用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正係中中,有冇家長因為呢個原因唔揀培正? ...
樓主: belgiumchoco
go

培正係中中,有冇家長因為呢個原因唔揀培正? [複製鏈接]

回覆:培正係中中,有冇家長因為呢個原因唔揀培正?

我大學同學有來自培正,N年前的事了,但我吾覺佢地英文吾好喎!!同另一拔萃男畢的男同學差不多。

佢好純品正直向學,係當時u內多數女生(包括鬼妹)的白馬王子。

其實大家是否想太多了?

好學校上課,老師並非填鴨式灌輸知識給學生,老師通常只提供學習的方法和方向。學生自己下的苦功才是讀書成績好壞的原因。

英文相對中文而言,其實是一種好簡單旳語言。要學好英文並非難事。

利申:我吾係培正家長,亦沒有報此校,但我好喜歡這種讓小孩擁有快樂童年的學校。快樂成長的孩子長大後,才會擁有健全正面的人格!

引用:我大學同學有來自培正,N年前的事了,但我

原帖由 annayu 於 13-12-06 發表
我大學同學有來自培正,N年前的事了,但我吾覺佢地英文吾好喎!!同另一拔萃男畢的男同學差不多。

佢好純 ...
說得好!

我的想法是,小朋友還細,是龍是蟲(哈哈……希望係書蟲)也有很大的變數。如果佢天資敏悟,強記書傳,是讀書好材料,他朝自能飛上神校變鳳凰,再在神校領風騷,Harvard Cambridge Oxford Princeton……垂手可得。若小朋友資質平平凡凡,能直上培中,也必老懷安慰;一個好彩,雖然英文唔係咁好,但入到HKU,老朽也不禁老淚縱橫。不過,不論是龍是蟲,培正灌輸的良好品格必能一生受用。

中學是不是所有科目都是英書中教呢? 小學又是不是全中文呢?

引用:我大學同學有來自培正,N年前的事了,但我

原帖由 annayu 於 13-12-06 發表

佢好純 ...
Agree

引用:Quote:原帖由+寫我心中話+於+13-12-05+發表

原帖由 cherryird 於 13-12-05 發表
培正英文而家好唔好我唔知,但我細佬係讀培正畢業,佢99年畢業,入到u佢話係全班最差,開頭以為自己問題, ...
Agree!

回覆:belgiumchoco 的帖子

我老公出門身培正,中英文基礎好,但最強是理科。
不過佢都吾一定要仔仔考培正幼稚園。

聽講PC學生英文好叻

我諗呢個年代,小朋友主力出外補底,如果你由細到大都同佢講英文嘅話,相信你只讀村校佢都會好勁啦,唔通又話間學校英文勁咩?反而學校校風好,同學間學習態度好嘅話,對小朋友嘅影響就真係大喇,千祈唔好忽視呢點,我唔希望小朋友只做一個有成績而冇內涵嘅人!

我。。。所以無去in

引用:我。。。所以無去in +

原帖由 BearBearMummy 於 13-12-07 發表
我。。。所以無去in
小朋友今日好攰,我冇同佢in, 唉都唔知有冇做錯

我想知佢英書中教, 是否初中至高中都係?有冇分精英班咁?

引用:直上小學好吸引,不過又擔心中學係中中,第

原帖由 belgiumchoco 於 13-12-05 發表
直上小學好吸引,不過又擔心中學係中中,第日升u會好吃力。
我有,所以唔考

其實培正學術都很好,不是話PC Eng 吾好,佢地都教得深,
不過語言環境都幾影響小孩,有friend 個例子小孩PN讀victoria, when the kids is studying in Victoris the kids 開口埋口都講Eng with good accent, then K1 - K3 study in local kinder, not much 英文語境,小孩不願speak Eng and obviously not good Eng accent, even the parents use Eng to talk and the kids reply Chinese, and even the parents ask the kid to speak more Eng, but the kids not willing, then the kid study in a famous Eng primary school, the kid obvioisly speak more English,不用叫, 佢自己都成日講英文,仲進步左好多,the accent is also improved, that's why the reason most of the parents still prefer Eng primary and Eng secondary school

佢地係學校的時間最多,其實學校文化好影響小孩,不是父母想改變就改變到,所以選適合學校好重要

擔心咪吾好報囉!

幼稚園咋WOR, 諗到上中中讀大學會唔會早左D呀

我只睇佢100%直上小一, 除非個仔有後著, 否則培小BACK UP一D都唔失禮. 叻仔考到其他好學校可以轉呀~~ 我恨培正OFFER架  

我同老公都係英中, 讀埋碩士畢業, 唔覺得中中有幾失禮. 英文好唔好係自己學, 學校都係幫下你, 你唔努力英中都可以英文一PAT屎.

揀得有中學的幼稚園,當然睇埋中學,否則為何揀龍校

你願意子女一世人都被人叫中中生嗎?我就不願意。  說到底就算口裡強調多重視中文,香港人骨子裡還是希望子女讀英中, 這是香港傳統價值觀,不會輕易改變。
‹ 上一主題|下一主題