用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東華三院馬振玉紀念中學OK嗎?
樓主: thomson528
go

東華三院馬振玉紀念中學OK嗎? [複製鏈接]

Band 3 school

網上總有打手, 最好睇下d新聞, 全港排名, 成績做參考好d, 真係為仔女, 搵不同日子不同時段去果間學校睇下d學生上堂同放學, 好過只問人, 起碼自己親眼見, 為子女終生, 花d時間同體力都要!!

Agree with csansan, just go and see ^^

可能有人會話,作為一位家長,當然賣花讚花香。
我深信一樣野,一定要參觀下間學校,感受下間學校學習氣氛,了解下學校的教學質素,才可以對間學校有更多認識。
好多學校都會在呢段時間讓家長了解下間學校,我知道馬振玉中學都有,其實你都可以打電話去間學校問下,安排時間到校參觀。

多謝大家的意見,呢排少咗上嚟,我真係走咗去唔同的學校睇,主要係我心儀嗰幾間,其實真係各有好壞,真係要自己去睇,做吓功課。

BTW,我睇咗咁多間學校,呢排再去睇,見到馬振玉有本學校的外評報告,大家知唔知係乜嘢?本嘢寫到佢哋好好,好有潛質,唔知真定假?下面係個報告的網址,大家睇完評一評,同埋如果搵到第二間元朗區中學的外評,可唔可以又幫手POST條LINK出嚟,等我又睇吓,因為我都搵得幾辛苦。麻煩各位大大。
http://josiephp.imymedia.com/cyma/profile.php?id=188

呢個係裘錦秋(屯間)的外評報告,http://www.jcctm.edu.hk/newschoo ... u%20CC%20TM_CMI.pdf

thomson528 發表於 13-12-23 23:53
多謝大家的意見,呢排少咗上嚟,我真係走咗去唔同的學校睇,主要係我心儀嗰幾間,其實真係各有好壞,真係要 ...
12年年報;S6學生4班只有61人, 原來一半學生去左邊?
2012香港中學文憑考試成績 , 61人中取得3322只有7.5%, 即只有4-5人! 今年取5*的估計是repeater.

A-level應大部份收外校生, 亦只有3成多合乎大學申請資格.

影響六年的学习生涯,
再搜集下資料先!
多问老師、用家,
更需实地观察!
可以的話,請半天假!

引用:多謝大家的意見,呢排少咗上嚟,我真係走咗

原帖由 thomson528 於 13-12-23 發表
多謝大家的意見,呢排少咗上嚟,我真係走咗去唔同的學校睇,主要係我心儀嗰幾間,其實真係各有好壞,真係要 ...
馬中只係辦學團體的評核!唔係教署視學評核

回覆 701003 的帖子

中一只有3班,通常是……

引用:回覆+701003+的帖子 中一只有3班,通常是

原帖由 vincher 於 13-12-24 發表

中一只有3班,通常是……
收生不足狂做媒都無用!

撞鬼,B女事件後,又一次熱心錯付

抱打不平!
記得約8年前九龍喇沙中學及大埔王肇枝中學(band1學生)在7-11高買,坊間就說: 個別事件, 不用掛齒
但如果事件發生在band3 學生的中學中, 人們就會說: band3 學生都是這樣的.

以上的句式屢見不鮮.

如我們有獨立思想, 就會尋根究底, 不會人云亦云.

記得粉嶺心誠中學, 以往亦是北區中很弱的學校. 元朗裘錦秋以往亦是元朗很弱的學校, 現在經過老師的努力,
課程改革, 校長勵精圖治後, 味一樣變成當區名校?
他們當年積弱不是他們的錯, 而是當年政府大量投放資源給津貼中學, 而私立中學的角色亦逐步息微而已.  所以凡事要知其原因, 不要知少少, 扮代表!

同樣, 據了解, 馬中之所以三班, 並非收生不足, 而是教育局因為她的歷史是一所實用中學, 因此規定是三班及小班.
現在主流化了, 科目及課程和一般中學無異. 加上近年來成績大進, 可值得大家留意的黑馬.

補充:  外評乃是有教育局的專家到校現場實地視察最少一星期, 事前亦已收集了所有學校文件, 做足功夫才能寫報告的.
從來只有他們批評學校, 亦鮮有其他人掉頭批評他們.  否則, 全港的學校也不用質素保證了.

請各位老友切勿再知少少, 扮代表了!   

凡事尋根究底, 獨立思考, 找尋實證, 切勿羊群心態

引用:抱打不平!記得約8年前九龍喇沙中學及大埔王

原帖由 bancheung 於 13-12-25 發表
抱打不平!
記得約8年前九龍喇沙中學及大埔王肇枝中學(band1學生)在7-11高買,坊間就說: 個別事件, 不用掛齒
...
最幫學校倒米的人,就是突然冒出而大事宣傳的人每年都去元朗中學巡禮,為的就是了解band 2 band 3中學,各校老師同學又熱情又買力!馬中老師充滿教育熱誠,反而學生表現就一般現場所見,馬中着力於跨境收生,對跨境生支援十足!如果有家長真心推介馬中,何不帶同子女幫學校撐場,親身以用家身份推薦本地生入讀!我係ek極少數關注弱勢組別升中的家長,唔好以為呢度d人只崇拜名校而唔知、唔熟band 3中學至得ga

夏虫不可以語冰

引用:回覆+701003+的帖子 夏虫不可以語冰

原帖由 bancheung 於 13-12-26 發表

夏虫不可以語冰
呢個帖愈up愈見有人幫倒忙唔該晒你!

3 月15日馬振玉紀念中學開放日上午9時至下午4時,親自到學校和宿舍了解情況,便可知道他們說的是否真實,回來請告知我們,謝謝

學校的網頁已有相關資料更新,有興趣可以去睇吓。
http://www.cyma.edu.hk

thomson528 發表於 13-12-8 23:11
我都知自理能力小朋友升到中學就可以慢慢攪掂,但係家有兩老,另一半又有聲音,所以唔想夾係中間,小朋友又 ...
請問你的女是否入咗馬振玉?
覺得間學校點呀?

我見網上話有120寄宿位, 請問點先可以申請到寄宿位?

麻煩晒^^
‹ 上一主題|下一主題