,冇考培幼,而家st cat K2, 但對考小學信心不大,而家好驚抽學校,细囝一定考培幼!

belgiumchoco 發表於 13-12-5 13:03
直上小學好吸引,不過又擔心中學係中中,第日升u會好吃力。
我完全唔考慮

上次同一個培小家長傾開,佢個囝囝讀培小時好吃力,成績唔夠,到中學唯有揀d band 2同band 3嘅學校,結果讀得好開心,因為考到頭幾名,自信心返晒嚟,亦證明培小嘅程度絶對唔低。呢位家長話培小嘅學生好努力,所以分數差少少名次也爭少少,上唔到培中嘅唔代表成績差,可能係其他人更勁,所以雖然培中係中文學校,但學生嘅成績亦有一定保證。況且佢地嘅英文程度已不斷加強(因為K1已開始冇學券,每日也有net),所以假以時日佢地嘅英文程度亦會更強。

或者可以講,如要擔心中中呢個問題,我諗會擔心佢上唔上得番培中好過!

回覆 lutang 的帖子

完全講中左我心中所想.
擔心升不到培中.

現在培小 300人. 培中才 200多小小..

我都有研究過點先可以升到.
其實不易.
因為所有人都好努力
培小學生就算真的擔心升不到培中

其實出去插其他津小都係搶手貨.

回覆:NICOLE123 的帖子

對!101%贊成!

回覆 NICOLE123 的帖子

甲之熊掌, 乙之砒霜
作為培正家長, 我真係求神拜佛都望阿仔可以升上培中

回覆 davywm 的帖子

求神拜佛 沒有用...努力啦 家長........

剛派完上學期考試成績..........
真係要加倍努力.................

引用:回覆+NICOLE123+的帖子 甲之熊掌,+乙之砒

原帖由 davywm 於 14-01-14 發表
回覆 NICOLE123 的帖子

甲之熊掌, 乙之砒霜
大家應多向天父禱告才對,求主賜孩子智慧,在學識、品德、靈性方面都能隨著年月成長,也求主在每個階段都加以保守,讓孩子在合適的地方被孕育,各方面都得以均衡成長。

回覆 bingbingo 的帖子

求主賜家長忍耐. 增加家長們既EQ 接納.............

回覆 bingbingo 的帖子

YEAH! 好有道理

培正的是英文不錯,但老實講始終改變不到中中的形象和睇法,這是家長個人的睇法,不是說教得深可以改變,全港也很多學校也教得深,

這和忍耐不忍耐有什麼關係?只是喜歡不喜歡,點解要講到喜歡英中不喜歡中中的家長是好似好有問題?喜歡英中和喜歡中中也沒錯,只是各取所好,等如果要移民,喜歡去加拿大定國內。

據我所知, 培正用英文教理科。另外, 除了英文, 還有很多因素去評定一間中學。
‹ 上一主題|下一主題