用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正係中中,有冇家長因為呢個原因唔揀培正? ...
樓主: belgiumchoco
go

培正係中中,有冇家長因為呢個原因唔揀培正? [複製鏈接]

Me......雖然唔覺得自己個b 會入到,但中中真係唔喜歡

回覆:Cheerglory 的帖子

俾人一世叫英中生又如何?會有優越感嗎?

回覆 belgiumchoco 的帖子

我身邊也有年輕人培正畢業,現大學year1,她真的是位很純,很乖和孝順的女孩,我想如果學校能培養出如此品格的孩子兼能爭取到上大學,已經很足夠。

回覆:培正係中中,有冇家長因為呢個原因唔揀培正?

引用:回覆+belgiumchoco+的帖子 我身邊也有年輕

原帖由 JC_mami 於 14-01-07 發表
回覆 belgiumchoco 的帖子

我身邊也有年輕人培正畢業,現大學year1,她真的是位很純,很乖和孝順的女孩, ...

引用:你願意子女一世人都被人叫中中生嗎?我就不

原帖由 Cheerglory 於 14-01-07 發表
你願意子女一世人都被人叫中中生嗎?我就不願意。  說到底就算口裡強調多重視中文,香港人骨子裡還是希望子 ...
中中生有咩問題??
而且大個左,出來做野,的人都主要睇你做咩職業,行事為人係點,我諗唔會有人咁無聊係度話邊個邊個係中中生law.
反而無品先會比人歧視。

我唔覺中中同英中出嚟既學生英文水平會相差幾遠,都係睇個學生自己對英文既吸收能力,要佢多接觸英文,喺香港任何時候都可以

你願意子女一世人都被人叫中中生嗎?我就不願意。  說到底就算口裡強調多重視中文,香港人骨子裡還是希望子 ...
出黎做野,通常d人關心你讀邊間U多d,好少人會問讀咩中學…… 你見到d fresh grad 新同事會問人讀中中定英中?! 我地多數只問讀邊間U同邊科……

回覆 Cheerglory 的帖子

中中生有問題咩?我本來覺得冇,但而家覺得有,點解?因為會俾你呢類家長歧視囉!其實大家都知現今英文係好重要既語言,但你講到一世都俾人話我就唔認同!你呢種做法,我諗起有個家長同我講過,當年佢好驚小朋友讀中中,所以一咪揀英中,死都推佢讀英中,結果係點?我諗唔使多講,讀唔上,英文差,連中中生都不如!當然這可能是少數例子,不過我會咁睇,只要小朋友肯努力既話,讀英中或中中我都會支持!我唔會歧視中中生,相反,我會更加鼓勵佢,更為佢地攞到好成績而驕傲.

其實英中和中中只是每人心目中的價值觀

Cheerglory 發表於 14-1-7 00:11
呢個世界真係乜人都有,咁都講得出,笑死我了!雖然我自己都讀培正小學,之後讀德望中學,但如果自己有得幫呀囡揀,一定揀培正,因為實在太好了!我到而家都好proud培正係我母校!

回覆 jane__411 的帖子

非常同意....上面嗰位家長真係好攪笑......
我個女剛入培正K1, 想當時我最後選擇培正, 真係冇錯!開始時, 我知道有不少K1家長放棄good hope 的offer揀培正都有点意外....但我們家長們傾談下真的非常喜歡培正校風, 咁當然鍾意佢100%上小學啦!  
我個人最佩服培正面試既程序同自信心, 而每一次見到培正其他家長, 個個謙厚樸素, 講起野黎又有紋有路,真係令我十萬個開心同放心! (我個女無論PN同其他興趣班家長, 培正家長真係令人最舒服!)
其實, 我認為英文係重要, 但人品, 紀律,mentality,更重要!

培正DSE英文科成績不比名校英中差, 始終係Band 1A中學, 入大學率高, 英書中教, 我不覺得中中就一定差, 我以前那個年代好多人都讀中中, 都入到大學但英文水平亦好過這個年代的大學生. 我哋以前只得三間大學, 我見到同學英文水平都幾好, 出來做事返覺得這個年代的學生英文水平不及當年.

sinsinlo  不能認同更多  發表於 14-1-8 17:35

引用:回覆+jane__411+的帖子 非常同意....上面

原帖由 belairewong 於 14-01-08 發表
回覆 jane__411 的帖子

非常同意....上面嗰位家長真係好攪笑......
我也是今年的 K1 家長,絕對同意你的講法。直到現在,完全沒有後悔過放棄其他英文「語境」好的 KG offer.  ^^

其實今年k1無學卷,英文深咗好多,英文時間都多咗好多

其實入到培正,俾人話一世係中中生都抵,band1A嘅中學,我覺得一d都唔失禮

回覆:belgiumchoco 的帖子

咁如果講到培正咁好,為什麼要轉去另一間學校呢?

我願意喎!我只介意比人話高分低能,冇品睇小中中,識英文唔識中文嘅中國人呢類説話多d

歧視乃是源於誤解. 錯誤的觀點亦不容易改變.
無論你英文有幾勁, 公開試成績有幾好.
中中就是被人覺得英文差, 學識低.
而且這種歧視由中學時期至畢業後數年都會久不久遇上.
歧視者包括英中老師, 英中生, 比賽對手, 大學同學, 人事部, 同仕, 上司, .......
你不能改變別人的睇法. 亦都無氣去爭論,
最可笑是以為你英文差的人, 可能英文比你差得多.

成績好讀中中,就要有這種覺悟.
培正生可能好一點, 別人只會歧視你的英文. 不會以為學校差.

‹ 上一主題|下一主題